Διεθνή
«Παύση» στον Λίβανο, κλιμάκωση στη Γάζα;

23/11 Γλασκώβη. Φωτό: Socialist Worker

Ενώ τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι επίκειται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, το Ισραήλ συνεχίζει να ισοπεδώνει ολόκληρες περιοχές στη νότια Βηρυτό και στο νότο της χώρας. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι μόνο τη Δευτέρα 25/11 οι νεκροί έφτασαν τους 31 και οι τραυματίες τους 62. Κατά την προσφιλή του συνήθεια το Ισραήλ έβγαλε διαταγή απομάκρυνσης κατοίκων από περιοχές της Βηρυτού εν αναμονή νέων πληγμάτων. Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 3.799 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 15.761. 

Το βράδυ της Τρίτης 26 Νοέμβρη το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα πάρει την τελική απόφαση για το σχέδιο εκεχειρίας που ο Νετανιάχου είχε βρει «καταρχάς θετικό». Αυτό το σχέδιο προβλέπει κατάπαυση πυρός για 60 μέρες και απόσυρση των ισραηλινών μονάδων από το έδαφος του νότιου Λιβάνου αλλά και του οπλισμού της Χεζμπολάχ στην περιοχή πίσω από τον ποταμό Λιτάνι περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Ο λιβανικός στρατός θα αναλαμβάνει την επιτήρηση της περιοχής από το ποτάμι κα κάτω μαζί με τους «κυανόκρανους» του ΟΗΕ παράλληλα με την απόσυρση. Επίσης θα συγκροτηθεί ένας «μηχανισμός» επιτήρησης της συμφωνίας, στον οποίο δίπλα στις ΗΠΑ θα συμμετέχει -μέχρι στιγμής- και η Γαλλία. 

Το Ισραήλ ζητούσε έγγραφη διαβεβαίωση ότι διατηρεί το δικαίωμα να επεμβαίνει στρατιωτικά αν εκτιμούσε ότι παραβιάζεται η συμφωνία. Αυτό το «αγκάθι», σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, έχει ξεπεραστεί. Δεν θα δοθεί κανένα επίσημο έγγραφο, αλλά το Ισραήλ θα μπορεί να επεμβαίνει με έγκριση του «μηχανισμού». Όσο για τον λιβανικό στρατό, η κυβέρνηση της χώρας έδωσε εντολή στην αντιπροσωπεία της στον ΟΗΕ να καταθέσει αίτημα καταδίκης του Ισραήλ για τις επιθέσεις του σε λιβανικές μονάδες που στο διάστημα 17 με 24 Νοέμβρη έχουν προκαλέσει 10 θανάτους στρατιωτών. 

Η πιθανή έγκριση της εκεχειρίας είναι καταρχήν προϊόν της αδυναμίας του κράτους-απαρτχάιντ να κάμψει την Αντίσταση στο νότιο Λίβανο. Οι πανηγυρισμοί για τη δολοφονία του Νασράλα, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, έχουν δώσει τη θέση τους στον «προβληματισμό» για την ταπεινωτική αποτυχία των «χερσαίων επιχειρήσεων». Στην πραγματικότητα δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν σταθερά ούτε ένα χωριό σε βάθος δυο-τριών χιλιομέτρων στον Λίβανο και οι απώλειες μεγαλώνουν καθημερινά. Όχι μόνο αυτό, αλλά την Κυριακή 24/11 η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 340 πυραύλους και ντρόουνς σε ένα μαζικό χτύπημα σε εγκαταστάσεις του Ισραήλ. 

Η «παύση» στον Λίβανο έχει σκοπό την επικέντρωση στην κλιμάκωση της γενοκτονίας στη Γάζα. Την Τετάρτη της προηγούμενης βδομάδας, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ακόμα ένα ψήφισμα για «άμεση και χωρίς όρους» εκεχειρία στη Γάζα που είχε κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Σκούρα

Όμως κι εκεί, η δολοφονική ισραηλινή μηχανή τα έχει βρει σκούρα. Η βόρεια Γάζα είναι πλήρως αποκλεισμένη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε εφιαλτικές συνθήκες. Ο διάσημος Αμερικανός δημοσιογράφος Σήμους Χιρς δημοσίευσε στις 20 Νοέμβρη στο μπλογκ του μια συγκλονιστική περιγραφή από μια «πηγή» του, μέσα στην αμερικάνικη διοίκηση. Ο τίτλος του ρεπορτάζ είναι «Αναγκαστική Εκκένωση και Καταστροφή των Στρατοπέδων»:

«Οι συνθήκες στο βόρειο τμήμα της Γάζας είναι συνθήκες Ολοκαυτώματος. Δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη επειδή έχει μια ιδιαίτερη θέση στο δυτικό φαντασιακό και τις καρδιές, αλλά πρόκειται για ένα Ολοκαύτωμα από την άποψη της συλλογικής τιμωρίας και της απανθρωποποίησης και των τεχνικών εργαλείων. Είναι όμως ένα Ολοκαύτωμα, ογδόντα χρόνια μετά, που γίνεται εξ αποστάσεως και πάνω στα σώματα των ανθρώπων... Ένας πύραυλος ρίχνεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με άμαχο πληθυσμό, κυρίως σκηνές, και μετά έρχονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να σκοτώσουν έναν-έναν τους ανθρώπους. Δεν είχαμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά έχουμε τώρα, και η λογική είναι λίγο πολύ η ίδια».

Αυτή η ομολογία είναι ίσως η καλύτερη απάντηση σε όσους εργαλειοποιούν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί, για να συκοφαντήσουν ως «αντισημίτες» όσους στέκονται στο πλευρό της Παλαιστίνης. 

Κι όμως μέσα από τα χαλάσματα η Αντίσταση στη Γάζα συνεχίζει να δίνει τις μάχες της. κι όπως αναφέρει η «πηγή» του Χιρς: «Αν ψάχνετε για ελπίδα, αυτή βρίσκεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι στη Γάζα δεν έχουν γίνει ζόμπι και δεν τρώνε ο ένας τον άλλον ή δεν ξεσκίζουν ο ένας τον άλλον… Υπάρχει ακόμη παραγωγή τέχνης. Και οι άνθρωποι εξακολουθούν να καλλιεργούν τρόφιμα στους καταυλισμούς. Και αυτό είναι που στοχεύει τώρα το Ισραήλ: το σθένος των προσφύγων και των καταυλισμών. Αυτοί είναι οι εχθροί του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί πίστευαν ότι μετατρέποντας τους ανθρώπους σε πρόσφυγες θα τους λύγιζαν. Αλλά στην πραγματικότητα τους ενδυναμώνουν».