Ιδέες
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο: Νέες εκδόσεις

Η γενοκτονία στη Γάζα συνεχίζεται, η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν κάμπτεται και το σιωνιστικό κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ τα βρίσκει σκούρα στην επέκταση του πολέμου στον Λίβανο. Το αντιπολεμικό κίνημα δίνει μάχες στο πλευρό της Παλαιστίνης και ενάντια στην ελληνική συμμετοχή στο έγκλημα στο πλευρό ΗΠΑ-Ισραήλ. Και το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο συμβάλλει σε αυτή την πάλη και στην πολιτική συζήτηση που ανοίγει με δυο νέες εκδόσεις του που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες. 

Το βιβλίο «Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Ισραήλ, ιμπεριαλισμός και Παλαιστινιακή Αντίσταση» κάνει τη δεύτερη έκδοσή του, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του και ενώ ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης έχει αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελλάδα. Η εκστρατεία που βάφτιζε «τρομοκράτες» την Παλαιστινιακή Αντίσταση και «αντισημίτες» όσους συμπαραστέκονται στην Παλαιστίνη, δεν μπορεί να πείσει παρά τις διαρκείς προσπάθειες των κυβερνήσεων και των αρχουσών τάξεων -και της κυβέρνησης της ΝΔ- να την αναβιώσουν.

Σε αυτή την επικαιροποιημένη έκδοση ο Γιώργος Πίττας δίνει το πανόραμα των εξελίξεων στο χρόνο που μεσολάβησε ανατρέχοντας και στις ρίζες της Παλαιστινιακής Αντίστασης μιας και η ιστορία «Δεν ξεκίνησε στις 7/10/2023». 

Και επισημαίνει τα στρατηγικά αδιέξοδα του σιωνιστικού κράτους. Και επιχειρηματολογεί γιατί: «Το κίνημα αλληλεγγύης είναι εδώ για να κάνει τις ρωγμές, χαράδρες. Όχι μόνο για τη νίκη της Παλαιστινιακής Αντίστασης και την ανατροπή του δολοφόνου κράτους-απαρτχάιντ του Ισραήλ. Αλλά και για την ανατροπή των αραβικών καθεστώτων και των δυτικών κυβερνήσεων που χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να υπάρχει» και με πρώτη στη σειρά την ετοιμόρροπη κυβέρνηση του Μητσοτάκη.

Όλα τα κείμενα της έκδοσης είναι όπλα για να κατανοήσουμε τις σημερινές εξελίξεις στην Παλαιστίνη και να εντοπίσουμε τη δύναμη που μπορεί να βάλει τέρμα στη σφαγή και να φέρει μια Παλαιστίνη ελεύθερη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο. Κείμενα που είναι γραμμένα μισό και περισσότερο αιώνα πριν, όπως του Τόνι Κλιφ, ιδρυτή της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης που ανήκει το ΣΕΚ, των Moshe Machover και ο Akiva Orr που ήταν μέλη μιας επαναστατικής αντισιωνιστικής οργάνωσης στο Ισραήλ, διατηρούν όλη τους την ζωντάνια και επικαιρότητα. 

Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο είναι υπερήφανο για τη συμβολή αυτής της έκδοσης στην ανάπτυξη και το πολιτικό προχώρημα του κινήματος αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Σε αυτή τη μάχη δίνουμε όλες τις δυνάμεις παλεύοντας πρώτα απ’ όλα ενάντια στη συνενοχή της κυβέρνησης της ΝΔ στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και του Ισραήλ στην περιοχή

«Λίβανος Η Αντίσταση, ενάντια σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό, Ισραήλ», είναι ο τίτλος της νέας έκδοσης του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου. Όπως επισημαίνει ο Νίκος Λούντος στο κείμενο με τίτλο Κάτω τα Χέρια από τον Λίβανο που ανοίγει την έκδοση: «Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας κυκλοφορεί τη στιγμή που εξελίσσεται η τέταρτη στην ιστορία ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο». Οι ενότητες του βιβλίου μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις εξελίξεις κόντρα στα στερεότυπα και την ισλαμοφοβική προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού και των κυβερνήσεων της Δύσης. 

Όπως η ενότητα για την Ιστορία της Αντίστασης στη χώρα, που μας θυμίζει την κληρονομιά της γαλλικής αποικιοκρατίας, τον ρόλο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και τα εγκλήματα του Ισραήλ στο παρελθόν, αλλά και τους αγώνες της Αριστεράς και της Αντίστασης. Όπως αναφέρει το βιβλίο: «Η αναδρομή στην ιστορία του Λιβάνου δείχνει ξεκάθαρα πως ο ίδιος ο κόσμος που παλεύει, κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της προόδου. Ενάντια σ’ αυτόν τον κόσμο στρέφονται κάθε φορά οι κάθε λογής ‘ειρηνοποιοί’, που έρχονται πάντα μαζί με τανκς και με κανόνια».

Από αυτή την άποψη το υλικό που είναι συγκεντρωμένο στην τελευταία ενότητα του βιβλίου είναι ιδιαίτερα πολύτιμο. Ο τίτλος της ενότητας είναι «2006-Αποστολή στον Λίβανο» και πρόκειται για την αποτύπωση της επίσκεψης αντιπροσωπείας της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο μετά την ταπεινωτική ήττα του Ισραήλ στον Πόλεμο των 33 Ημερών του καλοκαιριού εκείνης της χρονιάς. Σε αυτό περιλαμβάνονται συνεντεύξεις του Αλί Φαγιάντ, μέλους της Ε.Ε της Χεζμπολάχ, του Μπάσεμ Τσιτ, επαναστάτη σοσιαλιστή και μέλος του δικτύου Σαμιντούν και του Σααντάλα Μαζράνι, αναπληρωτή γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιβάνου. 

Ο Νίκος Λούντος συμπεραίνει ότι: «Η εργατική τάξη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχουμε καθήκον και συμφέρον να ταχθούμε στο πλευρό αυτών που αντιστέκονται στην ισραηλινή βαρβαρότητα και τον ιμπεριαλισμό. Ενάντια στις δυνάμεις της γενοκτονίας και των ατελείωτων πολέμων, έχουμε να στηρίξουμε όσους και όσες σηκώνουν το ανάστημά τους απέναντι στους ισχυρούς. Και μ’ αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε για να δοθεί χώρος και μεγαλύτερες δυνατότητες για την επανάσταση στη Μέση Ανατολή που είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να μας απαλλάξει και από το σιωνιστικό κράτος-τρομοκράτη και από τα καθεστώτα της υποταγής και του διχασμού».

Στις αρχές Δεκέμβρη το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο κυκλοφορεί ένα βιβλίο που είναι από καιρό εξαντλημένο. Πρόκειται για το έργο του ιστορικού Δημήτρη Κυρτάτα «Δούλοι, Δουλεία και Δουλοκτητικός Τρόπος Παραγωγής στην Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα». Ένα βιβλίο που μας βοηθάει να μελετήσουμε την ιστορία της αρχαιότητας από την σκοπιά των «από κάτω» πέρα από τους παραμορφωτικούς φακούς της εθνικιστικής ιστοριογραφίας. Αλλα και γιατί μας δείχνει τη δύναμη του μαρξισμού να εξηγεί την κοινωνία και την ιστορία της στον αγώνα για να την αλλάξουμε.