Καταπίεση και απελευθέρωση
«Η Απελευθέρωση των Γυναικών είναι αγώνας όλων των εργατών»

25/11, Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

25/11, Αθήνα. Φωτό: Μάριος Λώλος

 

25/11, Θεσσαλονίκη

 

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και διαδήλωση στο Σύνταγμα έγινε τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. 

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα συνδικάτων όπως η ΑΔΕΔΥ, καθώς και γυναικείων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, όπως η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών, η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη κ.α. Πολλές/οί κρατούσαν αυτοχέδια πλακάτ που κατήγγειλαν τις 13 γυναικοκτονίες μέσα στο 2024 κι ενώ την ίδια ακριβώς ώρα έρχονταν τα νέα για μία ακόμα γυναίκα που είχε γλυτώσει μαζί με το παιδί της στην Ηλιούπολη. Διαδηλώσεις έγιναν ακόμα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συναυλία στην οποία συμμετείχαν δεκάδες καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι Αγγελική Τουμπανάκη, Ίντρα Κέιν, Ασπασία Θεοφίλου, Γεωργία Νταγάκη, Λεωνίδας Μαριδάκης, Μάνος Τρυπιάς, Sadahzinia κ.α. Όλες/οι έστειλαν δυνατό μήνυμα ενάντια στις γυναικοκτονίες, τη σεξιστική βία και διακρίσεις. 

«Διαδηλώνουμε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και για να έχουμε τα δικαιώματα που μας αξίζουν, ενάντια σε όσους μας στήνουν στα τρία μέτρα. Είναι ωραία η διαδήλωση και η συναυλία σήμερα. Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε ακόμα πιο πολλές και πολλοί», μας είπε η Θάλεια, ιδιωτική υπάλληλος. «Διαδηλώνουμε για κάθε γυναίκα και άτομο που βρίσκεται σε φτώχεια, που είναι αδικημένο από αυτό το σύστημα, που βιώνει τις συνέπειες από τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ειδικά τώρα με την Παλαιστίνη και το Λίβανο», μας είπε ο Σεραφείμ από το ΠΑΔΑ.

«Με τις γυναίκες στην πρώτη τη γραμμή, παλεύουμε ενωμένοι για την ανατροπή», «Σεξισμός - Ρατσισμός - Πολεμοκαπηλεία, Κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Φίλοι Μητσοτάκη είναι οι βιαστές, Μίχοι, Εκκλησία και Καπιταλιστές», ήταν κάποια από τα συνθήματα στα μπλοκ της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη και του ΣΕΚ, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και καλώντας σε απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στην κυβέρνηση και το σύστημα του σεξισμού, της φτώχειας και του πολέμου.

«Είμαστε εδώ ενάντια στη βία κατά των γυναικών, γιατί βλέπουμε το κράτος να συγκαλύπτει γυναικοκτόνους και βιαστές. Είναι τραγικό να μην αναγνωρίζεται νομικά ο όρος γυναικοκτονία. Αυτά τα εγκλήματα είναι εγκλήματα μίσους λόγω φύλου, επειδή ήταν γυναίκες, και είναι ασυγχώρητα. Και εννοείται πως περιλαμβάνουμε και τις τρανς γυναίκες. Χρειάζονται μέτρα, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, υποστηρικτικές δομές για τα θύματα. Τα θύματα ποτέ δεν φταίνε, όσοι λένε “τί φόραγε, γιατί δεν έφευγε νωρίτερα, τώρα το θυμήθηκε”, είναι προκλητικοί», μας είπε ο Γιώργος, φοιτητής στο ΠΑΔΑ.

Όλοι μαζί

«Διαδηλώνουμε για τις γυναίκες που φοβούνται και που το σύστημα δεν βοηθά καθόλου. Αντίθετα τους στερεί δικαιώματα για να μην μιλάνε», συμπληρώνει ο Παύλος, από το ΕΚΠΑ. «Πρέπει να συνδέσουμε αυτή τη μάχη με τη μάχη ενάντια στην καταπίεση των ΛΟΑΤΚΙ+. Είμαστε άνθρωποι και όχι τέρατα. Τα τρανς άτομα θα έπρεπε να κάνουν τη μετάβαση ελεύθερα και δωρεάν, όπως και οι εκτρώσεις πρέπει να είναι δικαίωμα και δωρεάν. Όσο περισσότεροι γινόμαστε, τόσο πιο πολύ αναγνωριζόμαστε ως μια γροθιά, ότι είμαστε όλοι μαζί και παλεύουμε. Γιατί ή κανείς ή μαζί».

«Είμαστε εδώ για να ευαισθητοποιήσουμε για πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, αλλά δεν είναι», μας είπε η Ελπίδα, που εργάζεται στην τουριστική βιομηχανία. «Είναι πυγμή να βγαίνουμε και να μιλάμε, να διεκδικούμε να είμαστε ελεύθερες, να μην πληρωνόμαστε λιγότερο επειδή είμαστε γυναίκες, να ζούμε μια ζωή με αξιοπρέπεια, να μην φοβόμαστε να γυρνάμε σπίτι. Η φωνή μας είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο, ενάντια στην εξουσία που βλέπει την ανεξαρτησία των γυναικών ως απειλή και θέλει τις γυναίκες στο σπίτι κι όχι να ζουν τη ζωή τους. Δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν. Γυναίκα δεν γεννιέσαι μόνο, γίνεσαι. Οι κινητοποιήσεις μας ακούγονται, οι διαδηλώσεις είναι ακρογωνιαίος λίθος ότι είμαστε εδώ, παρούσες, θα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος. Και επειδή το βλέπουν, γι’ αυτό μαζεύονται και οι μπάτσοι. Υπάρχει ελπίδα, θα αλλάξουμε τα πράγματα, εμείς».

Απεργίες

«Διαδηλώνουμε ενάντια στη σεξιστική βία με 13 γυναικτονίες στην Ελλάδα φέτος και την κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα», μας είπε η Αλεξάνδρα, από το ΣΕΚ Εξαρχείων. «Εμείς, η εργατική τάξη και η νεολαία πρέπει να οργανώσουμε την αντίσταση στην καταπίεση και όλες τις επιθέσεις. Είναι μάχη σε παγκόσμιο επίπεδο. Βλέπουμε την άνοδο του Τραμπ ξανά, με τον Μπάιντεν να του έχει ανοίξει το δρόμο. Γι’ αυτό και η λύση δεν εκλογική. Οι κυβερνήσεις κάνουν πολιτική για την άρχουσα τάξη. Πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο, να οργανώσουμε απεργίες».

Προκλητικά η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει τη διαδήλωση να μπει στο Σύνταγμα. Αυτή την αντιμετώπιση είχε από την κυβέρνηση του «Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια» ο κόσμος που παλεύει ενάντια στις γυναικοκτονίες και όλες τις σεξιστικές επιθέσεις.

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ, είπε στο τέλος της διαδήλωσης: «Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για αποφάσεις από τα σωματεία και τις σχολές μας για νέα πανεργατική απάντηση, με την ορμή που έχουμε από τη γενική απεργία στις 20 Νοέμβρη. Είναι καθοριστικής σημασίας να προκηρυχθεί νέα πανεργατική απεργία στις 12 Δεκέμβρη ενόψει του προϋπολογισμού. Το εργατικό κίνημα μπορεί να βάλει αυτή την κυβέρνηση, που ευθύνεται για την κλιμάκωση της βίας απέναντι στις γυναίκες και είναι δολοφονική, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η απελευθέρωση των γυναικών είναι αγώνας όλων των εργατών».