Διεθνή
Αίγυπτος: Ο Σίσι υπό πίεση

Ο Σίσι με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα

Tην περασμένη εβδομάδα ο Αιγύπτιος δικτάτορας, Σίσι σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι παίρνει πρωτοβουλία για μια 2ήμερη κατάπαυση του πυρός στην Γάζα με ανταλλαγή ομήρων προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να είναι η «αρχή για μια μόνιμη εκεχειρία». Η Αίγυπτος παίζει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, αλλά ήταν η πρώτη φορά που ανέλαβε δική της πρωτοβουλία.

Λίγες ώρες μέρες μετά ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την πρόταση Σίσι ως «ανύπαρκτη». Οι ΗΠΑ την αγνόησαν σπρώχνοντας τη δική τους πρόταση από το Κατάρ όπου ο διευθυντής της CIA Μπερνς συζήτησε με το Ισραήλ μια «συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης» και ανταλλαγής ομήρων. Tην «προσωρινότητά» της χαιρέτησε το Ισραήλ που είναι σταθερά προσανατολισμένο στη συνέχιση του πολέμου και αρνήθηκε η Χαμάς που απαιτεί αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και μόνιμη κατάπαυση του πυρός. 

Τις επόμενες μέρες το Κάιρο φιλοξένησε ανώτερους αξιωματούχους της Φατάχ και της Χαμάς που συναντήθηκαν εκεί για να συζητήσουν το σχηματισμό επιτροπής για τη διαχείριση της μεταπολεμικής διακυβέρνησης της Γάζας.

«Μετά την πρώτη συνάντηση, αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι το κίνημα αντίστασης είναι ανοιχτό σε όλες τις προτάσεις εφόσον πρόκειται για παλαιστινιακές λύσεις» διαβάζουμε στο The Cradle. «Ο Αμπάς Ζάκι, μέλος της Κ.Ε.. της Φατάχ δήλωσε στο κανάλι Al-Mayadeen ότι η συνεργασία μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ “κόβει το δρόμο σε όσους θέλουν να επιβάλουν την κηδεμονία στον παλαιστινιακό λαό”» και ότι «οι παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Φατάχ, της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, πρέπει να παραμείνουν “ενιαία μονάδα”».

Ο Σίσι είχε απορρίψει δύο προτάσεις των ΗΠΑ, μια τον περσινό Νοέμβριο και μια τον Απρίλιο, η Αίγυπτος να αναλάβει τον ρόλο του «αστυνόμου» στην μεταπολεμική Γάζα. Ενώ είναι εχθρικός με την Χαμάς, λόγω της σχέσης της με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, δεν θα ήθελε με τίποτα ο αιγυπτιακός στρατός να βρεθεί αντιμέτωπος με τις παλαιστινιακές οργανώσεις με κίνδυνο η κόντρα να μεταφερθεί στο εσωτερικό της Αιγύπτου. Και γι’ αυτό προτιμάει μια «παλαιστινιακή λύση», δίνοντας τη δυνατότητα στη Χαμάς και την Φατάχ να συνομιλούν στο Κάιρο.  

O υποστηριζόμενος από τη Δύση χασάπης Σίσι δεν είναι φίλος των Παλαιστινίων. Αλλά ανησυχεί βαθιά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν ο γενοκτονικός πόλεμος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και η εξάπλωση του πολέμου στον Λίβανο και στο Ιράν πάνω στον ίδιο και το δικτατορικό του καθεστώς. Που παραμένει στην εξουσία στηριγμένο μόνο χάρη στην άγρια καταστολή, τις φυλακίσεις και δολοφονίες δεκάδων χιλιάδων αντιπολιτευόμενων και απεργών και τη στήριξη που του παρέχει η Δύση. 

Έκρηξη

Αλλά κάθε μέρα που περνάει στην Αίγυπτο το κλείσιμο της βαλβίδας σε ένα καζάνι που βράζει απειλεί ανά πάσα στιγμή με έκρηξη -καθώς ο Σίσι έχει εξαφανίσει κάθε «ρυθμιστικό παράγοντα» μεταξύ κράτους και λαού κυνηγώντας ανελέητα την αντιπολίτευση, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την Αριστερά, τα συνδικάτα και όποιον αμφισβητεί την εξουσία του. 

Και η πίεση αυξάνεται από παντού. Μέσα στο Νοέμβρη, αναμένεται στο Κάιρο η επικεφαλής του ΔΝΤ για να συζητήσει την καταβολή των δόσεων του πακέτου διάσωσης ύψους 8 δις δολαρίων που πήρε η Αίγυπτος τον Μάρτιο με τον καθεστώς να συμφωνεί σε ένα «πακέτο μεταρρυθμίσεων». Στις 18 Οκτωβρίου, η Αίγυπτος αύξησε τις τιμές σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων καυσίμων για τρίτη φορά φέτος, από 11% έως 17%  με τους υπουργούς του Σίσι να προειδοποιούν για νέες αυξήσεις όλο το 2025 -ενώ τον Ιούνιο αύξησε την τιμή του επιδοτούμενου ψωμιού κατά 300%. 

Μιλώντας σε συνέδριο την περασμένη Κυριακή ο Σίσι τόνισε ότι «η Αίγυπτος μπορεί να αναγκαστεί να επανεκτιμήσει το πρόγραμμα ύψους 8 δισ. δολαρίων που έχει συνάψει με το ΔΝΤ, εάν οι διεθνείς οργανισμοί δεν λάβουν υπόψη τους τις έκτακτες περιφερειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα». Πρόσθεσε ότι η Διώρυγα του Σουέζ έχει υποστεί απώλειες άνω του 50-60% των εσόδων της λόγω των περιφερειακών διαταραχών. Και κατέληξε προειδοποιώντας ότι «οι περαιτέρω αλλαγές που αυξάνουν το κόστος ζωής θα υπαγορεύονται από το τι θα ανεχθούν οι Αιγύπτιοι» - και όχι από το ΔΝΤ.

Το τι λέει η «κοινή γνώμη» φαίνεται από τις απεργίες που ξεσπάνε η μια μετά την άλλη, τον προηγούμενο μήνα στα κλωστοϋφαντουργία και αυτές τις μέρες στην κρατική Αιγυπτιακή Εταιρία Αλουμινίου. Ο χειρότερος εφιάλτης του Σίσι είναι οι αγώνες ενάντια στη λιτότητα και τον αυταρχισμό να συγχωνευτούν με το πλατύ αίσθημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και να τον γκρεμίσουν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο στη χώρα των 115 εκατομμυρίων κατοίκων, οι συνέπειες για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ θα είναι ανυπολόγιστες.