Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αντιρατσιστική διδήλωση 20/10: Ούτε στα Σεπόλια - Ούτε πουθενά

20/10, Σεπόλια. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Δυναμική αντιρατσιστική - αντιφασιστική διαδήλωση έγινε το πρωί της Κυριακής 20 Οκτώβρη στους δρόμους των Σεπολίων. Ήταν μια άμεση απάντηση στα φασιστικά χτυπήματα που είχαν προηγηθεί στη γειτονιά κι ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης ντόπιων και μεταναστών κόντρα στο ρατσιστικό δηλητήριο της κυβέρνησης της ΝΔ και των φασιστών.

Παρών στη διαδήλωση, μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, ήταν ο Μοχάμεντ Ασλάμ, ο μετανάστης ντελιβεράς που είχε δεχτεί φασιστική επίθεση στις 12/10, αμέσως μετά τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο οργής για τη δολοφονία του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Μια ημέρα μετά, δομή ανήλικων προσφύγων της περιοχής είχε γίνει στόχος οργανωμένης ομάδας φασιστών που με καδρόνια και μαχαίρια τραυμάτισαν τρία άτομα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με πανό ο ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης», η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνος-Σεπολίων, η ΚΕΕΡΦΑ, η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα κι άλλες συλλογικότητες κι οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Όπως και στη διαδήλωση για τη δολοφονία του Μοχάμεντ Καμράν μια βδομάδα νωρίτερα από την πλατεία Βικτωρίας στην πλατεία Άγιου Παντελεήμονα, κόσμος της γειτονιάς έβγαινε στα μπαλκόνια και τις εισόδους των πολυκατοικιών για να ενημερωθεί και να εκφράσει τη στήριξή του.

Με εμφανή ακόμα τα σημάδια από τα χτυπήματα στο πρόσωπο και τα ράμματα στο κεφάλι του, ο Μοχάμεντ Ασλάμ πήρε τον λόγο στη συγκέντρωση και απαίτησε τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών, ευχαριστώντας όλους όσοι είναι στο πλευρό του. «Μία βδομάδα τώρα έμενα σπίτι και φοβόμουν να βγω έξω», είπε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ. «Ο κόσμος που ήρθε σήμερα εδώ βγάζει τον φόβο από την καρδιά μου, λέει είμαστε όλοι μαζί σου. Έχω οικογένεια και δυο παιδιά. Ήρθα στην Ελλάδα για να δουλέψω, είμαι εδώ 18 χρόνια. Ποτέ κανείς δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο σε μένα, ήταν πρώτη φορά».

«Η δομή που δέχτηκε την επίθεση των φασιστοειδών δεν έχει ενοχλήσει ποτέ στα χρόνια λειτουργίας της στα Σεπόλια και αψευδής μάρτυρας είναι ότι δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη καταγγελία σε βάρος αυτών που μένουν εκεί. Φιλοξενεί 22 ανήλικα παιδιά 12 έως 18 ετών, τα περισσότερα Αιγυπτιακής καταγωγής και έχει πετύχει αρκετά από αυτά τα παιδιά, παρά τις δυσκολίες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ακόμα και να περάσουν τις πανελλήνιες εξετάσεις και να γίνουν φοιτητές σε δημόσια Πανεπιστήμια», είπε στον χαιρετισμό του ο Κώστας Παπαδάκης, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανατρεπτική Συμμαχία και δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ, περιγράφοντας στη συνέχεια πώς εξελίχτηκε η επίθεση υπό την αδράνεια της αστυνομίας και καταγγέλοντας την εμμέσως πλην σαφώς δικαιολόγησή της από την υφυπουργό Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη ως αποτέλεσμα δράσης «κάποιων πολιτών που πήραν το νόμο στα χέρια τους».

«Οι φασίστες του Πλεύρη με το Εθνικό Μέτωπο έβαλαν στο στόχαστρό τους τη δομή ανηλίκων προσφύγων», είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. «Είναι η συνέχεια της φασιστικής δράσης που αναπτύξαν στην Πετρούπολη όπου προσπάθησαν να εμποδίσουν την μεταφορά της ίδιας δομής. Αλλά και της επίθεσης που δέχτηκε ο Μοχάμεντ Ασλάμ, ένας ντελιβεράς της WOLT που συμμετείχε στο συλλαλητήριο για τη δολοφονία του Μοχάμεντ Καμράν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Αυτά τα φασιστοειδή έχουν αναγνωριστεί, έχουν εντοπιστεί και προχωρά από τη μεριά μας η μήνυση στο Τμήμα Ρατσιστικής Βίας.

Τα ρατσιστικά εγκλήματα και οι επιθέσεις των φασιστών γεννιούνται από την πολιτική της κυβέρνησης που πνίγει πρόσφυγες στην Πύλο και την Κω. Στις γειτονιές της Αθήνας δώσαμε μάχη ενάντια στους νεοναζί και τους στείλαμε στη φυλακή. Δεν θα αφήσουμε τα φασιστοειδή να σηκώσουν κεφάλι. Αυτή είναι βδομάδα των εργατικών απεργιών. Των δασκάλων, του επισιτισμού, των ναυτεργατών, των σχολικών καθαριστριών. Με την εργατική τάξη και το φοιτητικό κίνημα μπροστά, μπορούμε να τσακίσουμε τον ρατσισμό και να κάνουμε παρελθόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών θυμίζουν το 2010-12 που οι φασίστες χτυπάγαν και η αστυνομία δεν έκανε καμιά σύλληψη. Δεν ξεχνάμε τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα, δεν ξεχνάμε τους εκατοντάδες που δέχτηκαν μαχαιριές και ρόπαλα», είπε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα». «Η κυβέρνηση έχει ανοίξει ξανά την πόρτα του ρατσισμού και μόνο εμείς μπορούμε να την κλείσουμε, το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα. Τα παιδιά από εσάς παίρνουν θάρρος να καταγγείλουν τα εγκλήματα».

«Ούτε στα Σεπόλια, ούτε πουθενά, έξω οι φασίστες από κάθε γειτονιά», «Οι δολοφόνοι του Καμράν στη φυλακή», «Ρατσισμός, λιτότητα, πολεμοκαπηλεία, Κάτω η Νέα Δημοκρατία» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διαδήλωση.