Περιβάλλον
Bora: Καταστροφική μανία της κυβέρνησης, όχι της φύσης

Εικόνα από την καταστροφή στην Ιαλυσό της Ρόδου. Φωτό: Λευτέρης Δαμιανίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κακοκαιρία Bora, που "έπληξε", κυρίως, τη Λήμνο, τη Ρόδο και τη Μακεδονία με έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους είναι ένα ακόμα επεισόδιο της κλιματικής κρίσης, συνέχεια των πρόσφατων πλημμυρών σε Βαλένθια και Ουαλία. Ένα θερμότερο κλίμα, όπως αυτό που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, σημαίνει περισσότερη υγρασία στον αέρα που οδηγεί σε ισχυρές βροχοπτώσεις.

Στη Λήμνο, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στον οικισμό Κοντιά, όπου το φράγμα της περιοχής υπερχείλισε και ένας στη Χαλκιδική. Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, έσπασαν δρόμοι και γέφυρες, εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών θάφτηκαν μέσα στις λάσπες, διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές και για πολλές ώρες. Ακινητοποιήθηκε, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας, το τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη καθώς πλημμύρισαν τα τούνελ των Τεμπών και δεν μπορούσαν να περάσουν οι συρμοί. 

Την ίδια στιγμή που ο Μητσοτάκης εγκαινίαζε το χιλιοπληρωμένο Μετρό στη Θεσσαλονίκη, με πανηγυρισμούς και φανφάρες για την πόλη που "γυρίζει σελίδα", η οδός Μοναστηρίου μετατράπηκε σε ποτάμι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων όπως και στον δρόμο Θέρμης-Πανοράματος λόγω πτώσης δέντρων, πλημμύρισε ο χώρος στάθμευσης των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Μακεδονία, κατάρρευσε η γέφυρα Δενδροποτάμου, που θα παραδιδόταν το προηγούμενο Σάββατο, ενώ τα νερά μπαίναν μέσα στους σταθμούς Παπάφη, Αγία Σοφίας και Βενιζέλου. 

Οι μετεορωλόγοι είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει για την ένταση και για τις περιοχές που θα "κτυπούσε" η κακοκαιρία. Η μόνη δράση της κυβέρνησης ήταν, για άλλη μία φορά, να επικαλεστεί την «ατομική ευθύνη», στέλνοντας μηνύματα μέσω του «112» για περιορισμό των μετακινήσεων, και να "ρίξει την ευθύνη" στη "μανία της φύσης". Το μεγαλύτερο μέρος, όμως, (και) από αυτή την καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αυτό που προκαλεί τις πλημμύρες δεν είναι, μόνο, η ένταση του φαινομένου αλλά η απουσία αντιπλημμυρικών έργων και κατάλληλων έργων υποδομής, η διάλυση των κρατικών υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης, η καταστροφή των δασών είτε από τις πυρκαγιές, είτε για την τουριστική βιομηχανία, καθώς και η "επέμβαση" πάνω στις "φυσικές διόδους" απορροής των υδάτων. Όλος αυτός ο καταστροφικός συνδυασμός υπήρχε σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

«Μονοκαλλιέργεια τουρισμού»

Η Ρόδος είναι το καλύτερο παράδειγμα. Παρ’ όλο που είναι γνωστές οι ευάλωτες περιοχές σε πλημμυρικά φαινόμενα, δεν υπάρχει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, ενώ η "μονοκαλλιέργεια του τουρισμού" έχει οδηγήσει σε αποψίλωση δασών, μπαζώματα ρεμάτων και ποταμών για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχείων. Στο ρέμα της Ιαλυσού, για παράδειγμα, δεν έχει γίνει καμία διευθέτηση, ούτε καθαρισμός ενώ υπάρχουν, τουλάχιστον, 15 πολυτελείς κατασκευές, οι οποίες έχουν καταλάβει τη μισή κοίτη του ποταμού. Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2023, ήταν "θέμα χρόνου" για το πότε θα πλημμυρίσει το νησί. 

Η πυροσβεστική δέχθηκε χιλιάδες κλήσεις για απεγκλωβισμό κατοίκων αλλά οι πυροσβέστες δεν επαρκούσαν γιατί οι "εποχικοί" έχουν απολυθεί αφού, σύμφωνα με τον Κικίλια, "δεν τους χρειαζόμαστε τον χειμώνα". Η σημαντική καθυστέρηση στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε ολόκληρες περιοχές, για πάνω από 40 ώρες, είναι το αποτέλεσμα και της ιδιωτικοποίησης και της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας με κακοσυντηρημένα και απαρχαιωμένα δίκτυα, με συνεργεία εργολάβων για τις ανάγκες της ΔΕΔΔΗΕ που, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των συμβασιούχων εργαζομένων στους εργολάβους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιες καταστάσεις.

Η Bora έδειξε, για ακόμα μία φορά, πόσο υποκριτική και επικίνδυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που αφήνει τον κόσμο έρμαιο των καιρικών φαινομένων την ίδια στιγμή που δίνει δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες, στους πολεμικούς εξοπλισμούς, στους βαρόνους της ενέργειας, στους εργολάβους. Τα νησιά του Αιγαίου δεν χρειάζονται στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Χρειάζονται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ενάντια στην "τουριστική ανάπτυξη", μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική, στα Δασαρχεία, στα Νοσοκομεία, στις δομές Πολιτικής Προστασίας.