Πλημμύρισε την Τετάρτη 9/10 το Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, της γειτονιάς που ο δολοφονημένος Μοχάμεντ Καμράν δούλευε και ζούσε με τον αδερφό του και άλλα μέλη της οικογένειάς του, στην εκδήλωση της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ. Με μεγάλη παρουσία μεταναστών και ντόπιων εργατών και νεολαίας, ήταν μια εκδήλωση χαστούκι στο ρατσιστικό δηλητήριο της κυβέρνησης, μια εκδήλωση ενότητας, αλληλεγγύης και κοινής μάχης ενάντια στα εγκλήματά της.
«Χάσαμε ένα νέο παιδί, πολύ κοντινό μου συγγενή, με τρία μικρά παιδιά», είπε πρώτος, σε έντονο κλίμα συγκίνησης, ο Βατζίτ Τζαμάλ, ξάδερφος του Μοχάμεντ Καμράν. «Είμαστε εδώ χρόνια γιατί πιστεύαμε ότι είναι μια χώρα που έχει ασφάλεια η ζωή και είναι καλύτερα από τη χώρα μας. Για τη ζημιά που έγινε περιμένουμε δικαιοσύνη από το ελληνικό κράτος και την ελληνική κυβέρνηση». Στα ελληνικά και τα ουρντού μίλησε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα» Τζαβέντ Ασλάμ, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η δικαιοσύνη θα κερδηθεί μέσα από τον αγώνα του κινήματος, όπως έγινε με τη Χρυσή Αυγή.
«Ο βασανισμός μέχρι θανάτου του Μοχάμεντ Καμράν είναι ένα βάναυσο ρατσιστικό έγκλημα. Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, είναι ό,τι ζουν τα αδέρφια μας οι μετανάστες καθημερινά», ξεκίνησε η Δήμητρα Λιναρδάκη, από την Πρωτοβουλία Δικηγόρων για το ναυάγιο της Πύλου. Ενάντια στη συγκάλυψη «από τα Τέμπη και την Πύλο μέχρι το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα», ενάντια στο ρατσιστικό μίσος και πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που «ρημάζει νοσοκομεία και σχολεία, ιδιωτικοποιεί τα πάντα, δίνει δις για εξοπλισμούς και φράχτες, φουσκώνοντας τα πανιά της ακροδεξιάς και των φασιστών και προσφέροντας γη και ύδωρ για τις σφαγές στο Λίβανο και την Παλαιστίνη», η ομιλήτρια κάλεσε σε ξεσηκωμό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, γειτονιών.
«Θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για τη φριχτή δολοφονία του συνανθρώπου μας εντός ενός χώρου που υποτίθεται ότι βασιλεύει ο νόμος, η τάξη και η ασφάλεια. Στην πραγματικότητα όλοι/ες γνωρίζουμε ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, ειδικά όταν πρόκειται για κατηγορίες όπως μουσουλμάνοι, Ρομά, γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ, αγωνιστές/ριες των κινημάτων, όσα αποκλίνουν από τα πρότυπα κανονικότητας της ΕΛΑΣ», είπε ο Μάκης Αβακουμίδης, εκπαιδευτικός, φέρνοντας αναλυτικά στοιχεία και εικόνες που αποτυπώνουν τον θεσμικό ρατσισμό στην εκπαίδευση στην Ελλάδα και παγκόσμια.
Ανοιχτά σύνορα
Για τη γειτονιά του Μοχάμεντ Καμράν μίλησε η Μαρία Ντάσιου, γιατρός στο ΙΚΑ Ν.Ιωνίας: «Μια γειτονιά που έχουν φτιάξει οι Μικρασιάτες, οι πρόσφυγες, μια γειτονιά που έχει δώσει αγώνες, κι αυτό το χρώμα κρατά μέχρι σήμερα. Ήμασταν δίπλα στους Πακιστανούς εργάτες όταν τους χτυπούσαν οι εργοδότες, ήμασταν μαζί τους για καλύτερα ημερομίσθια και συνθήκες δουλειάς στα εργοστάσια ανακύκλωσης. Και το κέρδισαν. Μια γειτονιά που παλεύει χρόνια, οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί, οι επιστήμονες, οι αλληλέγγυοι, οι αντιρατσιστές, τα αριστερά πολιτικά κόμματα. Προσπαθούν να μας διαχωρίσουν αλλά εμείς είμαστε παιδιά του ίδιου κόσμου. Ανοιχτά σύνορα για να μην σκοτώνονται στον Έβρο, για να μην πνίγονται στο Αιγαίο. Όλοι είμαστε ένα».
«Είμαστε εδώ από το Πακιστάν τριάντα, σαράντα και κάποιοι πενήντα χρόνια», είπε ένας μετανάστης από τους πολλούς που πήραν το λόγο στη συνέχεια. «Είναι δεύτερο σπίτι μας εδώ, και βοηθάμε κάθε άνθρωπο, με σεβασμό. Είμαστε όλοι ίδιοι, δεν έχουμε διαφορά. Ήξερα τον Καμράν είκοσι χρόνια, είναι μαζί μου σήμερα, ζει πάντα. Δεν έκανε τίποτα, τον σκότωσαν χωρίς λόγο».
Οργισμένες και μαχητικές ήταν όλες οι τοποθετήσεις. «Ο ρατσισμός έχει μακρά ιστορία και έχει να κάνει με τη διαφύλαξη του κράτους της δεξιάς», είπε ο Σταύρος Φωκαεύς, από το Κοινωνικό Ιατρείο Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας-Ν.Ιωνίας. «Χιλιάδες έχουν εξαφανιστεί στα τμήματα, την ΕΑΤ-ΕΣΑ, τους τόπους εξορίας, τις φυλακές, τις ταράτσες. Για όλους αυτούς σήμερα δίνουμε μήνυμα αντίστασης ότι είμαστε εδώ, όλοι μαζί».
«Τα ΜΑΤ που δολοφονούν πρόσφυγες και μετανάστες όπως τον Μοχάμεντ Καμράν, μας απειλούν ότι θα μας τα φέρουν αύριο στο Δαφνί. Δεν θα περάσει», είπε ο Νεκτάριος Χάινταρ, ειδικευόμενος γιατρός. Μεγάλες αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές μάχες που κερδήθηκαν με τη δύναμη του κινήματος θύμισε η Αφροδίτη Φράγκου, ενώ στη σημασία της ενωτικής δράσης με κέντρο την εργατική τάξη και τα συνδικάτα στάθηκε ο Γιώργος Ράγκος. Χαιρετισμό απεύθυνε και η δημοτική κίνηση «Εκτός Σχεδίου».
«Κανένας Καμράν νεκρός ξανά», είπε ο Βαγγέλης Μιχαηλίδης, καλώντας όλους/ες να συσπειρωθούν στην ΚΕΕΡΦΑ.