Σύμφωνα με τον ιστότοπο axios, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς με τον Τραμπ μετά την εκλογή του, ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ τον διαβεβαίωσε «για την αφοσίωσή του να σταματήσει τον πόλεμο για να φέρει την ειρήνη στην περιοχή».
Δεν μπορεί να έχει κανείς βέβαια εμπιστοσύνη στον Τραμπ ότι θα φέρει την ειρήνη και δικαιοσύνη στη Μ. Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού, ιδιαίτερα όταν πριν λίγες μέρες προέτρεπε τον Νετανιάχου να βομβαρδίσει τα πυρηνικά του Ιράν. Όταν αφενός, επί δικής του προεδρίας το 2017, οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, νομιμοποίησαν τους εποικισμούς στην Δυτική Όχθη και τις απαιτήσεις του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν.
Όταν αφετέρου, όπως με ενθουσιασμό δήλωσε ο Νετανιάχου, που συνομίλησε τρεις φορές τις τελευταίες μέρες με τον Τραμπ, συμφωνούν «απολύτως με κάθε πτυχή της ιρανικής απειλής και του κινδύνου που αυτή συνιστά. Βλέπουμε επίσης τις μεγάλες ευκαιρίες ενώπιον του Ισραήλ στον τομέα της ειρήνης και επέκτασής της και σε άλλους τομείς».
Με δεδομένο ότι κάθε λίγο ο Νετανιάχου διατυμπανίζει ότι «πολεμάει ενάντια σε επτά εχθρούς» δεν μπορούμε να φανταστούμε τι μπορεί να σημαίνει η «επέκτασή της ειρήνης του σε άλλους τομείς».
Ο υπ.Εξ. του Ισραήλ Γ. Σάαρ δήλωσε ότι «η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δεν είναι ρεαλιστική γιατί θα είναι “κράτος της Χαμάς”». Ο υπουργός Ασφάλειας Μπεν Γκβιρ ότι το Ισραήλ θα επεκτείνει μέσα στο 2025 την κυριαρχία του στην Δυτική Όχθη. Ο ταξίαρχος Ι. Κοέν, ένας από τους επιτελείς που επιχειρούν στην αποκλεισμένη βόρεια Γάζα, δήλωσε ότι «κανείς δεν πρόκειται να επιστρέψει στη βόρεια περιοχή. Δεν υπάρχει καμία επιστροφή στο βορρά και δεν θα υπάρξει» - κάνοντας για πρώτη φορά την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz να δημοσιεύσει κύριο άρθρο στο οποίο κατηγορεί ανοιχτά τον Νετανιάχου και τον στρατό ότι «διεξάγουν μια επιχείρηση εθνοκάθαρσης στη βόρεια Γάζα». Ο νέος υπουργός άμυνας Άμυνας Κατζ απέκλεισε κατάπαυση πυρός στον Λίβανο χωρίς «συνθηκολόγηση» της Χεζμπολάχ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε ότι επεκτείνει την χερσαία επίθεση.
Αλλά τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες πλευρές δείχνουν ότι στο πεδίο η κατάσταση απέχει πολύ από τα αρρωστημένα όνειρα των σιωνιστών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε αποφασίσει επέκταση της χερσαίας επίθεσης και πριν ακριβώς ένα μήνα. Αλλά όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ, το Ισραήλ βομβαρδίζει ακατάπαυστα αμάχους σε όλο τον Λίβανο (σ.σ. ενώ έχει αυξήσει τους βομβαρδισμούς και στη Συρία) γιατί «μετά από 45 ημέρες αιματηρών μαχών, ο εχθρός εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να καταλάβει ούτε ένα λιβανέζικο χωριό».
Ο Nετανιάχου απέλυσε τον υπουργό Άμυνας -και μέχρι σήμερα συντονιστή της γενοκτονίας- Γκαλάντ, που πρότεινε προσωρινή κατάπαυση του πυρός-απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα και μετέφερε τις πιέσεις στρατηγών του ισραηλινού στρατού για απόσυρση δυνάμεων από τον Λίβανο και διπλωματική διευθέτηση. Αλλά οι πιέσεις παραμένουν. Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Ιsrael Hayom ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος πάνω σε μια συμφωνία που «θα απαιτήσει την αποχώρηση της Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι, την απαγόρευση της στρατιωτικής παρουσίας της κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις IDF θα επιστρέψουν πίσω στα διεθνή σύνορα». Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι καμιά τέτοια πρόταση δεν έχει έρθει στο Λίβανο αλλά η εξέλιξη δείχνει την ταλάντευση και την έλλειψη αυτοπεποίθησης στον ισραηλινό στρατό.
Στη βόρεια Γάζα, οι δολοφονικές επιθέσεις συνεχίζονται εναντίον 100.000 περίπου αποκλεισμένων Παλαιστινίων, με τελευταία φριχτό περιστατικό τη μαζική δολοφονία δεκάδων ανθρώπων μετά τον βομβαρδισμό τριώροφου κτιρίου. Ο αποκλεισμός της ανάγκασε ακόμη και την υπ.Εξ. της Γερμανίας Μπέμρποκ να αναγνωρίσει ότι «ποτέ τους τελευταίους 12 μήνες δεν εισερχόταν τόσο λίγη βοήθεια στη Γάζα» και ότι «το Ισραήλ συστηματικά αθετεί τις υποσχέσεις του».
Στις 15/11 λήγει η «διορία 30 ημερών», που υποτίθεται, είχε δώσει η απερχόμενη διακυβέρνηση Μπάιντεν στο Ισραήλ να αφήσει ανθρωπιστική βοήθεια να πάει στην Γάζα αλλιώς θα επανεξέταζε την παροχή στρατιωτικού υλικού σε αυτό. Τέσσερις μόλις μέρες πριν λήξει η «διορία» ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Σάλιβαν μουρμούρισε ότι «οι ΗΠΑ αποφασίσουν κρίνοντας …την πρόοδο που έχει κάνει το Ισραήλ». Και βέβαια κατήγγειλε την Χαμάς ότι «εμποδίζει την κατάπαυση του πυρός» (σ.σ. επειδή βάζει όρους να μην είναι προσωρινή και να φύγει ο ισραηλινός στρατός) την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ έδιναν εντολή στο Κατάρ, (που μαζί με την Αίγυπτο, είναι οι δυο βασικές χώρες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις) να απελάσει τους αντιπροσώπους της Χαμάς από τα εδάφη του.
Η διπλωματία του Μπάιντεν χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να στείλει το μήνυμα στην παλαιστινιακή αντίσταση ότι ή συνθηκολογείτε τώρα ή είστε καταδικασμένοι.
Αλλά δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ που κάνουν σχέδια. Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο μετά από πρόσκληση της Αιγύπτου συνάντηση εκπροσώπων της Φατάχ και της Χαμάς, κατά την οποία σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Χαμάς, Χαμντάν «τα δύο κινήματα συζήτησαν για «τον σχηματισμό ενός οργάνου αρμόδιου να παρακολουθεί τις υποθέσεις της Γάζας και τις ανάγκες της σε διάφορους τομείς» μέχρι «οι συνθήκες να επιτρέψουν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας».
Η Σύνοδος δεκάδων αραβικών και μουσουλμανικών χωρών που έγινε στη Σ.Αραβία, σε μια μακροσκελή διακήρυξη ομόφωνα καταδίκασε με κάθε δυνατό τρόπο το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, το κάλεσε να αποχωρήσει από την Γάζα, ζήτησε την εγκαθίδρυση ενιαίου παλαιστινιακού κράτους Γάζας-Δυτικής Όχθης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, υποσχέθηκε βοήθεια για ανοικοδόμηση, επιβεβαίωσε την υποστήριξή της σε όλες τις «προσπάθειες της κυβέρνησης της Αιγύπτου» και τόνισε: «Ότι η PLO είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού, για να καλέσει όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις και τα κόμματα να ενωθούν υπό την ομπρέλα της και να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο πλαίσιο μιας εθνικής εταιρικής σχέσης υπό την ηγεσία της PLO».
Δεν μπορεί να έχει κανείς καμιά εμπιστοσύνη στις όλο λόγια αραβικές ελίτ, σε δικτάτορες όπως ο Σίσι και σαουδάραβες πρίγκιπες, όπως και στα καπελώματα που εν είδη «βοηθείας» σχεδιάζουν για τον παλαιστινιακό λαό, που μέσα στον ορυμαγδό του πολέμου βρίσκει και μόνος του το δρόμο της ενωμένης αντίστασης. Αλλά τα συμπέρασματα που εύλογα προκύπτουν είναι ότι: Η λαϊκή οργή που αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό τους όπως και οι κίνδυνοι επέκτασης του πολέμου αναγκάζει τις αραβικές ελίτ να σκληρύνουν την στάση τους ενάντια στο Ισραήλ. Ότι το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ τόσο απομονωμένο στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Και ότι οι επιλογές της κυβέρνησης Τραμπ για την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή έχουν να συνυπολογίσουν όλους αυτούς τους παράγοντες.