Αντιπολεμικό κίνημα
ΣΤΟΠ στη γενοκτονία στην Γάζα

Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο σας καλεί στην εκδήλωση για την παρουσίαση των δυο νέων εκδόσεών του για τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη, στις 7.30μμ, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Ομιλητές: Σ. Ρούσσος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γ. Τσιάρας, δημοσιογράφος ΕφΣυν, Γ. Πίττας, δημοσιογράφος Εργατική Αλληλεγγύη.

Η εκεχειρία στον Λίβανο ήταν ήττα για το Ισραήλ. Η έναρξη της ισραηλινής εισβολής στην Γάζα τον Οκτώβριο του 2023 συνοδεύτηκε από ένα πολεμο χαμηλής έντασης ανάμεσα στην Χεζμπολάχ και το Ισραήλ με εκατέρωθεν βομβαρδισμούς. Μέσα στο καλοκαίρι το Ισραήλ κλιμάκωσε τους βομβαρδισμούς στο Λίβανο, στη συνέχεια προχώρησε στην επίθεση με τις παγιδευμένες συσκευές, δολοφόνησε τον Νασράλα για να καταλήξει σε αυτό το οποίο απειλούσε από την αρχή του πολέμου: την χερσαία επέμβαση.

Αυτή αποδείχτηκε μια τρύπα στο νερό. Χρειάστηκαν μόλις λίγες εβδομάδες για να γίνει αντιληπτό σε όλη την οικουμένη ότι το Ισραήλ δεν μπορούσε να φέρει σε πέρας μια εισβολή στον Λίβανο. Βομβάρδισε αδιάκοπα, σκότωσε αμάχους αλλά ούτε την Χεζμπολάχ κατάφερε να διαλύσει ούτε καν να ελέγξει τα λίγα χιλιόμετρα στα οποία αναπτύχθηκε ο στρατός του. Αναγκάστηκε έτσι να συμφωνήσει στην 60ήμερη εκεχειρία που του πρόσφεραν σαν διέξοδο οι ΗΠΑ και η Γαλλία -που πανηγυρίστηκε από τον κόσμο στους δρόμους του Λιβάνου.

Η εκεχειρία στον Λίβανο συνοδεύτηκε από την ένταση της γενοκτονικής επιχείρησης του Ισραήλ στην βόρεια Γάζα όπου έχει αποκλείσει περίπου 100.000 Παλαιστίνιους αμάχους. Ο Νετανιάχου υπογείως και οι φασίστες υπουργοί του δημοσίως επιδιώκουν να αδειάσουν τη βόρεα Γάζα εξοντώνοντας τον πληθυσμό ή διώχνοντάς προς το νότο με στόχο να την καταλάβουν και να προχωρήσουν σε εποικισμούς – ιδέα που είχαν εγκαταλείψει το 2005 όταν μαζί με τον ισραηλινό στρατό έφυγαν και οι τελευταίοι έποικοι από την Γάζα.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι: «ο δρόμος που μας σέρνουνε είναι ο δρόμος της κατοχής, της προσάρτησης και της εθνοκάθαρσης στη Λωρίδα της Γάζας… καθαρίζουν τη γη από Άραβες» καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου «οδηγεί τη χώρα σε καταστροφή». Ο Γιαλόν καταγγέλθηκε ως προδότης όπως και η ισραηλινή εφημερίδα Χάαρετζ για αντίστοιχη αρθογραφία. Αλλά και οι δύο διαπιστώσεις του ισχύουν. 

Η εκεχειρία στον Λίβανο δεν ήταν ένα «έξυπνο τρικ» του Νετανιάχου για να επικεντρωθεί στην Γάζα. Ήρθε σαν αποτέλεσμα της αδυναμίας του Ισραήλ να αντιπαρατεθεί με τη Λιβανέζικη Αντίσταση και της διεθνούς κατακραυγής κάτω από το βάρος της ολοένα και μεγαλύτερης πίεσης του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης -που οδήγησε το ΔΠΔ να εκδώσει το ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου. Η ήττα και η εκεχειρία στον Λίβανο βαραίνει στην αντίστροφη κατεύθυνση, στο να αναγκαστεί να συμφωνήσει σε εκεχειρία και στην Γάζα.

Ο Νετανιάχου από τη μια προσπαθεί να χειριστεί τους ακροδεξιούς υπουργούς του που έβγαλαν αφρούς για την εκεχειρία, παραβιάζοντάς την, σύμφωνα και με τις καταγγελίες της Γαλλίας, 52 φορές μέσα σε μια εβομάδα με επιθέσεις σε αμάχους και τον ίδιον τον λιβανέζικο στρατό. Αλλά από την άλλη συζητάει για μια εκεχειρία και στη Γάζα επιδιώκοντας βέβαια όρους που να το βολεύουν. Όπως δήλωσε ο υπ.Εξ του Ισραήλ, Σάαρ: «Από την άποψη της ισραηλινής κυβέρνησης, υπάρχει η επιθυμία να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο... Η βασική θέση του Ισραήλ είναι ότι η Χαμάς δεν θα μπορέσει να ελέγξει τη Γάζα... υπάρχουν σημάδια προόδου στη συμφωνία για την επιστροφή των κρατουμένων...»

Αυτό εγκυμονεί νέα κρίση στο Ισραήλ. Σε δημοσίευμά της η Washington Post επικαλείται τον βετεράνο Αμερικανό διπλωμάτη Aaron David Miller, που λέει ότι «η συμφωνία με τον Λίβανο ήταν ευκολότερη για τον Νετανιάχου αλλά στη Γάζα μια παρόμοια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του κυβερνώντος δεξιού συνασπισμού στο Ισραήλ...». Οι εσωτερικές πιέσεις πάνω στο Νετανιάχου μεγαλώνουν και από τις δύο κατευθύνσεις. Όπως έγραψε πρώην στενός συνεργάτης του: «Ο πόλεμος δεν έχει ακόμη τελειώσει και οι εχθροί δεν έχουν ακόμη ηττηθεί οριστικά, όμως το Ισραήλ χρειάζεται τώρα μια προσωρινή ανάπαυλα μερικών εβδομάδων στις μάχες». 

Η πίεση έρχεται και από τις ΗΠΑ, τον Μπάιντεν που για ακόμη ενάμιση μήνα θα συνεχίσει να είναι στην κυβέρνηση και τον Τραμπ. Ο τελευταίος προχώρησε σε μια άκρως απειλητική «τραμπική» δήλωση κατά της Παλαιστίνης: «Εάν οι όμηροι δεν απελευθερωθούν πριν από τις 20 Ιανουαρίου 2025, την ημερομηνία που αναλαμβάνω υπερήφανα τα καθήκοντά μου, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΟΣ στη Μέση Ανατολή στους υπεύθυνους που διέπραξαν αυτές τις θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας. Οι υπεύθυνοι θα χτυπηθούν σκληρότερα από ό,τι έχει χτυπηθεί οποιοσδήποτε άλλος στη μακρά και ένδοξη Ιστορία των ΗΠΑ».

Πολιορκημένοι

Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι σημαίνει το «σκληρότερα» για τους πολιορκημένους της βόρειας Γάζας, ίσως μια πυρηνική βόμβα. Στη «μακρά και ένδοξη» ιστορία τους οι ΗΠΑ, και ατομικές βόμβες έριξαν, και τους αυτόχθονες Αμερικάνους αντιμετώπισαν με εθνοκάθαρση. Αλλά το μήνυμα του Τραμπ δεν αφορά μόνο τους Παλαιστίνιους, αφορά και τους φίλους του τους Ισραηλινούς. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Λ. Γκράχαμ, σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε: «Ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να απελευθερωθούν οι όμηροι και υποστηρίζει μια εκεχειρία που θα περιλαμβάνει συμφωνία ανταλλαγής ομήρων. Θέλει να το δει να συμβαίνει τώρα για να μπορέσει να επικεντρωθεί σε στρατηγικές προτεραιότητες, όπως η ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας και η δημιουργία μιας περιφερειακής συμμαχίας κατά του Ιράν».

Η αδυναμία του Ισραήλ να τσακίσει την Παλαιστινιακή Αντίσταση δημιουργεί ευρύτερα προβλήματα: Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η Σαουδική Αραβία απειλεί να εγκαταλείψει την επιδίωξή της για μια φιλόδοξη αμυντική συνθήκη με την Ουάσιγκτον σε αντάλλαγμα για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και μελετάει πλέον μια πιο μετριοπαθή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Με την οργή της κοινής γνώμης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή να ανεβαίνει, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έθεσε ως προϋπόθεση τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους». Αυτό αυξάνει περαιτέρω την πίεση και πάνω στο Τραμπ και τον Νετανιάχου. 

Η πίεση έρχεται και από τον δικτάτορα Σίσι που ανησυχεί ότι η αποσταθεροποίηση, που απλώνεται τώρα στη Συρία, μπορεί να χτυπήσει την πόρτα της Αιγύπτου. Γι’ αυτό το λόγο η Αίγυπτος, σε ανοιχτή επικοινωνία με τις ΗΠΑ, παίρνει διπλωματικές πρωτοβουλίες. Στη βδομάδα που πέρασε, Αιγύπτιοι διπλωμάτες επισκέφθηκαν το Ισραήλ για να συζητήσουν τους όρους μιας εκεχειρίας ενώ τις ίδιες μέρες περασμένο Σάββατο η Αίγυπτος φιλοξένησε στο Κάιρο την τρίτη συνάντηση ανάμεσα στους αντιπροσώπους της Φατάχ και της Χαμάς. 

Σε αυτήν, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, οι δύο οργανώσεις «ενέκριναν σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει τον σχηματισμό μιας επιτροπής που θα είναι αρμόδια για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου το οποίο πρόκειται να επικυρώσει με προεδρικό διάταγμα ο Αμπάς. Σύμφωνα με το προσχέδιο η επιτροπή που θα σχηματιστεί θα αποτελείται από 10 ή 15 μέλη τα οποία δεν θα ανήκουν σε καμία από τις δύο παρατάξεις» (in.gr). Το τελικό σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις. Είναι μια ακόμη ήττα για τον Νετανιάχου που όλο αυτό το διάστημα έχει κάνει κάθε είδους απόπειρα να διασπάσει, εις μάτην, την Παλαιστινιακή Αντίσταση. 

Πριν δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ακόμα ένα ψήφισμα για «άμεση και χωρίς όρους» εκεχειρία στη Γάζα που είχε κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις και διαβουλεύσεις και ελπίζουμε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια κατάπαυση του πυρός με μια συμφωνία για τους ομήρους, όμως δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», είπε ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, την 1η Δεκεμβρίου. 

Ο Σάλιβαν μπορεί να έχει χρόνο αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους Παλαιστίνιους στη βόρειο Γάζα. «Όσοι έχουν απομείνει στην βόρεια Γάζα δεν ξεπερνούν τους 75.000 κατοίκους, περίπου το 10% του αρχικού πληθυσμού. Πρόκειται για εθνοκάθαρση με κάθε έννοια. Δεν έχει απομείνει τίποτα όρθιο. Σώστε ό,τι έχει απομείνει, όχι μόνο από τους ανθρώπους της Γάζας, αλλά από την ανθρωπιά σας» αναφέρει σε μια δραματική της ανακοίνωση η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας.


«Δεν έχουμε κρύψει τις συμμαχίες μας…»

Θέση κατά του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου πήρε ξεδιάντροπα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Μαρινάκη. Όπως είπε ανάμεσα σε άλλα: «Δεν έχουμε κρύψει τις συμμαχίες μας… Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και δεν θα οδηγήσει στη λύση που όλοι μας επιθυμούμε».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται ο πιο πιστός σύμμαχος του Νετανιάχου» ανέφερε σε καταγγελία της η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο. «Είναι συνένοχη σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καλύπτει τους αυτουργούς τους. Ο Μαρινάκης είχε την επόμενη μέρα το θράσος να μιλήσει “για φασισμό της μειοψηφίας” αναφερόμενος στο κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Σε αυτές τις προκλήσεις μιας δολοφονικής κυβέρνησης, απαντάμε με κλιμάκωση του αγώνα για να σταματήσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στην γενοκτονία, να κλείσουν οι βάσεις και κάθε είδους διευκόλυνση και συμφωνία με το κράτος-απαρτχάιντ, για Παλαιστίνη Ελεύθερη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο»!

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα συλληφθεί ο κ. Νετανιάχου, εφόσον έρθει στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Όπως έχει απαντήσει ο ΥΠΕΞ, μελετάται η απόφαση του ΔΠΔ. Η απάντηση μας είναι αυτή και είναι… ξεκάθαρη»!

«Μέχρι πότε θα αγνοεί η Ελληνική Κυβέρνηση τη φωνή του ίδιου του λαού της;» έθεσε το ερώτημα η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μαρινάκη. Ενώ σε ανακοίνωσή της έκφρασε τις θερμές της ευχαριστίες στους καλλιτέχνες (Αριστοτέλης Ρήγας, Γιάννης Ρούσσος, Πάρις Ρούπος και Στέλιος Ανατολίτης, Babo Koro, Λάμπης Κουντουρογιάννης, Μάρθα Φριντζήλα, Φωτεινή Βελεσιώτου) που συμμετείχαν στη συναυλία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο κατάμεστο Fuzz «η οποία μετέτρεψε την ημέρα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό (29 Νοέμβρη) σε μια όμορφη και συγκινητική βραδιά… Η παρουσία τους και η μουσική τους δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα, ενισχύοντας το μήνυμα της ενότητας και της αλληλεγγύης στον κοινό μας αγώνα».

Αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Παροικίας συμμετείχε προσκαλεσμένη στο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ όπου και πραγματοποίησε παρέμβαση ο πρόεδρός της. Όπως ανέφερε ο Θανάσης Διαβολάκης από την ΟΙΕΛΕ: «Έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και συνθήματα. "Οι Παλαιστίνιοι μαχητές είναι τόσο τρομοκράτες όσο τρομοκράτες ήταν οι κλέφτες του ‘21 ή οι αντάρτες της Αντίστασης. Για μας είναι ήρωες!", ανέφερε μέσα σε χειροκροτήματα. "Να μιλάτε για μας, κατέληξε. Μην μας ξεχνάτε!"».