ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΞΑΝΘΗ
ΧΑΝΙΑ
ΠΑΤΡΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
24/11, Βόλος. Φωτό: ΣΕΚ Βόλου
Βόλος
«Η εκδήλωση μας έδωσε ώθηση»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το ΣΕΚ στον Βόλο την Κυριακή 24 Νοέμβρη, με θέμα «Το μέλλον της Αριστεράς». Συμμετείχαν τα μέλη του ΣΕΚ από τις σχολές και τους εργατικούς χώρους, και ανένταχτοι σύντροφοι/σες από τα πανεπιστήμια, νέοι εργαζόμενοι, αγωνιστές των τοπικών κινημάτων, από το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.
Την συζήτηση άνοιξαν οι Λέανδρος Μπόλαρης και Παντελής Παναγιωτακόπουλος βάζοντας την εικόνα τόσο συνολικά της πολυκρίσης του συστήματος, που μαζί με την καταστροφή φέρνει και την εξέγερση, όσο και συγκεκριμένα της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα. Με τα επιχειρήματά τους εξήγησαν ότι αυτή η πολιτική κρίση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των «αντικειμενικών» παραγόντων αλλά και της δράσης και των πολιτικών προχωρημάτων του εργατικού κινήματος και έμειναν και οι δύο στο ρόλο της επαναστατικής Αριστεράς που πρέπει να δυναμώσει για να κάνει αυτό το εργατικό κίνημα νικηφόρο.
Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Ένας σύντροφος έθεσε το ζήτημα κατά πόσο η Αριστερά συζητάει πραγματικά για τη στρατηγική της με νέους όρους ή μένει σε παλιές αναλύσεις. Τι γίνεται με τον κόσμο της αποχής (από τις εκλογές) και προς τα που κινείται; Μήπως η λύση είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία; Σε αυτό το ζήτημα έγινε έντονη συζήτηση που ανέδειξε τα όρια και τις αποτυχίες αυτής της στρατηγικής του κοινοβουλευτικού δρόμου και στο παρελθόν και τώρα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την κλιμάκωσή του την περασμένη βδομάδα, και ο χαρακτήρας του ήταν ένα άλλο ζήτημα που άνοιξε. Μια σειρά από τοποθετήσεις έβαλαν εικόνες και παραδείγματα από τις μάχες που έχει δώσει το κίνημα στο Βόλο, από τις φοιτητικές καταλήψεις και την πάλη ενάντια στην πλατφόρμα του LNG και την περιβαλλοντική καταστροφή μέχρι τη Γενική Απεργία της περασμένης Τετάρτης.
Η εκδήλωση μας έδωσε ώθηση για να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε το ΣΕΚ, να μπούμε μπροστά σε αγώνες άμεσα, όπως τη συγκέντρωση για τη μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, την απεργία για τον προϋπολογισμό και την πάλη για να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι για το έγκλημα της Πύλου.
Θεσσαλονίκη
Μάχες ταξικές, αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές
Το Σάββατο 23/11 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έγιναν οι συζητήσεις που οργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα για «Το Μέλλον της Αριστεράς».
Την πρώτη συζήτηση με τίτλο «Κυβέρνηση καταστροφής παλεύουμε για την ανατροπή» άνοιξε ο Γιάννης Κούτρας γιατρός, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων Ιπποκράτειου και της ΕΝΙΘ. Έδωσε την εικόνα του τί σημαίνει κυβέρνηση καταστροφής, αναφερόμενος στα Τέμπη, την Πύλο, την ακρίβεια, τον πόλεμο αλλά και την Υγεία μιλώντας για την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων για τον παιδικό καρκίνο, τις ελλείψεις και τα απογευματινά ιατρεία.
«Η εικόνα που θέλουν να προβάλλουν είναι ότι η κυβέρνηση είναι δυνατή κι αυτοδύναμη αλλά ουσιαστικά βρίσκεται σε μεγάλη κρίση» σημείωσε. «Η κρίση αυτή φαίνεται όχι μόνο από το τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και τον πόλεμο, αλλά και μέσα από τις αντιστάσεις της εργατικής τάξης όπως η πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη. Λίγες μέρες πριν ξεσηκώθηκαν οι πυροσβέστες. Η κυβέρνηση που είχε κάνει το Μάτι σημαία της, τώρα έρχεται να επιτεθεί στους εποχικούς πυροσβέστες». Συνέχισε με παραδείγματα αντίστασης –τους εργαζόμενους στην Αυγή και Στο Κόκκινο που απεργούν και βγάζουν απεργιακό πρόγραμμα και φύλλο επαναφέροντας τον εργατικό έλεγχο, τις αντιστάσεις στα νοσοκομεία όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλη τη χώρα με τον Γεωργιάδη να τρώει γιουχάισμα όπου πηγαίνει, την τεράστια συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου και τις διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη, τη συναυλία για τα Τεμπη, το αντιρατσιστικό κίνημα και τους ντελιβεράδες που διεκδικούν δικαιοσύνη για τον Μοχάμεντ Καμράν, τις μάχες ενάντια στο σεξισμό που βγαίνουν με κάθε γυναικοκτονία κλπ. Έκλεισε τονίζοντας ότι η αντίσταση πρέπει να συνεχίσει μαζικά και συντονισμένα με νέα πανεργατική απεργία στις 12 Δεκέμβρη.
Ο Λευτέρης Κιοσέογλου, γραμματέας του σωματείου στη ΣΙΔΕΝΟΡ μίλησε για την εμπειρία του στον ιδιωτικό τομέα, και τις μάχες που δίνει μέσα από το σωματείο. Μάχες ταξικές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές –καθώς πολλοί εργαζόμενοι είναι μετανάστες– και μάχες ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και τη νέα εργατική νομοθεσία, προβάλλοντας κάθε μικρή νίκη του σωματείου ως παράδειγμα έμπνευσης για τους εργαζομένους. Τόνισε ότι χρειάζεται κάλεσμα και συμπόρευση στους εργατικούς αγώνες με όλη την αριστερά για να μην υπάρχει μια διαιρεμένη εργατική τάξη. Το σωματείο της ΣΙΔΕΝΟΡ είναι σε κινητοποιήσεις για υπογραφή ΣΣΕ με συμμετοχή νέων εργαζομένων. Το 2019 είχαν καταφέρει να κερδίσουν τα αιτήματά τους με τους αγώνες τους, σήμερα οι πιέσεις έχουν οδηγήσει στην αλλαγή της διοίκησης, ενώ καταγγελία για 25 απολύσεις δικαιώθηκε από την επιθεώρηση εργασίας και ανάγκασε την εργοδοσία να κάτσει στο τραπέζι για διαπραγμάτευση ΣΣΕ.
Αδιέξοδα
Ο Τάσος Αναστασιάδης από το Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης ξεκίνησε με την κρίση του πολιτικού συστήματος, τη διαγραφή Σαμάρα και τους λόγους που οδήγησαν εκεί. «Το ΣΕΚ έλεγε 4 χρόνια πριν ότι το 41% είναι επίπλαστο και ότι ο Μητσοτάκης θα φτάσει σε αδιέξοδα. Είναι κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης» σημείωσε. «Η πολιτική κρίση από τα μνημόνια του 2010 δεν μπορεί να ξεπεραστεί και δεν είναι θέμα προσώπων. Η κρίση αυτή είναι παγκόσμια. Δείτε τις Αμερικανικές εκλογές και την εκλογή Τραμπ ή την κατάρρευση της κυβέρνησης στη Γερμανία. Δεν ζούμε σε ήρεμες εποχές και η διαχείριση της κρίσης του καπιταλισμού δεν είναι εύκολη. Σημαίνει κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, κλιματική αλλαγή και καταστροφές, άνοδο της Ακροδεξιάς εξαιτίας των όσων εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της λιτότητας, του αποκλεισμού, των κλειστών συνόρων.
Για να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση, πράγμα που δεν το λέει ανοιχτά η αντιπολίτευση υιοθετώντας τη λογική του ώριμου φρούτου. Πράγμα που λειτουργεί αρνητικά προς την εργατική τάξη καθώς κάθε μέρα που περνάει φέρνει μια χειρότερη κατάσταση για την κοινωνία. Χρειαζόμαστε μια αριστερά που βάζει προμετωπίδα να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Η μάχη δεν τελείωσε 20 Νοέμβρη, ο προϋπολογισμός που έρχεται επισφραγίζει όλα τα παραπάνω και γι αυτό δίνουμε τη μάχη να βγει η πανεργατική απεργία».
Στη συζήτηση «Για το μέλλον της αριστεράς - για τη σοσιαλιστική προοπτική» που ακολούθησε, ο Ευκλείδης Μακρόγλου, μέλος του ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε αναφερόμενος στην κρίση της αντιπολίτευσης. «Η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ ακόμα και στο ΚΚΕ είναι η κρίση του ρεφορμισμού για αυτό μιλάνε διεθνώς για κοινωνική αντιπολίτευση» υπογράμμισε.
Ο Γιάχια Ασκέρ, μέλος της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης ανέφερε τον κίνδυνο να απλωθεί ο πόλεμος ακόμα και στην Ευρώπη. Τόνισε τη σημασία να είμαστε ενωμένοι ενάντια στις κυβερνήσεις που δολοφονούν μεταφέροντας την εικόνα από την σφαγή στην Παλαιστίνη.
Η Τζένη Δεμερτζίδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, μέλος του ΣΕΚ στις Σχολές αναφέρθηκε στους αγώνες του κόσμου από το φοιτητικό κίνημα ως τους διανομείς και τους εκπαιδευτικούς. «Ανοίγει το ερώτημα με ποια αριστερά θα ρίξουμε την κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε την Αριστερά που βάζει μπροστά το ενιαίο μέτωπο και τον εργατικό έλεγχο».
«Η αντικαπιταλιστική ανατροπή δεν είναι η δευτέρα παρουσία. Είναι συγκεκριμένη απάντηση στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της άρχουσας τάξης», τόνισε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός, μέλος του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ, κι αναφέρθηκε στις απεργιακές μάχες στα νοσοκομεία που βγάζουν δείγματα εργατικού ελέγχου. «Η ανατροφοδότηση των αγώνων πολιτικών και οικονομικών είναι κρίσιμο για το άπλωμά τους. Για αυτό χρειάζεται κόμμα της εργατικής πρωτοπορίας με στόχο το άπλωμα των δυνάμεών μας σε περισσότερους χώρους δουλειάς» επεσήμανε.
Δήμητρα Κομνιανού