Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Εκδηλώσεις για τον Μοχάμεντ Καμράν: Ενωμένοι ενάντια στους δολοφόνους

10/10, Εκδήλωση στην Αρχιτεκτονική του Βόλου. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Βόλου

Βήμα έκφρασης της οργής για τη δολοφονία του Μοχάμεντ Καμράν και για όλα τα εγκλήματα της κυβέρνησης της ΝΔ, έδωσαν οι εκδηλώσεις που οργάνωσαν την περασμένη Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10/10 η ΚΕΕΡΦΑ και το ΣΕΚ. Παρουσιάζουμε εδώ εικόνες και αποσπάσματα από εισηγήσεις και παρεμβάσεις, ενδεικτικά για τον πλούτο της πολιτικής συζήτησης που έγινε.

Όλο το χρονικό του εγκλήματος και της συγκάλυψης που το ακολούθησε, περιέγραψε η δικηγόρος της οικογένειας του Μοχάμεντ Καμράν, Ιλιάννα Σαραμαντή, στην εκδήλωση στα Εξάρχεια, μιλώντας για το μεγάλο δικαστικό αγώνα που ξεκινά. «Ο βασανισμός, και για μας και ο θάνατος δια βασανισμού, είναι δεδομένος. Το μεγάλο στοίχημα που έχουμε ως συνήγοροι είναι να αποδείξουμε ποιοι είναι οι αστυνομικοί που τον βασάνισαν. Θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλου του κινήματος γιατί το έχουμε ξαναδεί ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, αν δεν υπάρχει κινητοποίηση, αυτά θάβονται», είπε.

Μαζί της ο Ανδρέας Ζαννιάς, μέλος ΔΣ της Β' ΕΛΜΕ Αθήνας, που τόνισε ότι «η απάντηση στα εγκλήματα είναι μαζική συμμετοχή, εγρήγορση και καθημερινή οργανωμένη δράση» και η Εύα Ηλιάδη, από την Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, που υπογράμμισε τη σύνδεση των αντιρατσιστικών-αντιφασιστικών μαχών με όλους του αγώνες του εργατικού κινήματος και της νεολαίας.

Στις τοποθετήσεις, η Πέρσα, από το ΣΕΗ, μίλησε για την ανταπόκριση που βρίσκει το συλλαλητήριο στις 12/10. Η Ειρήνη, ιδιωτική υπάλληλος, δήλωσε ενθουσιασμένη από τη διαδήλωση για τον ένα χρόνο γενοκτονίας στη Γάζα που «ήταν η πρώτη μου και το συναίσθημα ήταν καθηλωτικό» και κάλεσε «να βγούμε στο δρόμο, να φωνάξουμε, να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί είναι άδικο κόσμος να πεθαίνει στο δρόμο και τα ΑΤ». Ενώ η Κατερίνα, εκπαιδευτικός, μετέφερε εικόνες από τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις και την άθλια κατάσταση στο στρατόπεδο της Κω.

«Στόχος του ρατσισμού είναι να διαιρέσει την εργατική τάξη», είπε ο Νίκος Κοτρώτσιος, από τον ΣΕΠΕ Αιγάλεω, στην εκδήλωση στο Περιστέρι. Τη δράση των συνδικάτων ανέδειξε ως απάντηση σε όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης ο Αλέξανδρος Κατσιγιάννης, από την τοπική ΕΛΜΕ, στη συνέχεια. Ενώ πιο πριν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, είχε τονίσει τη σημασία του αγώνα ενάντια στην ισλαμοφοβία και όλη τη ρατσιστική κυβερνητική προπαγάνδα.

Για το ναυάγιο της Πύλου και πώς στήθηκε η δικογραφία συγκάλυψης μέσα σε μια νύχτα, μίλησε στην εκδήλωση στους Αμπελόκηπους-Γκύζη η Έφη Δούση από τους δικηγόρους των εννέα Αιγύπτιων επιζώντων στους οποίους η κυβέρνηση προσπάθησε αποτυχημένα να φορτώσει το έγκλημα. «Αυτός ο αγώνας είναι βαθιά αντικυβερνητικός γιατί αυτή η κυβέρνηση δολοφονεί ή οπλίζει και νομιμοποιεί τα χέρια των δολοφόνων που είναι τα εκτελεστικά της όργανα», είπε, με τον Κώστα Καταραχιά, γραμματέα του Σωματείου στο Έλενα Βενιζέλου να μιλά στη συνέχεια για τις δολοφονικές πολιτικές στα νοσοκομεία και την αντίσταση των υγειονομικών.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος δολοφόνο ρατσιστή που θα ήθελε να εκφασίσει την κοινωνία με την εξουσία που έχει. Όμως όσο κι αν προσπαθεί δεν τα καταφέρνει και ούτε θα τα καταφέρει. Τα κινήματα δεν σταματάμε να καταγγέλουμε τον ρατσισμό σε όλες του τις μορφές», είναι ένα χαρακτηριστικό κομμάτι της ομιλίας της Κωνσταντίνας Κακούρου, γραμματέα της Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας που μίλησε στα Πετράλωνα μαζί με τον Γιάννη Σηφακάκη από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, παρουσία πολλών εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζόμενων από διάφορους χώρους. Στη συζήτηση ξεχώρισε η τοποθέτηση που έκανε για τις μάχες στα σχολεία ο Στάθης, καθηγητής στο 9ο Λύκειο.

«Το κράτος παραπλανεί λέγοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένα "ατυχή" περιστατικά, την ίδια ώρα που (από έρευνα καθηγητή στο Πάντειο) το 50% των περιστατικών ρατσιστικής βίας διαπράττονται από ένστολους», ήταν ένα από τα σημεία που επεσήμανε η Νίτσα Παληγεώργου, γραμματέας της Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, στην εκδήλωση σε Πετρούπολη-Ίλιον, μας έγραψε η Ιωάννα Παυλοπούλου. «Ακολούθησαν ο Σπύρος Σασσάνης, μέλος ΔΣ της Ένωσης Γονέων Πετρούπολης και ο Τάσος Αναστασιάδης, από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης. Στις παρεμβάσεις παρουσιάστηκαν εικόνες από το περιστατικό στην Πετρούπολη το καλοκαίρι όπου η χλιαρή απάντηση της τοπικής αυτοδιοίκησης στη δημιουργία προσφυγικής δομής ανηλίκων στη γειτονιά άφησε περιθώριο στην ακροδεξιά προπαγάνδα και αναδείχθηκε η ανάγκη σύνδεσης εργατικού κινήματος-τοπικής κοινωνίας».

Στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, τον τόπο που κάποτε αλώνιζαν οι χρυσαυγίτες με τις πλάτες της αστυνομίας, έγινε η εκδήλωση των πυρήνων του ΣΕΚ σε Πατήσια-Γαλάτσι-Κυψέλη. Το γεγονός ότι σήμερα η Χρυσή Αυγή είναι στη φυλακή ως εγκληματική οργάνωση και η πλατεία είναι στα χέρια των αντιρατσιστών-αντιφασιστών, τονίστηκε ως απόδειξη της δύναμης του κινήματος. Ωστόσο, «για άλλη μια φορά βάφτηκε με αίμα αυτή η πολύπαθη γειτονιά στο βωμό της απανθρωπιάς και της εγκληματικότητας της αστυνομίας», είπε η Άννα Καρλαύτη, από τον ΣΕΠΕ Αθηνά, τονίζοντας, όπως και ο Γιώργος Πίττας, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη, ότι η μάχη ενάντια στην κυβέρνηση του ρατσισμού συνεχίζεται. Η εκδήλωση συνδυάστηκε με μοίρασμα πολύγλωσσης προκήρυξης στους μετανάστες της γειτονιάς.

Στις εμετικές δηλώσεις Μπαλάσκα για τους Ρομά στάθηκε ιδιαίτερα η Σίσσυ Χατζηστεφάνου-Βαφέα, παιδαγωγός, που μίλησε στη Νέα Σμύρνη μαζί με τη Μαρίζα Ψαλτάκου, γιατρό. Παρουσία πολλών εργαζόμενων του δήμου έγινε η εκδήλωση στην Αγία Παρασκευή με ομιλήτριες τη Χριστίνα Κυριαζή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων του δήμου και τη Δήμητρα Λιναρδάκη από την Πρωτοβουλία Δικηγόρων για το ναυάγιο της Πύλου. Δεκάδες φοιτητές/ριες παρακολούθησαν την εκδήλωση στο Πάντειο με ομιλητές τον επίκουρο καθηγητή κοινωνικής πολιτικής Αποστόλη Καψάλη (είχε προηγηθεί παρέμβαση στο μάθημά του) και τον Πέτρο Κωνσταντίνου.

«Η συζήτησή μας γίνεται σε μια σημαδιακή χρονική στιγμή, ένα χρόνο από την έναρξη του ισραηλινού εγκλήματος στη Γάζα και τέσσερα χρόνια από την καταδίκη της ΧΑ. Και τα δύο έχουν άμεση σχέση με τις συνθήκες που οδηγούν σε ρατσιστικές δολοφονίες όπως του Καμράν», είπε ο Αστέριος Καναβός, δικηγόρος, στην εκδήλωση στο Ζωγράφου. Στη συνέχεια η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος στο ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων ΓΝΑ Γεννηματάς και η Κατερίνα Τσαλταμπάση, εκπαιδευτικός, σύνδεσαν τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό με τους αγώνες των εργαζόμενων σε νοσοκομεία και σχολεία. Ο Y. Benazzouz μίλησε για την απάνθρωπη μεταχείρισή του στα κρατητήρια της Αμυγδαλέζας και την απεργία πείνας που έκανε για απελευθερωθεί.

Στην εκδήλωση στη Νίκαια, ο Νίκος Αγαπάκης από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά μίλησε για περιστατικά βάρβαρης μεταχείρισης μαθητών του Σχολείου στα αστυνομικά τμήματα και στην Αμυγδαλέζα στα οποία χρειάστηκε να παρέμβουν. Η Πηνελόπη Κουτσουδάκη, γιατρός στο Δρομοκαΐτειο τόνισε τη σημασία της κόντρας με το ρατσισμό για όλο το εργατικό κίνημα. Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, απαίτησε δικαιοσύνη για τον Μοχάμεντ Καμράν.

Στη συζήτηση ο Χασάν και ο Ασίφ κατήγγειλαν ότι «μετά από τόσα χρόνια δουλειάς στην Ελλάδα, το κράτος αντί να μας δώσει εργασιακά δικαιώματα και σύνταξη, μας σκοτώνει». Η Ειρήνη, συμβασιούχος στο Δήμο Πειραιά, είπε ότι όλους τους εργάτες αυτή η κυβέρνηση τους βλέπει σαν αναλώσιμους, αφού στο Δήμο της έχουν πεθάνει πέντε άνθρωποι από εργατικά ατυχήματα. Η Κατερίνα θύμισε ότι το 2009 στη Νίκαια είχαμε άλλον ένα βασανισμό μετανάστη στο αστυνομικό τμήμα, που είχε το ίδιο όνομα και στο τιμόνι του υπουργείου βρίσκονταν και τότε ο Χρυσοχοΐδης. Είχε προηγηθεί η εκδήλωση στον Πειραιά με ομλητές την Τιάνα Ανδρέου, συνδικαλίστρια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον Θανάση Διαβολάκη, από το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και τον Πούλο Ψαλιδάκο, εκπαιδευτικό.

Στη μάχη που χρειάζεται να δώσει η Αριστερά ενάντια στην ακροδεξιά και στην άνοδό της πανευρωπαϊκά, στάθηκε ο Χρήστος Κοκκοτίνης, πρώην δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης στην εκδήλωση σε Ελληνικό-Ηλιούπολη. Ακουλούθησε η Αναστασία Πουλουτίδου από τον ΣΕΠΕ Θουκυδίδης, που μίλησε για την αντιρατσιστική μάχη στα σχολεία και ο Μάνος Νικολάου, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη. Εκδηλώσεις έγιναν ακόμα σε Κολωνό-Κεραμεικό, Καλλιθέα και άλλες πόλεις.


Κινητοποιήσεις καταγγελίας της αστυνομικής δολοφονίας του Μοχάμεντ Καμράν έγιναν το Σάββατο 12 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο, πικετοφορίες και εξορμήσεις σε άλλες πόλεις.

Όπως αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης: «Στην συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου συμμετείχαν με πανό η ΚΕΕΡΦΑ, η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων και το ΣΕΚ καθώς και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πραγματοποιήθηκε πορεία στον άξονα της Αριστοτέλους όπου δεν έλλειψε η προσπάθεια της αστυνομίας να εμποδίσει τους διαδηλωτές να φτάσουν μέχρι την Τσιμισκή. Η πορεία σταμάτησε έξω από το ΑΤ Λευκού Πύργου όπου φώναξε συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία και την κυβέρνηση του ρατσισμού. Συνεχίζουμε τις δράσεις για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη».

Είχαν προηγηθεί τρεις εκδηλώσεις στην πόλη, όπου δίπλα στα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ συμμετείχαν ως ομιλήτριες η Άσπα Θεοχάρη, αναπληρώτρια γραμματέας ΔΣ ΕλΕΔΑ, η Μαρία Τοπαλίδου και η Δήμητρα Γεμενετζή από τον Σύλλογο Εθελοντών “Albatros”.

Στον Άγιο Νικόλα έγινε η συγκέντρωση στο Βόλο. «Συμμετείχαν η ΚΕΕΡΦΑ, ο Φοιτητικός Σύλλογος Χωροταξίας και το Στέκι Μεταναστών”, μας είπε ο Τάσος Τσιούνης. «Με ανακοινώσεις από τη μικροφωνική και μοίρασμα προκήρυξης στον κόσμο, καταγγείλαμε τη νέα ρατσιστική δολοφονία της κυβέρνησης της ΝΔ και καλέσαμε σε κλιμάκωση των αγώνων για την ανατροπή της. Είχε προηγηθεί η επιτυχημένη εκδήλωσή μας στην Αρχιτεκτονική με δεκάδες κόσμο, κύρια φοιτητές/ριες, όπου συμμετείχαν ως ομιλητές ο Γιάννης Μάγγος και ο Ιορδάνης Στυλίδης, καθηγητής στη σχολή».