Περιβάλλον
Μάνδρα: «Ήταν η κακιά η ώρα»

Η απόφαση του Εφετείου Πλημμελημάτων, για τη πλημμύρα στη Μάνδρα πριν από επτά χρόνια, συνέπεσε με την πλημμύρα στη Βαλένθια. Οι άνθρωποι στη Μάνδρα, όπως και στη Βαλένθια, βρέθηκαν αβοήθητοι για να αντιμετωπίσουν μία πλημμύρα που οι καταστρεπτικές συνέπειες οφείλονταν στην κρατική και αυτοδιοικητική αδιαφορία και αδράνεια καθώς και στην άναρχη ανάπτυξη και δύο των πόλεων που "χτίστηκαν" πάνω σε μπαζωμένα ρέματα. 25 νεκροί στη Μάνδρα των 12.000 κατοίκων, 217 νεκροί μέχρι στιγμής, στη Βαλένθια των 800.000 κατοίκων.

Η απόφαση του Εφετείου απέδειξε γιατί η Δικαιοσύνη είναι ταξική. Αρχικά κατηγορήθηκαν σε πρώτο βαθμό 21 άτομα μεταξύ των οποίων και η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αθωώσει την Ρένα Δούρου και άλλους 12 κατηγορούμενους για τη φονική πλημμύρα, ενώ κατά πλειοψηφία είχε κηρύξει ενόχους οκτώ κατηγορούμενους κατά περίπτωση για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας δια παραλείψεως, της πρόκλησης πλημμύρας και για σωματικές βλάβες εξ αμέλειας κατά συρροή. Στο Εφετείο δικάστηκαν οι οκτώ πρωτοδίκως καταδικασμένοι. Από αυτούς καταδικάστηκαν τελικά μόνο οι τρεις και αυτοί μόνο για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως. Στην πρώην δήμαρχο Μάνδρας επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 μήνες, στον προϊστάμενο της Πολεοδομίας Ελευσίνας 18 μήνες και στην υπάλληλο της Περιφέρειας που ήταν υπεύθυνη για τη προστασία των ρεμάτων 18 μήνες. Όλες με τριετή αναστολή. 

Το εξοργιστικό της απόφασης ήταν η αποσύνδεση της υπαιτιότητας (και του αιτιώδη συνδέσμου) των 25 θανάτων από την πρόκληση της πλημμύρας. Δηλαδή, οι τρεις είχαν ευθύνες για την πρόκληση πλημμύρας εξ αμελείας και δια παραλείψεως, όχι όμως για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως και για σωματικές βλάβες. 

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Αργυρώ Νικολακούδη, πριν την απόφαση επί της ενοχής, ανέγνωσε ένα λεπτομερές σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο "η δήμαρχος ήταν διοικητική και πολιτική προϊστάμενη και όφειλε να ασκεί τα καθήκοντα της με γνώμονα τον καλό των κατοίκων και της αποτροπή του κινδύνου για αυτούς... η δήμαρχος γνώριζε τον πλημμυρικό κίνδυνο που από ενέργειες του δήμου υφίστατο... η μετεωρολογική υπηρεσία αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλαν να ενημερώσουν νωρίτερα τους πολίτες για την ισχυρή βροχόπτωση που αναμενόταν... αστυνομία και τροχαία παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών που βρίσκονταν στο δρόμο... εάν είχε ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό έργο πριν τις πλημμύρες του 2017, τότε, με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου θα είχε μειωθεί η ροή κατά 48% ενώ τα ρέματα θα υπερχείλιζαν δύο ώρες αργότερα και θα απέτρεπαν τους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν". 

Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτέλεσε υπαιτιότητα για τον θάνατο των 25 κατοίκων. Λογικά, ήταν η "κακιά η ώρα". Να μην αφήσουμε να πέσουν στα μαλακά οι υπεύθυνοι. Δικαιοσύνη για τα θύματα της Μάνδρας.