Διεθνή
Η εργατική τάξη των ΗΠΑ έχει τη δύναμη

Χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο 9/11 έξω από τον πύργο του Τραμπ στη Ν. Υόρκη

Στις 5 Νοεμβρίου, μια ημέρα πριν τις προεδρικές εκλογές οι εργαζόμενοι της Μπόινγκ επέστρεψαν, ύστερα από μια απεργία που κράτησε σχεδόν δυο μήνες νικητές στη δουλειά. Οι απεργοί κέρδισαν αυξήσεις 38% (για μια τετραετία) -ένα ποσό σχεδόν 50% πάνω από την «τελευταία προσφορά» του 25% που είχε κάνει η εταιρία τον περασμένο Σεπτέμβρη. 

Η απεργία είχε σταματήσει την παραγωγή του 737 Max, ενός αεροπλάνου πάνω στο οποίο στηρίζεται για την οικονομική της επιβίωσή η Μπόινγκ. Η απεργία, σύμφωνα με τους αναλυτές, στοίχιζε πέντε εκατομμύρια δολάρια την ημέρα στην εταιρεία – χωρίς να περιλάβουμε σε αυτό το κόστος την χαμένη πελατεία που, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που έχει η Μπόινγκ τα τελευταία χρόνια στρέφεται όλο και περισσότερο προς την ανταγωνιστική της, ευρωπαϊκή Airbus. 

Ο Μπάιντεν έτρεξε, όταν ξεκινούσε η απεργία, να συγχαρεί τους εργαζόμενους στην Μπόινγκ για τη νίκη τους: «Η τελευταία τετραετία», είπε ο εκπρόσωπός του, «έχει δείξει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις λειτουργούν… Καλές συμβάσεις ωφελούν τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και είναι το κλειδί για να μεγαλώσουμε την αμερικανική οικονομία…»

Οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν την ανακοίνωση όπως ακριβώς της άξιζε: σαν κούφια λόγια. Όπως γράφει η εφημερίδα Financial Times, «το 96% ψήφισε υπέρ της απεργίας, που τροφοδοτήθηκε από μια δεκαετία οργής για μια διαπραγμάτευση του 2014 που τερμάτισε τις παραδοσιακές εγγυημένες συντάξεις των εργαζομένων… Αυτή η συμφωνία αύξησε επίσης τις αμοιβές μόνο κατά 4% μεταξύ 2016 και 2024, μια περίοδο σημαντικού πληθωρισμού. Τον περασμένο μήνα, μια δεύτερη προσφορά που θα αύξανε τους μισθούς κατά 35 τοις εκατό αλλά δεν αποκαθιστούσε την παραδοσιακή σύνταξη καταψηφίστηκε».

Οι εργαζόμενοι στην Μπόινγκ δεν είναι οι μόνοι που έχουν κερδίσει μεγάλες αυξήσεις το τελευταίο διάστημα. Τον Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στα λιμάνια κέρδισαν αυξήσεις 62% (μέσα σε μια εξαετία) ύστερα από μια δυνατή απεργία που παρέλυσε τα πάντα για τρεις όλες και όλες ημέρες. « Οι Λιμενικές Αρχές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϋ» σύμφωνα με το CNN,  «έχαναν μεταξύ 250-300 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της απεργίας», όπως δήλωσε ο Bethann Rooney, διευθυντής του λιμανιού.

Οι εργαζόμενοι θέλουν να κάνουν την «Αμερική ξανά μεγάλη». Αλλά εννοούν κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που ονειρεύεται ο Τραμπ. Και έχουν τη δύναμη να το επιβάλουν.