Eυαγγελισμός
Με υποβάθμιση ως και κλείσιμο απειλείται η Μονάδα Μεταμόσχευσης Οργάνων (ΜΜΟ) του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Στην προκήρυξη συντονιστών διευθυντών που δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτώβρη απαλείφθηκε ο τίτλος ΜΜΟ από την Α΄ Χειρουργική Κλινική.
Αυτό αποτελεί μία επικίνδυνη εξέλιξη για τις μεταμοσχεύσεις πανελλαδικά και τη δημόσια υγεία στο σύνολό της. Τη στιγμή που ο μέσος όρος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού κυμαίνεται στα 7 - 9 χρόνια στη χώρα μας, διοίκηση και υπουργείο συρρικνώνουν αυτήν την τόσο ευαίσθητη λειτουργία. Στη χώρα μας λειτουργούν ελάχιστα δημόσια μεταμοσχευτικά κέντρα (Ευαγγελισμός, Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Πάτρας) και το Ωνάσειο. Αντί να στελεχώνεται ο τομέας της μεταμόσχευσης και να ενισχύεται βλέπουμε να γίνεται το ακριβώς ανάποδο. Να υποβαθμίζεται, να συρρικνώνεται και εν τέλει να παραδίνεται στον ιδιωτικό τομέα.
Με ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την Διοίκηση του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών ζητάει να εκδοθεί άμεσα προκήρυξη θέσης συντονιστή χειρουργού μεταμοσχεύσεων για τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου, προειδοποιώντας για την άμεση υποβάθμιση της. Μετά από 35 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της μονάδας και τη συνεισφορά της να εντείνεται τον τελευταίο χρόνο καθώς οι μεταμοσχεύσεις από 23 πέρυσι έχουν φτάσει φέτος τις 45. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που τη στελεχώνει είναι μικρότερο σε αριθμό από τα προβλεπόμενα διεθνή πρότυπα κατά πολύ.
[…]Στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται η Διοίκηση και το Υπουργείο όταν ανακοινώνουν τη συγχώνευση των δύο χειρουργικών κλινικών του Ευαγγελισμού (ενώ έχει ήδη προηγηθεί η συγχώνευση των άλλων δύο) εξαφανίζοντας οργανικές θέσεις γενικών χειρουργών στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Γνωρίζουμε πως το ίδρυμα Ωνάση προχωράει στη συγκρότηση Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, στερώντας την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στους ασθενείς προς μεταμόσχευση κάποιου συμπαγούς οργάνου. Όταν η μεταμόσχευση όπως και οποιαδήποτε ιατρική πράξη γίνεται αντικείμενο κερδοφορίας κάποιων κλινικαρχών, η ποιότητα της παρεχόμενης υγείας εξαρτάται άμεσα από τις καταστροφικές ορέξεις της αγοράς και η πρόσβαση σε αυτήν συρρικνώνεται δραματικά.
[...]Καλούμε το σωματείο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, την ΕΙΝΑΠ, την ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ να πάρουν θέση για αυτή την επίθεση. Να οργανωθεί άμεση αγωνιστική απάντηση-κινητοποίηση μαζί με τους συλλόγους νεφροπαθών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αποτραπεί αυτό το εγκληματικό σχέδιο.
Σημεία από την ανακοίνωση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή
(σχήμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Υγεία)
Αγλαΐα Κυριακού
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί το Σωματείο Εργαζομένων του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού την Τρίτη 12/11 στις 12 το μεσημέρι στην πύλη του νοσοκομείου ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί τις παιδοογκολογικές κλινικές. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το σωματείο «η κυβέρνηση επιδιώκει με νομικές ακροβασίες να παραδώσει άνευ όρων τα δημόσια παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα σε ιδιώτες, καταλύοντας ταυτόχρονα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζόμενων του δημόσιου τομέα. Από τον νόμο 3868/2010 φτάσαμε στον νόμο 5034/2023 όπου καταλύεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ογκολογικών τμημάτων των δύο μεγάλων παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας».
Και συνεχίζει: «Το Ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1979 στην Β’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου και το 1986 εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συνεχίζει να ανήκει διοικητικά και να χρηματοδοτείται από το ΓΝΠΑ Π&Α Κυριακού. Η μετακίνησή του στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) αποτελεί σκάνδαλο και υφαρπαγή δημόσιας περιουσίας.
Επιπλέον συνεχίζοντας το πλιάτσικο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας η κυβέρνηση αποφασίζει ότι το ΝΠΙΔ αποκτάει τη δυνατότητα να αιτείται από την 1η ΥΠΕ την απόσπαση μονίμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού πάσης φύσεως από άλλα Νοσοκομεία της ίδιας Υ.ΠΕ. Η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν αφορά μόνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των ογκολογικών τμημάτων αλλά και όλων των εργαζόμενων των δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων».
Γεννηματάς
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη διοίκηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΓΝΑ Γεννηματάς την Τρίτη 5/11 ενάντια στο νέο εφημεριακό καθεστώς. Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας για τους γιατρούς του νοσοκομείου και κάλεσε στην κινητοποίηση. Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, που πήρε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση, σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, στην ανακοίνωσή της:
«Την Πέμπτη 31 Οκτώβρη το ευρύ κοινό αλλά και το προσωπικό του ΓΝΑ Γεννηματάς μάθαμε ότι από 1η Νοέμβρη στην 2η και 3η μέρα μετά τις γενικές εφημερίες, στο νοσοκομείο μας θα προσέρχονται όχι μόνο ΕΚΑΒ αλλά ΚΑΙ περιπατητικοί ασθενείς. Μας ανακοινώθηκε δηλαδή, χωρίς ποτέ να ερωτηθούμε, ότι από εδώ και πέρα προστίθενται άλλες 14 ώρες γενικής εφημερίας ανά 4ημερο. Γιατί τι άλλο πέρα από κανονική γενική εφημερία είναι όταν ΕΚΑΒ και περιπατητικοί ασθενείς προσέρχονται στα επείγοντα ενός νοσοκομείου;
Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Θυμίζουμε σε όλους ότι το καλοκαίρι, όταν και ψιθυριζόταν ότι τα μεγάλα νοσοκομεία θα προχωρήσουμε σε καθημερινή 24ωρη εφημερία η αντίδραση ήταν καθολική. [...] με το υπάρχον σύστημα ούτε άδειες και ρεπό θα μπορούμε να πάρουμε και οι εφημερίες του τρόμου θα μετατραπούν σε εφημερίες του θανάτου... Στην πράξη λοιπόν, την Παρασκευή 1 Νοέμβρη, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου εφημεριακού, στο ΤΕΠ προσήλθαν 60 περιπατητικοι ασθενείς και 25 ΕΚΑΒ. Φανταζόμαστε, μάλλον είμαστε σίγουροι, ότι στις επόμενες μέρες θα γίνουν εκατοντάδες οι προσελεύσεις.
[...] Το δηλώνουμε απερίφραστα: το νέο εφημεριακό καθεστώς είναι επικίνδυνο για την περίθαλψη των ασθενών μας και εξοντωτικό για όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο μας. Λαγός της εφαρμογής αυτού του αίσχους ήταν και είναι η ΔΑΚΕ. Αρνούνται την συνεδρίαση του ΔΣ, ...δεν απαντάνε στις εκκλήσεις μας για κινητοποιήσεις... Είναι σε εντεταλμενη υπηρεσία, το ξέρουμε, αλλά τώρα θα τους λέμε και συνένοχους στο έγκλημα. Όσο για την ΠΑΣΚΕ... τους λέμε ότι η σιωπή είναι συνενοχή».
Κρήτη
Όλη η Κρήτη είναι “στο πόδι” ενόψει του μεγάλου παγκρήτιου συλλαλητηρίου για τη δημόσια Υγεία. Την Τετάρτη 6 Νοέμβρη στις 5.30μμ η πλατεία Ελευθερίας ετοιμάζεται να βουλιάξει για ακόμη μία φορά για το ΕΣΥ. Εκτός από τους ίδιους τους υγειονομικούς, τα σωματεία εργαζομένων όλων των νοσοκομείων-κέντρων Υγείας και τις ενώσεις των γιατρών, στο συλλαλητήριο καλούν εργατικά σωματεία άλλων κλάδων, εκπαιδευτικοί και ενώσεις γονέων, δήμοι, αγροτικοί σύλλογοι, συνταξιούχοι, εμπορικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς. Για τη διευκόλυνση συμμετοχής τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε Λασίθι και Χανιά κήρυξαν στάση εργασίας 1μμ-4μμ.
«Στο Βενιζέλειο το σωματείο καλεί τον κόσμο στο συλλαλητήριο της Τετάρτης και έχει αναρτήσει αφίσες και πανό στο νοσοκομείο. Ως ειδικευόμενοι θα κάνουμε συνέλευση για να συζητήσουμε το πώς θα έχουμε μια οργανωμένη και μαζική παρουσία με δικό μας πανό, δίπλα στο πανό του σωματείου», μας μεταφέρει ο Μύρων Μαρκάκης, ειδικευόμενος οφθαλμολογίας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. «Η επιτυχία της 6ης Νοέμβρη χρειάζεται να σημάνει ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση με την κυβέρνηση στη συνέχεια και μάλιστα απεργιακή, με κορύφωση τη Γενική Απεργία στις 20/11. Αυτό πρέπει να είναι το κέντρο της συζήτησης στη συνέλευση του σωματείου που θα γίνει μετά το παγκρήτιο. Ως Συντονιστικό Νοσοκομείων έχουμε ήδη ξεκινήσει τις εξορμήσεις ξεσηκωμού για την πανεργατική απεργία στις 20/11, με αφίσες και προκηρύξεις».
Το Βενιζέλειο είναι ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζόμενων, το νοσοκομείο έχει αυξηθεί κατά 30% λόγω νέου κτιρίου, αλλά το προσωπικό έχει μειωθεί και γεράσει, κουβαλώντας περισσότερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν μόλις 4 αναισθησιολόγοι για όλο το νοσοκομείο, έχουν ανασταλεί σε μεγάλο βαθμό οι απεικονιστικές εξετάσεις, ενώ οι εφημερίες στον αξονικό καλύπτονται από γιατρούς του ΠΑΓΝΗ, όπως και οι μαγνητικές στα παιδιά.
Αυτή η εικόνα -και χειρότερη- κυριαρχεί σε όλες τις δομές Υγείας στην Κρήτη, όπως καταγράφεται σε κοινό δελτίο Τύπου των υγειονομικών της Κρήτης. Μιλούν για πάνω από 2.000 κενές θέσεις στα νοσοκομεία που αδυνατούν να εφημερεύσουν με ασφάλεια. «Οι μαχόμενοι υγειονομικοί της Κρήτης εναντιωνόμαστε στην πολιτική που εμπορευματοποιεί το κοινωνικό αγαθό της υγείας. Συντονίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αποσάθρωση του δημόσιου χαρακτήρα των δομών υγείας, ενάντια στις πληρωμές των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σε εξουθενωτικές συνθήκες και να θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να εξοικονομήσει το κράτος κονδύλια και να ενισχυθεί η κερδοφορία μεγάλων ιδιωτικών ομίλων του κλάδου», καταλήγει το δελτίο Τύπου.