Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Όχι στην ΕΕ-φρούριο

12/10, Αγ. Παντελεήμονας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μητσοτάκης και Μελόνι. Φωτό: ΕΡΑ

 

Γραμμή Μελόνι είχε η συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Μπορεί στην ίδια της τη χώρα η φασίστρια Ιταλίδα πρωθυπουργός να δέχτηκε το πρώτο χαστούκι στα σχέδιά της για μαζικές απελάσεις μέσω Αλβανίας, αλλά μια σειρά ηγέτες της ΕΕ -ανάμεσά τους και ο Μητσοτάκης- δεν δίστασαν να ανάγουν σε «πρότυπο» την ακραία ρατσιστική πολιτική της. Όλοι μαζί αποφάσισαν την κλιμάκωση της δολοφονικής τους εκστρατείας κατά των προσφύγων και των μεταναστών, με έμφαση αυτή τη φορά στη «διευκόλυνση, αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών».

Τόσο η συζήτηση όσο και τα συμπεράσματα της Συνόδου επιβεβαίωσαν ότι η ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη, υιοθετώντας την ατζέντα της ακροδεξιάς και των φασιστών. Το χορό άνοιξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ παραμονές της Συνόδου. Εκεί, όχι μόνο εκθείαζε τα «βήματα» που έχουν γίνει στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, κύρια μέσω των συμφωνιών με την Τουρκία και με χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως η Τυνησία και η Λιβύη που είτε μαντρώνουν τον κόσμο σε στρατόπεδα είτε τους πνίγουν στη Μεσόγειο σε αγαστή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αλλά και καλούσε σε αναζήτηση νέων «καινοτόμων λύσεων» όπως «την ιδέα της ανάπτυξης κέντρων επιστροφής εκτός ΕΕ» αλά Μελόνι.

«Με την έναρξη λειτουργίας του πρωτοκόλλου Ιταλίας-Αλβανίας, θα μπορέσουμε να αντλήσουμε διδάγματα από αυτή την εμπειρία στην πράξη», σημείωνε, αναφερόμενη στη διμερή συμφωνία για μεταφορά χιλιάδων προσφύγων κάθε χρόνο από την Ιταλία σε δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης στο έδαφος της Αλβανίας όπου θα ολοκληρώνεται η διαδικασία απόρριψης των αιτήσεων ασύλου τους και θα απελαύνονται πίσω στις χώρες τους. Για την υλοποίηση του σχεδίου η Μελόνι έχει ήδη διαθέσει 670 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι δε να αντληθούν τα «διδάγματα», η φον ντερ Λάιεν επαναλάμβανε τη «δέσμευση» για αναθεώρηση μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας της έννοιας των χαρακτηρισμένων «ασφαλών τρίτων χωρών» ώστε να διευκολύνονται οι απελάσεις.

Ανάγκη

Οι προτάσεις της βρήκαν άμεση ανταπόκριση. Ένας προς ένας οι ηγέτες των κρατών-μελών κατακεραύνωσαν την «παράνομη μετανάστευση» και μίλησαν για την ανάγκη ακόμα πιο σκληρών μέτρων για την αντιμετώπισή της εδώ και τώρα, όχι περιμένοντας την εφαρμογή του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου τον επόμενο χρόνο. Όλοι -είτε τάχτηκαν υπέρ του μοντέλου Μελόνι είτε δίστασαν να το κάνουν ανοιχτά- ήταν αναφανδόν υπέρ των μαζικών απελάσεων, με βασική παράμετρο την αναθεώρηση του καταλόγου των χωρών που θεωρούνται «ασφαλείς».

«Δεν μπορούν να έρχονται όλοι» επανέλαβε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που έχει κλείσει τα σύνορα της χώρας για τουλάχιστον 6 μήνες σε όσους ζητάνε άσυλο σε μια σκανδαλώδη υπόκλιση στο ακροδεξιό AfD. «Οι κανόνες της ΕΕ για τις απελάσεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν για να επιταχυνθούν οι επιστροφές» δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός του Μακρόν, Μισέλ Μπαρνιέ, που κυβερνά πραξικοπηματικά με την ανοχή της φασίστριας Λεπέν. Κάποιοι άλλοι ξεσάλωσαν, όπως ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντικ Σόοφ που δήλωσε πως «είναι μια σοβαρή ιδέα να δημιουργηθούν χώροι κράτησης στην Ουγκάντα».

Θιασώτης των «κόμβων απελάσεων» ήταν και ο Μητσοτάκης. Προκλητικότατος, αφού υπερηφανεύτηκε ότι η δολοφονική του πολιτική στο Αιγαίο και τον Έβρο έχει κερδίσει την αναγνώριση της ΕΕ και έχει καθορίσει την στάση της ως προς τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, συντάχτηκε με τα σχέδια Μελόνι. «Είναι μια καινούργια, ενδιαφέρουσα θα έλεγα, λύση -εγώ δεν την απέρριψα σε καμία περίπτωση- για τις περιπτώσεις εκείνες των μεταναστών οι οποίοι συλλέγονται σε διεθνή ύδατα», δήλωσε, παίρνοντας μέρος και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα με πρωτοβουλία Ιταλίας, Ολλανδίας και Αυστρίας πριν την Σύνοδο.

«Στην επιστολή της κυρίας φον ντερ Λάιεν για τις επιστροφές υπάρχει μια φράση ότι “θα εξετάσουμε και καινοτόμες λύσεις”», συνέχισε. «Και μέσα στις καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν είναι και αυτή η ιδέα των κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία θα αποστέλλονται μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται, εάν αυτοί δεν μπορούν να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους. Αυτό είναι ακόμα μια ιδέα, δεν έχει τύχει επεξεργασίας. Επί της αρχής τη βρίσκω θετική».

Δικαστήριο της Ρώμης βέβαια είχε διαφορετική γνώμη, μία μόλις ημέρα μετά τη Σύνοδο. Με απόφασή του έκρινε παράνομη την μεταφορά των πρώτων 12 προσφύγων με καταγωγή από Μπαγκλαντές και Αίγυπτο στην Αλβανία, διατάσσοντας την επιστροφή τους στην Ιταλία. Η ετυμηγορία του στηρίχτηκε σε πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, βάση της οποίας καμία χώρα προέλευσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ασφαλής» αν δεν σέβεται το σύνολο των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η απέλαση των 12 προσφύγων, που είχαν επιλεχθεί στο σωρό, παραβίαζε αυτή την απόφαση, καθώς θα γινόταν βάση λίστας της ιταλικής κυβέρνησης με 22 χώρες που η ίδια έχει χαρακτηρίσει ως «μερικώς ασφαλείς».

Η Μελόνι δεν έκρυψε την οργή της για αυτή την εξέλιξη, αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να ορίζει ποιες είναι ή όχι οι ασφαλείς χώρες. Δεν παρέλειψε μάλιστα να χρησιμοποιήσει τη σχετική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής και το γεγονός ότι τα σχέδιά της εκεί κερδίζουν έδαφος για να προαναγγείλει ότι θα βρει τρόπο να παρακάμψει «τα εμπόδια». Αυτή είναι η κατάντια της ΕΕ. Από τη μία γίνεται ουρά της Μελόνι και από την άλλη της δίνει άλλοθι για να κλιμακώνει την επίθεσή της.

Αποτυπώνοντας τη συζήτηση, το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου μιλά για «ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, μέσω ολοκληρωμένων αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων», «αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για τη διευκόλυνση, αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη χρήση όλων των σχετικών μέσων και εργαλείων πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματίας, της ανάπτυξης, του εμπορίου και των θεωρήσεων», «αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων με όλα τα διαθέσιμα μέσα». Το νόημα είναι ένα: η θανατοπολιτική της Ευρώπης Φρούριο θα συνεχιστεί.

Γυναίκες

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτό είναι το πράσινο φως για να κλιμακώσει τα εγκλήματά της όπως στο ναυάγιο της Πύλου με τους 600 νεκρούς. Ο ίδιος πήγε στη Σύνοδο έχοντας μόλις δολοφονήσει δύο γυναίκες και δυο παιδιά στην Κω, μετά από καταδίωξη σκάφους που το ελληνικό Λιμενικό, κατά την προσφιλή του τακτική, υποστήριξε ότι ο οδηγός του έκανε ελιγμούς για να αποφύγει τη σύλληψη και ανατράπηκε. Αλλά όπως αποκάλυψε το tvxs, το Λιμενικό πυροβόλησε εναντίον των προσφύγων πριν το ναυάγιο, ενώ ήταν το ίδιο που έκανε επικίνδυνες μανούβρες προκαλώντας με αυτές τη βύθιση του προσφυγικού σκάφους. Το ίδιο ακριβώς είχε γίνει στα τέλη Αυγούστου στη Σύμη με έναν πρόσφυγα να πέφτει νεκρός με διαμπερές τραύμα στην κοιλιά.

«Αυτά τα στυγερά εγκλήματα δεν μπορούν να καλύπτονται πίσω από κυνικές δηλώσεις που απαξιώνουν την αξία της ανθρώπινης ζωής ενώ αποτελούν ισοπέδωση κάθε έννοιας δικαιώματος στο άσυλο των κατατρεγμένων των πολέμων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ αμέσως μετά από αυτό το νέο έγκλημα και με αφορμή τη Σύνοδο της ΕΕ. «Δεν ανεχόμαστε την θανατοπολιτική των ρατσιστών της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε υγρό νεκροταφείο ακόμη και νηπίων. Όταν δεν πνίγουν στα σύνορα, στα αστυνομικά τμήματα δολοφονούν με βασανισμούς μέχρι θανάτου, όπως στην περίπτωση του Μοχάμεντ Καμράν στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα.

Αυτές τις μέρες, πάνω στα νεκρά σώματα νηπίων, οι κυβερνήσεις της ΕΕ κλιμακώνουν τη ρατσιστική εκστρατεία, βάζοντας σαν άμεσο στόχο των διωγμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων με μαζικές απελάσεις και με εκτοπισμό-εξορία σε χώρες εκτός ΕΕ από την Αλβανία μέχρι την Ουγκάντα. Προωθούν “κόμβους μαζικών απελάσεων” στρώνοντας το έδαφος για την ακροδεξιά και τους φασίστες, στους οποίος ανοίγουν αγκάλες για κυβερνητικές συνεργασίες...

Για να μη θρηνήσουμε άλλα νήπια, παιδιά και γυναίκες από τις θηριωδίες του Λιμενικού στα σύνορα είναι ώρα να απαιτήσουμε ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά, άσυλο και ανθρώπινη υποδοχή. Για το έγκλημα της Κω είναι ώρα να τιμωρηθούν εκείνοι που προκάλεσαν το ναυάγιο. Είναι ώρα να ξεφορτωθούμε την κυβέρνηση των δολοφόνων των Τεμπών και της Πύλου που τους οπλίζει το χέρι».