Διεθνή
ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Γκάλαντ και Νετανιάχου

Τη βδομάδα που πέρασε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γκάλαντ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου».

Την Πέμπτη, το ICC απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή του Ισραήλ σχετικά με τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Η απόφαση σημαίνει ότι τα 124 κράτη μέλη του ICC είναι υποχρεωμένα να συλλάβουν τον Νετανιάχου και τον Γκαλάντ αν πατήσουν το πόδι τους στο έδαφός τους.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι υπάρχουν «εύλογοι λόγοι» να θεωρηθεί ότι ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ «φέρουν ποινική ευθύνη για το έγκλημα πολέμου της πείνας ως πολεμικής μεθόδου». Ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν εύλογοι λόγοι να θεωρηθεί ότι «σκόπιμα και εν γνώσει τους» στέρησαν από τους αμάχους της Γάζας τρόφιμα, νερό, φάρμακα, ιατρικές προμήθειες, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Εντάλματα σύλληψης έχουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκδοθεί και για άλλους ενορχηστρωτές της γενοκτονίας στη Γάζα. 

Οι ΗΠΑ, βέβαια, έσπευσαν αμέσως να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν αυτά τα εντάλματα. Από κοντά και ο Όρμπαν, ο αντισημίτης και ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας που είναι όμως και ο καλύτερος φίλος του Ισραήλ. 

Η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας σε ανακοίνωσή της ζητάει: «Η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει και να υποστηρίξει τις αποφάσεις του ΔΠΔ, εφαρμόζοντας το ένταλμα σύλληψης κατά των Νετανιάχου και Γκάλαντ εφόσον αυτοί βρεθούν σε ελληνικό έδαφος». Και ανάμεσα στ’ άλλα ζητάει επίσης «την προσωρινή αναστολή κάθε εμπορικής συναλλαγής με το Ισραήλ μέχρι να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις διεθνείς αποφάσεις».

Κι όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής στις 26/11, ο Έλι Κοέν (υπουργός Ενέργειας του κράτους-απαρτχάιντ) θα υπογράψει συμφωνία για την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα (την περίφημη ηλεκτρική διασύνδεση μέσω Κύπρου). Το ευτυχές γεγονός θα το γιορτάσει σε γεύμα με τον Γεραπετρίτη. Όπως γράφει η Καθημερινή: «Είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Ισραήλ θα προχωρήσουν στην υπογραφή μιας διμερούς ενεργειακής διακρατικής συμφωνίας, κάτι που αξιολογείται από διπλωμάτες αναλυτές και ως ένα συμβολικό σήμα ενίσχυσης της συμμαχίας των δύο χωρών στο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνει η επόμενη ημέρα της ολοκλήρωσης των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα και στον Λίβανο».