Εκπαίδευση και νεολαία
Μαθητές-Φοιτητές στους δρόμους

4/11, Φοιτητικό-μαθητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Εκατοντάδες μαθητές/ριες και φοιτητές/ριες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Δευτέρας 4/11 ενάντια στις κυβερνητικές επιθέσεις στις σχολές και τα σχολεία. Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και βάδισε προς της Βουλή με τα συνθήματα και τα πανό να καταγγέλουν τις ελλείψεις, την υποχρηματοδότηση, τη στοχοποίηση της νεολαίας με την κλιμάκωση των πειθαρχικών μέτρων και της καταστολής, ενώ έντονο ήταν το στοιχείο της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

«Διαδηλώνουμε για ένα καλύτερο σχολείο» μας λέει ο Βαγγέλης, μαθητής σε λύκειο του Παπάγου. «Ζούμε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που χρόνια τώρα πραγματικά δεν δουλεύει το σχολείο και δουλεύουν τα φροντιστήρια. Η γενική κατεύθυνση είναι να κοιτάμε στις πανελλήνιες εξετάσεις τη στιγμή που έχουμε ελλείψεις καθηγητών. Έτσι πολλοί αναγκαζόμαστε να μην πηγαίνουμε καν κάποιες μέρες στο σχολείο για να καθόμαστε να διαβάζουμε για τις πανελλήνιες. Και παρ’ όλα αυτά άλλαξε κιόλας το όριο των αδικαιολόγητων απουσιών και τρέχουμε και σε γιατρούς για να βγάζουμε χαρτιά να δικαιολογούμε τις απουσίες. Άμα δημιουργείται η ανάγκη να μην πηγαίνεις στο σχολείο για να κάθεσαι να διαβάζεις για τις εξετάσεις καταλαβαίνεις ότι υπάρχει πρόβλημα».

Ο Γιάννης, μαθητής στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας συμπληρώνει: «Έχουμε έλλειψη σε καθηγητές. Δεν έχουμε καθηγητές στα οικονομικά, τα εικαστικά, το χορό. Κι αντί να τα λύσει αυτά το υπουργείο αυστηροποιεί την αντιμετώπιση των μαθητών με την επαναφορά των πενθήμερων αποβολών και τα αυστηρά όρια απουσιών». 

Κλιμάκωση

Παρών στο συλλαλητήριο ήταν και οι φοιτητές/ριες του ΣΕΚ στις Σχολές καλώντας σε κλιμάκωση με συνελεύσεις και καταλήψεις στο δρόμο για το Πολυτεχνείο και την πανεργατική απεργία της 20ης Νοέμβρη:

«Έχουμε κατέβει σήμερα να διαδηλώσουμε με τους μαθητές και τους φοιτητές συνεχίζοντας από τη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση των εκπαιδευτικών στις 23/10» λέει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Αθανασία Συμψηρή, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής και μέλος του ΣΕΚ στις Σχολές. 

«Στη Φιλοσοφική κάναμε γενική συνέλευση την περασμένη Τετάρτη για να οργανώσουμε τη συμμετοχή μας στο σημερινό συλλαλητήριο αλλά και την κλιμάκωση μέχρι τις 20 Νοέμβρη που είναι η γενική απεργία. Πρόταση μας ήταν να συμμετέχουμε στο πλευρό των μαθητών, να διεκδικήσουμε από τους εκπαιδευτικούς να είναι και αυτοί και να προχωρήσουμε σε κατάληψη της σχολής την ίδια μέρα για να μην γίνονται μαθήματα και να μπορούν όλοι να κατέβουν στη διαδήλωση. 

Στις σχολές έχει ανοίξει η συζήτηση για τις επιθέσεις της κυβέρνησης και φάνηκε κι από τη μαζικότητα της συνέλευσης. Υπάρχει έντονη ανησυχία και οργή για τις διαγραφές που απειλεί ο Πιερρακάκης ότι θα κάνει, για τα πειθαρχικά που περνάνε οι συναδέλφισσές μας στο Πολυτεχνείο και στην Κρήτη, για τις συγχωνεύσεις που θέλουν να κάνουν στη Φιλοσοφική στα ξενόγλωσσα κλπ. Και δεν περιορίζεται σε αυτά η οργή. Οι φοιτητές/ριες εξοργίζονται με τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνηση στο Ισραήλ. Με το ότι την ίδια ώρα που οι σχολές μας καταρρέουν από την υποχρηματοδότηση η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ να σακατέψουν τους πυροσβέστες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να καίγονται τα νησιά. Λέμε όχι στις διαγραφές, λεφτά για την Παιδεία και τις ανάγκες μας, όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς.

Ήδη μαζεύουμε υπογραφές για νέα γενική συνέλευση εν όψει του τριημέρου του Πολυτεχνείου. Αυτό που αλλάζει φέτος είναι ότι η επέτειος της Εξέγερσης του ’73 έρχεται μέσα σε ένα απεργιακό μπαράζ και αμέσως μετά στις 20 Νοέμβρη είναι προγραμματισμένη η γενική πανεργατική απεργία. Προτείνουμε να προχωρήσουμε με καταλήψεις από το τριήμερο του Πολυτεχνείου μέχρι τις 20 Νοέμβρη και να συμμετέχουμε στην απεργία».