Οικονομία και πολιτική
Κατώτατος μισθός: Θέλουν “αλγόριθμο” φτώχειας

20/11, Πανεργατική Απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Υπερψηφίστηκε με 157 ψήφους το αντεργατικό νομοσχέδιο της Κεραμέως για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. ΝΑΙ ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο κατώτατος μισθός από το 2028 και ύστερα θα διαμορφώνεται αυτόματα με βάση έναν αλγόριθμο. Βασική επιδίωξη του νέου νόμου είναι να κρατάει σε χαμηλά επίπεδα τον κατώτατο μισθό.

Ο νόμος προβλέπει ότι σε ειδικές συνθήκες ΔΕΝ θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός ακόμα και αν ο αλγόριθμος της Κεραμέως προβλέπει αύξηση. Αν το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει το 10% τότε ο κατώτατος μισθός θα παραμένει στάσιμος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αλγόριθμου. Η αυτόματη αναπροσαρμογή από τον αλγόριθμο δεν θα προχωράει σε περίπτωση που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, υπάρχει σημαντική απόκλιση του εθνικού πληθωρισμού (Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή υπάρχει σημαντική ανισορροπία στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. 

Έως τώρα οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι ισχνές και σίγουρα χαμηλότερες από τον πληθωρισμό οπότε το μόνο που επισφραγίζουν είναι την μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργατών. Σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι στα 706 ευρώ καθαρά – όσο η μέση τιμή ενοικίασης ενός διαμερίσματος 70 τ.μ. στα Εξάρχεια- και η υπόσχεση του Μητσοτάκη είναι το 2027 να ανέρχεται στα 790 ευρώ. 

Στην πράξη

Επιπλέον οι ελαστικές μορφές απασχόλησης περιορίζουν το εύρος των εργαζομένων που αμοίβονται τελικά έστω και με αυτόν τον κουτσερεμένο κατώτατο μισθό. Για το 2023 μία στις δύο προσλήψεις που υπογράφηκαν αφορούσαν ελαστικές μορφές απασχόλησης (part time, εκ περιτροπής ). Το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των αντρών. Δεν ισχύει στην πράξη το “ίση αμοιβή για ίση εργασία”.

Αν στον ιδιωτικό τομέα είναι εκτεταμένες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η κυβέρνηση της ΝΔ πρωτοστατεί στην προσπάθεια να μεταφερθεί αυτό το καθεστώς και στο δημόσιο. Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, συμβασιούχοι ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία, επικουρικοί και μια σειρά άλλες ελαστικές εργασιακές σχέσεις που αυξάνονται κατακόρυφα.

Επίσης η φορολογία περιορίζει όποιες αυξήσεις γίνονται στον κατώτατο μισθό. Ένα δις ευρώ επιπλέον απο ΦΠΑ και 1,5 δις ευρώ παραπάνω από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα πέσουν το 2025 στις πλάτες της εργατικής τάξης. Μαντέψτε ποιος δεν θα φορολογηθεί και πάλι; Μα φυσικά οι τράπεζες.

Είναι εξοργιστικό να λέει ο Μητσοτάκης ότι ο προϋπολογισμός του 2025 έχει κοινωνικό πρόσημο ενώ τσακιζει Υγεία, Παιδεία και κράτος πρόνοιας και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 6 δις ευρώ. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι ένας προϋπολογισμός ταξικός σχεδιασμένος στα μέτρα των αφεντικών. Κέρδη δισεκατομμυρίων για τους τραπεζίτες και τα αρπακτικά της ενέργειας, μερίσματα για τους μετόχους και ψίχουλα για τους εργαζόμενους. 

Η μόνη απάντηση που τους αξίζει από το εργατικό κίνημα είναι η απεργιακή κλιμάκωση μέχρι να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και να ανοίξει ο δρόμος για να βάλουμε τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη.