Αντιπολεμικό κίνημα
Λευτεριά στην Παλαιστίνη: Συλλαλητήρια οργής

20/10, Βρυξέλλες. Φωτό: Αγγελική Φωτεινού

Αμμάν. Φωτό: YPA

 

Πήρε φωτιά ο αραβικός κόσμος την Παρασκευή 18/10 στις αραβικές χώρες την επόμενη μέρα της είδησης της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς Σινουάρ από τον ισραηλινό στρατό. 

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Αμμάν απαιτώντας από την κυβέρνηση της Ιορδανίας να διακόψει όλες τις σχέσεις με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης της ειρηνευτικής συμφωνίας του Wadi Araba και της συμφωνίας για το φυσικό αέριο, ενώ επέκριναν επίσης την αδράνεια άλλων αραβικών κρατών όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα.

 

Υεμένη. Φωτό: ΗΤ

 

Εκατοντάδες χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές στην Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης. Στο Μαρόκο, πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που έγιναν σ δεκάδες πόλεις ανάμεσά τους η Ταγγέρη, η Καζαμπλάνκα, το Μαρακές, η Φες, το Αγκαντίρ, το Ραμπάτ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα στο πλευρό της  παλαιστινιακής αντίστασης απαιτώντας το τέλος της εξομάλυνσης των σχέσεων Μαρόκου-Ισραήλ κατακρίνοντας την αραβική και διεθνή συνενοχή στην επίθεση κατά της Παλαιστίνης. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Συρία αλλά και την Δυτική Όχθη. Στην Βαγδάτη διαδηλωτές εισέβαλαν σε σαουδαραβικό τηλεοπτικό σταθμό που χαρακτήρισε τον Σινουάρ «τρομοκράτη».  

Μαζικά συλλαλητήρια υπέρ της Παλαιστίνης έγιναν και στην Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες την Κυριακή 20/10 απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και το Λίβανο και από την βελγική κυβέρνηση να πιέσει για ένα πλήρες διεθνές στρατιωτικό εμπάργκο κατά του Ισραήλ.

«Στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 70.000 άνθρωποι. Φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και μπλοκ Εβραίων και της Διεθνούς Αμνηστίας. Ο κόσμος βάδιζε για πολλή ώρα σε πυκνά μπλοκ σε 4 λωρίδες δρόμου φωνάζοντας συνθήματα στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα φλαμανδικά, τα αραβικά» μας μεταφέρει η Αγγελική Φωτεινού, που συμμετείχε στο συλλαλητήριο.

Περίπου 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των επιθέσεων του Ισραήλ στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στο κεντρικό Λονδίνο, το Σάββατο 19/10. Η διαδήλωση ήταν μέρος μιας εθνικής ημέρας δράσης που καλέστηκε από την Εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, το Stop The War Coalition και άλλους.

Πριν το συλλαλητήριο περίπου 300 εργαζόμενοι και συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο Λονδίνο για το συνέδριο της Palestinian Solidarity Campaign. Στη συνάντηση των συνδικάτων έκανε παρέμβαση η Nadia Habash, πρόεδρος του Συνδικάτου Παλαιστινίων Μηχανικών, τονίζοντας ότι «η γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ  δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά μέρος ενός συστημικού σχεδίου». 

Εργαζόμενοι σε πολλά συνδικάτα μετέφεραν εικόνες από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν στις 10/10 μέρα δράσης για την Παλαιστίνη στους χώρους εργασίας. Στο Κάμντεν του βόρειου Λονδίνου η δημοτική αρχή κάλεσε την αστυνομία να απομακρύνει εργαζόμενους που παρακολουθούσαν το δημοτικό συμβούλιο με αίτημα να σταματήσει το συνταξιοδοτικό ταμείο του συμβουλίου της να επενδύει σε εταιρείες που ενισχύουν το ισραηλινό απαρτχάιντ. Επόμενη μέρα δράσης στους χώρους δουλειάς έχει οριστεί η 28 Νοέμβρη.

Στη Νέα Υόρκη, την περασμένη Δευτέρα η αστυνομία συνέλαβε 200 περίπου διαδηλωτές έξω από το Χρηματιστήριο σε μια συγκέντρωση που κάλεσε «Η Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη». «Αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός σφαγιάζει τη μία οικογένεια μετά την άλλη στη Βόρεια Γάζα με βόμβες αμερικανικής κατασκευής. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει ο κόσμος να πιστέψει ότι τα 18 δισ. δολάρια που διαθέτουν οι ΗΠΑ για τη γενοκτονία του Ισραήλ δίνονται για χάρη της «ασφάλειας των Εβραίων»», δήλωσε η Έλενα Στάιν από την Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη. «Είμαστε εδώ αρνούμενοι να  χρησιμοποιούμαστε ως ηθικό περιτύλιγμα για τις ΗΠΑ και για να αποκαλύψουμε τα πραγματικά τους συμφέροντα: το οικονομικό κέρδος και τον έλεγχο στην περιοχή. Εμπάργκο όπλων τώρα».

 

Πειραιάς. Φωτό: 902.gr

 

Χανιά. Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης