Σε καθημερινές στάσεις εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μετά το σοβαρότατο τραυματισμό εργαζόμενου τεχνικού του θεάτρου, ο οποίος έπεσε από μεγάλο ύψος εν ώρα εργασίας. Τα σωματεία της ΕΛΣ εξήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις την Τρίτη 15/10 όπου προχώρησε και σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟ, την Τετάρτη 16/10 6μμ-9μμ και συγκέντρωση έξω από το θέατρο και την Πέμπτη 17/10 που θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στα Υπουργεία Πολιτισμού, Εργασίας και Οικονομικών.
Σε επιστολή που μοίρασαν στο κοινό οι εργαζόμενοι της Λυρικής αποκαλύπτουν ότι «Πίσω από τις αστραφτερές και πολυδιαφημισμένες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής… κρύβεται μια άλλη πραγματικότητα για τους εργαζόμενους του θεάτρου. Τα τελευταία χρόνια με ευθύνη του ΥΠΠΟ και της διοίκησης της ΕΛΣ, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη πίεση, ώστε να γίνονται ταυτόχρονα πολλές παραγωγές. Χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή που εσείς παρακολουθείτε την παράσταση, προετοιμάζονται 5 παραγωγές, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη τεχνική υποδομή. Έχει αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο προ 4 ημερών σοβαρότατος τραυματισμός τεχνικού του θεάτρου, ο οποίος κάτω από συνθήκες απουσίας μέτρων ασφαλείας έπεσε από μεγάλο ύψος και νοσηλεύεται στην εντατική.
Δεν θέλουμε να είμαστε ούτε θεατές, ούτε θύματα τέτοιων πολιτικών που τις έχουμε ξαναζήσει, δηλαδή το «πάμε και όπου βγει», στο όνομα της εξωστρέφειας, των κερδών την ΕΛΣ και του ΚΠΙΣΝ. Δεν είναι μια ακόμα “κακιά στιγμή”, ούτε ατομική ευθύνη του κάθε συναδέλφου, το ότι δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα ασφάλειας στο μεγαλύτερο θέατρο της χώρας. Η έκθεση σε αυτές τις συνθήκες αφορά όλο το προσωπικό, τεχνικό και καλλιτεχνικό».
Σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία Τεχνικού και Βοηθητικού Προσωπικού της ΕΛΣ, Εργαζομένων ΕΛΣ και Συντελεστών Εργαζομένων ΕΛΣ, καταλογίζουν «τεράστιες ευθύνες στο Υπουργείο Πολιτισμού, ως αρμόδιο για την ΕΛΣ, στο Υπουργείο Εργασίας και τη Διοίκηση του Θεάτρου για την πίεση προς τους εργαζόμενους προκειμένου “να βγει η δουλειά”, να βγει ο βαρύς προγραμματισμός, σε συνδυασμό με το ολοένα μεγαλύτερο κόψιμο κρατικών δαπανών, δαπάνες οι οποίες θα μπορούσαν να διασφαλίσουν αξιοπρεπή και ασφαλή εργασία σε όλους μας. Μάλιστα δεν είναι το πρώτο εργατικό ατύχημα του Θεάτρου αλλά ένα ακόμα και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε σίγουρα και άλλα. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πριν είναι αργά. Διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, που με τη σειρά τους θα έχουν και άλλο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα».