Εργατικό κίνημα
Απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό 11/12

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, που στερεί δισεκατομμύρια από τις ανάγκες μας για να τα σπαταλήσει στον πόλεμο και για τα κέρδη των καπιταλιστών, ξεκινάει στη Βουλή την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη για να ψηφιστεί την Κυριακή 15 Δεκέμβρη. 

Η απεργιακή απάντηση στον προϋπολογισμό είναι η μόνη που μπορεί να δώσει προοπτική. Η ΑΔΕΔΥ καλεί στάση εργασίας και απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11/12. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης έδωσε από νωρίς τον τόνο για απεργιακή σύγκρουση με τον προϋπολογισμό και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Καλεί μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία στις 11/12 συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Σύνταγμα για να ενωθεί με την απεργιακή συγκέντρωση.

Και οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου φοιτητών Φιλοσοφικής Αθήνας αποφάσισε την Τρίτη στήριξη για την απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στον προϋπολογισμό την Τετάρτη 11/12, ώρα 12μ.


Στις 11 Δεκέμβρη, αυτοί ξεκινούν τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, εμείς απεργούμε και διαδηλώνουμε. 

Είναι η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση μετά τη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη και προέκυψε μέσα από την πίεση των εργαζόμενων που, σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, θέλουν να συγκρουστούν με την κυβέρνηση για την άθλια οικονομική κατάσταση που έχει φτάσει τώρα στο απόγειό της μετά τα μνημόνια.

Ως εκπαιδευτικοί του δικτύου “η Τάξη μας” βάζουμε εδώ και καιρό το θέμα της αναγκαίας απεργιακής κλιμάκωσης μετά τις 20/11. Η απεργιακή κινητοποίηση μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Ανοίξαμε αυτή την κουβέντα σε διάφορα σχολεία με περιοδείες και τονίζοντας τη σημασία της απεργιακής κινητοποίησης της 11/12 και της μάχης ενάντια στον προϋπολογισμό. Όλες και όλοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα λόγω των οικονομικών συνθηκών. Έχουμε φτάσει στον πάτο της ΕΕ σε αγοραστική ικανότητα, κυριολεκτικά στην τελευταία θέση. Αλλά και λόγω των επιθέσεων είτε αυτό είναι η αξιολόγηση είτε οι διώξεις που έχουν γίνει πια είτε μια σειρά προβλημάτων που βιώνουμε καθημερινά στα σχολεία.

Δώρα Κιντή, 
εκπαιδευτικός, Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας

 

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη νεοδιόριστων για την αξιολόγηση και η συζήτηση άνοιξε στο ότι, πέρα από το νομικό κομμάτι, είναι μια μάχη πολιτική που θα δοθεί μόνο με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Είχε μόλις ανακοινωθεί η στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ για τις 11/12, οπότε αυτή η απεργιακή κινητοποίηση έγινε το κέντρο για τη συνέχεια. 

Στα Χανιά έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι δεν έχουν Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ οπότε το βάρος πέφτει στα πρωτοβάθμια σωματεία. Την πρωτοβουλία πήρε ο ΣΕΠΕ Χανιών που κάλεσε απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Αγοράς και προκήρυξε μια δίωρη στάση εργασίας πρόσθετη σε αυτή της ΑΔΕΔΥ.

Το κλίμα στα σχολεία είναι σίγουρα οργής και μάχης, αλλά το ζήτημα είναι τι πρωτοβουλίες παίρνουμε για να εκφραστεί. Η εικόνα της διάλυσης των σχολείων συνεχίζεται. Ακόμα υπάρχουν πάρα πολλά κενά, ειδικά στην παράλληλη στήριξη. Στα Χανιά τα κενά είναι γύρω στα 190 αυτή τη στιγμή, ενώ στην τελευταία φάση προσλήψεων έφτασαν να έρθουν μόλις 17 νηπιαγωγοί και τέλος. Για να καλύψουν τα κενά προσπαθούν να προχωρήσουν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών για να συμπληρώνουν ώρες σε άλλα σχολεία, κάτι που έχει μπλοκάρει μέχρι στιγμής ο σύλλογος πιέζοντας τη διεύθυνση να μην τις υλοποιήσει. Και η υποχρηματοδότηση των σχολείων με τις καταργήσεις των σχολικών επιτροπών στους περιαστικούς δήμους του νομού δημιουργεί τρομερά προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή.

Μαργαρίτα Παπαμηνά, 
δασκάλα, ΣΕΠΕ Χανίων

 

Το τι σημαίνει προϋπολογισμός της λιτότητας αντικατοπτρίζεται σε όλα τα ζητήματα της ζωής μας. Μία πτυχή είναι οι περικοπές πόρων σε όλες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Στη δική μου υπηρεσία, στη Διεύθυνση Δημοτικής Περιουσίας στο κομμάτι που διαχειρίζεται τα νεκροταφεία, αυτές οι περικοπές έχουν οδηγήσει στην κατάντια το 3ο Κοιμητήριο Αθηνών, που είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων με 35.000 τάφους. Όπως αποδείχτηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, στο -μειωμένο κιόλας- οργανόγραμμά του κανονικά υπάρχουν 150 περίπου θέσεις εργασίας και αυτή τη στιγμή εργάζονται κάτω από 50 εργαζόμενοι. Από αυτούς οι μισοί είναι συμβασιούχοι που ανακυκλώνονται, αφού μάθουν τη δουλειά φεύγουν, δεν κάνουν υπερωρίες γιατί δεν τους πληρώνει κανείς.

Μόνο εικόνες ντροπής δημιουργούνται μέσα σε τέτοιες συνθήκες διάλυσης και τρομερής υποστελέχωσης, με κόκκαλα πεταμένα και με το υγειονομικό να ρίχνει πρόστιμα. Δεν κάνουν προσλήψεις, δεν μονιμοποιούν τους συμβασιούχους, δεν δίνουν τα λεφτά που χρειάζονται για να λειτουργήσει. Αλλά έφεραν ελάχιστους με 8μηνα προγράμματα, δηλαδή πρόχειρες λύσεις πάλι με ομηρεία των εργαζομένων. Πριν έξι μήνες μας είπε ο δήμαρχος ότι κόσμος δεν φτάνει για την καθαριότητα, τώρα δεν φτάνει για τα κοιμητήρια, για τον ηλεκτροφωτισμό, για το Πράσινο, για τίποτα τελικά. Τα διαλύουν όλα για να τα δώσουν μετά στον ιδιωτικό τομέα. Και μας οδηγούν στην καταστροφή, σε επικίνδυνες καταστάσεις. Άρα ένας λόγος παραπάνω που οι εργαζόμενοι στον δήμο Αθήνας και σε όλους τους δήμους να κλιμακώσουν απεργιακά ενόψει του προϋπολογισμού και στη συνέχεια.

Κυριάκος Μπάνος, 
συμβασιούχος εργαζόμενος στον δήμο Αθήνας, Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης στους ΟΤΑ

 

Είναι πολύ σημαντική η απεργιακή σύγκρουση με τον προϋπολογισμό του 2025 για μια σειρά από λόγους. 

Ο πρώτος είναι ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε και όχι να χαραμίσουμε τη δυναμική που υπάρχει μετά από τη μεγάλη επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη με τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς στους δρόμους. Ο δεύτερος είναι το ίδιο το σφαγείο του προϋπολογισμού που προκλητικά δίνει τόσα δισεκατομμύρια ευρώ για τοκοχρεολύσια στις τράπεζες, αυξάνει τα λεφτά για τις πολεμικές δαπάνες, αλλά τίποτα για τις ανάγκες μας, για αυξήσεις στους μισθούς, Υγεία, Παιδεία κτλ. Και το τρίτο είναι ότι έσπασε την αδράνεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, καθώς πρωτοβάθμια σωματεία πήραν τέτοιες αποφάσεις, ώστε να φτάσει η ΑΔΕΔΥ να καλέσει και αυτή.

Όλος ο κόσμος πλέον καταλαβαίνει ότι η μόνη ελπίδα για να γκρεμιστεί αυτή η κυβέρνηση είναι οι απεργιακοί αγώνες. Και για να νικήσουν πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και να κλιμακώσουμε με κλαδικές και πανεργατικές απεργίες. Γι’ αυτό η οργάνωση από τα κάτω σε κάθε χώρο δουλειάς παίζει καθοριστικό ρόλο. Στην ΑΑΔΕ για να οργανώσουμε τη συμμετοχή μας στην Κλαυθμώνος και να γίνει διαδήλωση πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με συναδέλφους. Συμμετείχε κόσμος που μαζί οργανώσαμε και την πανεργατική απεργία στις 20/11, στη συζήτηση έκανε πολιτικά τις συνδέσεις σε όλα τα ζητήματα που ανοίγουν αυτή την περίοδο και έτσι φτιάχνεται μια “μαγιά” για όλη τη συνέχεια.

Νίκος Τουρνάς, 
μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΓΔΕ

 

Οι υγειονομικοί οργανώνουμε ένα απεργιακό διήμερο στις 11/12 με την ΑΔΕΔΥ στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και στις 12/12 στην πανελλαδική μέρα δράσης της ΠΟΕΔΗΝ, παλεύοντας για να δοθούν λεφτά για να σωθεί το ΕΣΥ και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Η μάχη του προϋπολογισμού είναι πολύ σημαντική. Πέρα από τα χρόνια προβλήματα σε όλο το Δημόσιο και ειδικά στη δημόσια Υγεία, είχαμε αυτές τις μέρες την κακοκαιρία που δημιούργησε προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη, με διακοπές ρεύματος και με νοσοκομεία να πλημμυρίζουν και να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε καν τα επείγοντα και η εφημερία.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και ο αξονικός στο Ιπποκράτειο που έμεινε χαλασμένος για δύο συνεχόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα λόγω βλάβης από το πρωί της γενικής εφημερίας την Τετάρτη 27/11 τα επείγοντα περιστατικά που έπρεπε να κάνουν αξονική μεταφερόταν στο νοσοκομείο του Άγιου Παύλου και επέστρεφαν για εισαγωγή στο Ιπποκράτειο. Τα τζάμια που χαλούσαν στο κτίριο που στεγάζεται ο Αξονικός δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, αλλά “επισκευάζονταν” με αυτοσχέδιες πατέντες. Κινδύνεψαν με βραχυκύκλωμα όλες οι εγκαταστάσεις του Αξονικού και τέθηκε εκτός λειτουργίας σε μέρα γενικής εφημερίας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που αφήνει τα νοσοκομεία χωρίς χρηματοδότηση.

Γι’ αυτό είναι προκλητικές οι φιέστες τις προηγούμενες μέρες του πρωθυπουργού για το μετρό στην πόλη και η έκτακτη επίσκεψη του Άδωνι στο Ιπποκράτειο για να δείξει το δήθεν ενδιαφέρον του για τα παιδιά που δηλητηριάστηκαν στην Ξάνθη. Τους ενδιαφέρουν μόνο τα κέρδη και η εμπορευματοποίηση της Υγείας, για τις ανάγκες του κόσμου αδιαφορούν. Και αυτό φαίνεται και από την “πρεμούρα” τους για να βγουν περισσότερα απογευματινά χειρουργεία. Δεν θέλουμε έργα βιτρίνας, αλλά αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία για μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις.

Γιάννης Κούτρας,
γιατρός στο Ιπποκράτειο, μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ