Διεθνή
Παλαιστίνη: ΗΠΑ και Ισραήλ μαζί και στις βόμβες και στις “εκεχειρίες”

Λονδίνο. Φωτό: Reuters

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες επιχείρησε να πουλήσει η διακυβέρνηση Μπάιντεν λίγο πριν τις αμερικάνικες εκλογές, με τις λεγόμενες «ειρηνευτικές» προτάσεις που έφερε για τον Λίβανο και την Γάζα. Σειρά πήρε η διπλωματία των Β-52.

ΛΙΒΑΝΟΣ

Η πρόταση «εκεχειρίας» που έφερε για τον Λίβανο ο αμερικανός απεσταλμένος Έιμος Χόκσταϊν ορίζει μια έκταση του λιβανέζικου εδάφους στην οποία οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το «δικαίωμα» του Ισραήλ (αφού αποσύρει προσωρινά τον ισραηλινό στρατό από το λιβανέζικο έδαφος) να αναλαμβάνει όποτε θέλει στρατιωτική δράση. Προβλέπει επίσης την ίδρυση ενός κοινού μηχανισμού ΗΠΑ- Ισραήλ-Λιβάνου για την εποπτεία και την επιβολή των όρων της συμφωνίας. 

Ενώ ο αριθμός των νεκρών στο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα πλησιάζει πλέον τους 3.000 νεκρούς (οι 1.940 από αυτούς στο διάστημα από τις 23/9 μέχρι σήμερα) και εκείνος των τραυματιών έχει ξεπεράσει τις 13.400, η πρόταση «εκεχειρίας» που έφερε ο Χόκσταϊν στον λιβανέζο πρωθυπουργό στην πραγματικότητα από τη μια καταλύει ωμά την εθνική κυριαρχία του Λιβάνου και από την άλλη επιδιώκει να οδηγήσει τη χώρα σε νέο εμφύλιο πόλεμο, πειθαναγκάζοντας, μέσω των βομβαρδισμών την φιλοδυτική κυβέρνηση του Λιβάνου, να συνεργαστεί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για να εξοντώσουν την Χεζμπολάχ. 

Η αμερικανική διπλωματία έφυγε άπραγη μην καταφέρνοντας να πείσει την κυβέρνηση του Λιβάνου να πάει σε μια τέτοια σύγκρουση. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Μικάτι δήλωσε ότι οι ισραηλινές δηλώσεις και οι διπλωματικές ενδείξεις που έλαβε η Βηρυτός «επιβεβαιώνουν το πείσμα και την άρνηση του Τελ Αβίβ να αποδεχθεί προτεινόμενες λύσεις, επιμένοντας σε μια πορεία βίας και καταστροφής». Κατήγγειλε ότι «η επέκταση για μία ακόμη φορά της επίθεσης του ισραηλινού εχθρού κατά περιοχών του Λιβάνου με καταστροφικές επιδρομές αποτελούν ένδειξη που επιβεβαιώνει την άρνηση όλων των προσπαθειών για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».

Για να τον επιβεβαιώσει ο Νετανιάχου πήγε στον Βορρά του Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο όπου έκανε λόγο για «σκληρή απάντηση» την ώρα ακριβώς που ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπούσε σε όλο τον Λίβανο. «Αυτό είναι το κλειδί για να επιστρέψουν οι κάτοικοι στον Βορρά (του Ισραήλ) με ασφάλεια» πρόσθεσε ο Νετανιάχου. Αλλά αυτή η προοπτική μοιάζει όλο και περισσότερο χλωμή. Το Ισραήλ βομβαρδίζει ανηλεώς τον Λίβανο αλλά εδώ και ένα μήνα, η λεγόμενη χερσαία επίθεση έχει βαλτώσει συναντώντας σφοδρή αντίσταση με συνέπεια αυξημένες απώλειες του ισραηλινού στρατού και όχι μόνο. 

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, στρατηγοί του ισραηλινού στρατού «συμβούλεψαν» τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γκαλάντ να αποσύρουν εντελώς τα στρατεύματα (τουλάχιστον τέσσερις πλήρεις ταξιαρχίες, αλλά και αρκετές μονάδες ειδικών δυνάμεων, χειριστές drones κ.ά.) από τα λιβανικά εδάφη και να επιδιώξουν «διπλωματική διευθέτηση» για τον τερματισμό των μαχών με τη Χεζμπολάχ. Σε άρθρο της η ισραηλινή Jerusalem Post ανέφερε ότι, «ο στρατός θέλει να πλησιάσει περισσότερο σε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και το Λίβανο, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να επιτευχθούν στρατιωτικά και απογοητευμένος από τις καθημερινές απώλειες στρατιωτών».

Για να διευκολύνουν το Ισραήλ οι ΗΠΑ πιέζουν για μια «εκεχειρία» που οι όροι της συντηρούν τα σχέδια του Ισραήλ για συνέχιση του πολέμου. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στο ισραηλινό κοινοβούλιο για το 2025 προβλέπει πολεμικές δαπάνες πάνω από 150 δισ. ευρώ. 

ΓΑΖΑ

Το γραφείο του Νετανιάχου χαρακτήρισε «θετική» την αμερικάνικη πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός 28 ημερών με ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων και παλαιστίνιων κρατουμένων. Ο λόγος είναι προφανής. Η «προσωρινότητα» της του δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει την κατοχή και τον πόλεμο στην Γάζα όταν η κατάπαυση λήξει. «Η πρόταση μιας προσωρινής παύσης του πολέμου, για να συνεχιστεί αργότερα η επίθεση, είναι κάτι για το οποίο έχουμε ήδη εκφράσει τη θέση μας. Η Χαμάς υποστηρίζει τον μόνιμο τερματισμό του πολέμου, όχι τον προσωρινό», απάντησε η Χαμάς.

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει αδιάκοπα την σφαγή αμάχων προσπαθώντας να ελέγξει στρατιωτικά την βόρεια Γάζα όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι από νερό, φαγητό, φάρμακα εδώ και πάνω από ένα μήνα 100.000 περίπου Παλαιστίνιοι. 

Μέσα σε δύο μόνο μέρες σκοτώθηκαν 50 παιδιά σε βομβαρδισμούς σε χώρους που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια αμάχων κατήγγειλε η UNICEF ενώ ο ισραηλινός στρατός χτυπάει ανελέητα νοσοκομεία και χώρους υγειονομικής φροντίδας. 

Στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στην Μπέιτ Λαχία, ο διευθυντής του κατήγγειλε την Κυριακή 3/11 ότι έγινε ξανά στόχος πυρών από ισραηλινά άρματα μάχης που κατέστρεψαν δοχεία με αποθέματα νερού και χτύπησαν τη μονάδα αυξημένης φροντίδας νεογνών με αποτέλεσμα ένα παιδί να τραυματιστεί σοβαρά. Δύο μέρες μετά ο ισραηλινός στρατός  το ξαναχτύπησε με αποτέλεσμα «ο τρίτος όροφος του νοσοκομείου να πληγεί εκ νέου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι παιδιά», ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Γκεμπρεγέσους.

Στην Τζαμπαλίγια, ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε κέντρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερα παιδιά με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν και μέλη της UNICEF που κατήγγειλε την επίθεση. Την Τετάρτη 6/11 αναμένεται γενική συνέλευση του ΟΗΕ για να συζητήσει την ισραηλινή απόφαση για  ακύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την UNRWA. Αυτή είχε υπογραφτεί το 1967 και, όπως καταγγέλλει η υπηρεσία του ΟΗΕ, θα σημάνει κατάρρευση της λιγοστής ανθρωπιστικής βοήθειας που μπαίνει στην Γάζα. 

Σε όλη την Δυτική Όχθη ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε εφόδους και συλλήψεις Παλαιστινίων, εμπόδισε τους Παλαιστίνιους να μαζέψουν ελιές στην Βηθλεέμ, έβαλε μπουλντόζες με τη στήριξη του στρατού να απαλλοτριώσουν χωράφια των Παλαιστινίων –ενώ ανενόχλητοι ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν 20 αυτοκίνητα Παλαιστινίων κοντά στην Ραμάλα πυροβολώντας εναντίον τους όταν προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες.  

ΙΡΑΝ

Λίγες μέρες μετά τις «ειρηνευτικές προτάσεις» και μόλις δύο μέρες πριν τις αμερικάνικες εκλογές ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου  Ράιντερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν στη Μέση Ανατολή επιπλέον αντιτορπιλικά αντιπυραυλικής άμυνας, μοίρες μαχητικών και τάνκερ και αρκετά βομβαρδιστικά κρούσης μεγάλου βεληνεκούς B-52 με στόχο το Ιράν.

«Ο υπουργός Όστιν συνεχίζει να ξεκαθαρίζει ότι εάν το Ιράν, οι εταίροι του ή οι πληρεξούσιοί του χρησιμοποιήσουν αυτή τη στιγμή για να στοχεύσουν το αμερικανικό προσωπικό ή τα συμφέροντα (σ.σ. το Ισραήλ δηλαδή) στην περιοχή, οι ΗΠΑ θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να υπερασπιστούν τον λαό μας», τόνισε ο Ράιντερ.

Η αμερικάνικη διπλωματία αφού «συμβούλευσε» το Ιράν να μην απαντήσει στο νέο κύκλο χτυπημάτων που άνοιξε το Ισραήλ βομβαρδίζοντας το Ιράν στις 26/10 («γιατί δεν θα μπορούμε να συγκρατήσουμε τους Ισραηλινούς») διέταξε να πάνε στη Μέση Ανατολή τα B-52 απειλώντας να βομβαρδίσουν το Ιράν οι ίδιες! 

Η νέα κλιμάκωση εκ μέρους των ΗΠΑ ήρθε μετά τις δηλώσεις της ηγεσίας του ιρανικού καθεστώτος ότι θα απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απάντηση μπορεί να γίνει μέσω του Ιράκ και ίσως πριν τις αμερικάνικες εκλογές. 

Η αρχική στάση της ιρανικής κυβέρνησης ήταν να υποβαθμίσει την ισραηλινή επίθεση στο έδαφός της σε μια κατεύθυνση αποκλιμάκωσης αλλά αυτό που πήρε σαν απάντηση ήταν οι απειλές του Νετανιάχου για επόμενο χτύπημα. Όπως δήλωσε, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν διαλύσει την ιρανική αεράμυνα καιι «το Ισραήλ έχει σήμερα μεγαλύτερη ελευθερία δράσης στο Ιράν από ποτέ». 

Την ανακοίνωση της νέας αναβάθμισης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή ακολούθησε δήλωση του πρόεδρου του Ιράν, Πεζεσκιάν, ότι η ιρανική επίθεση θα μπορούσε και να μην συμβεί «εάν οι ισραηλινοί δεχτούν μια εκεχειρία και σταματήσουν να σφαγιάζουν τους καταπιεσμένους και αθώους λαούς της περιοχής».

Σε κάθε περίπτωση η αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή δεν είναι προσωρινή αλλά αφορά σύμφωνα με τον Όστιν «τους  επόμενους μήνες». 

Η ευκολία με την οποία το Δημοκρατικό Κόμμα περνάει από τη «διπλωματία» στα Β-52 είναι ενδεικτική του πανικού που έχει καταλάβει τα επιτελεία του από τη μια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων του για την στάση του στην Μ. Ανατολή και από την άλλη να στηρίξει μέχρι τέλους το μαντρόσκυλό του. 

Οι ΗΠΑ αγριεύουν προκειμένου να εξασφαλίσουν την ηγεμονία τους αλλά παίζουν με τη φωτιά. Γιατί όσο κλιμακώνουν τόσο θα διογκώνεται η απομόνωση και απονομιμοποίησή τους, η δική τους και του Ισραήλ, τόσο θα οξύνεται η κρίση στο εσωτερικό τους και ο κίνδυνος να ηττηθούν «από τα μέσα».

Περίπου 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά στο Λονδίνο το περασμένο Σάββατο σε μια πορεία που κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία. Και στις ΗΠΑ οι συγκεντρώσεις και δράσεις συνεχίστηκαν σε 30 σημεία αυτήν την εβδομάδα ακόμη και μέσα στον εκλογικό πυρετό.