Εργατικό κίνημα
DOCUMENTO: STOP στις απολύσεις

Από προηγούμενη κινητοποίηση στο Documento ενάντια στις απολύσεις. Φωτό: Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ

Με δύο νέες απολύσεις, με διαφορά ενός εικοσιτετραώρου μεταξύ τους, συνεχίστηκε το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια ο ιδιοκτήτης του ομίλου Documento Media, Κώστας Βαξεβάνης, κατά όσων εργαζόμενων τολμούν να συνδικαλίζονται στο χώρο.

Την Τρίτη 3/12 απολύθηκε ο επί 7 χρόνια (μέχρι και τον περασμένο Φλεβάρη) εκπροσώπος των συντακτών της εφημερίδας Documento Απόλλωνας Λιακόπουλος, “πληρώνοντας” ξεκάθαρα το τίμημα για τη μαχητική συνδικαλιστική του δράση τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ την Τετάρτη 4/12 απολύθηκε μία ακόμα δημοσιογράφος από το Κουτί της Πανδώρας επειδή στη συνέλευση των εργαζόμενων που κάλεσε την ίδια μέρα η ΕΣΗΕΑ στήριξε δυναμικά τον συνάδελφό της και πρότεινε απεργιακές κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψή του.

Η επίθεση προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις στον κλάδο. Με ψήφισμά του την Πέμπτη 5/12, το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δήλωσε πως «στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Απόλλωνα Λιακόπουλο, επί σειρά ετών μέλος του, ο οποίος απολύθηκε με προσχηματικές αιτιάσεις από την εφημερίδα “DOCUMENTO” στην οποία εργάστηκε για οκτώ χρόνια με επαγγελματική συνέπεια. Θεωρούμε εκδικητική την απόλυσή του καθώς έχουμε γνώση της αντιπαράθεσης στην οποία είχε έρθει με τον εργοδότη κατά τη διάρκεια των θητειών του». 

«Ο Απόλλωνας Λιακόπουλος εκπροσώπησε για πάνω από επτά χρόνια τους συναδέλφους του στην εφημερίδα και ενίσχυσε το θεσμό του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με τη δυναμική και διεκδικητική του στάση αλλά και την αδιάλειπτη συμμετοχή του», συνέχιζε, καταδικάζοντας επιπλέον και «την απόλυση συναδέλφου από την ιστοσελίδα “ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ”, η οποία τον υπερασπίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εργαζομένων που συγκάλεσε η ΕΣΗΕΑ για τη στήριξη του πρώην εκπροσώπου».

Η απόλυση του Α. Λιακόπουλου συνοδεύτηκε από μια απίστευτη -επινοημένη θα μπορούσε να πει κανείς από τα άδυτα της ΕΥΠ- επιχείρηση λασπολογίας, συνωμοσιολογίας και ψεμάτων εκ μέρους του Βεξεβάνη, ώστε να συσκοτιστεί ο εκδικητικός και τιμωρητικός της χαρακτήρας. Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ο εκδότης χρησιμοποιεί συκοφαντίες, ψέματα κι εκβιασμούς για να περάσει απολύσεις ή να εξωθήσει σε παραιτήσεις όσους εργαζόμενους θεωρεί «βαρίδια». Σε μια αναλυτική ανάρτησή του στο facebook για το υπόβαθρο και τους λόγους της απόλυσής του, ο Απόλλωνας θυμίζει τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα. Στην περίπτωσή του, όμως, το στήσιμο των “στοιχείων” και ο οχετός λάσπης πήραν νέες διαστάσεις.

Δράση

Όπως έγραψε, ο εκδότης αμέσως μετά την απόλυση όχι μόνο του αφαίρεσε τη δυνατότητα πρόσβασης στον υπολογιστή του «γεγονός που δεν μου επέτρεπε να εξασφαλίσω ότι είχα αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς μου ούτε να πάρω τα προσωπικά μου αρχεία, μεταξύ των οποίων οτιδήποτε συνδεόταν με τη συνδικαλιστική μου δράση (αποφάσεις συνελεύσεων, επιστολές στον εκδότη και στο σωματείο, συστατικές επιστολές κ.λπ.). Αλλά επιπλέον «θεώρησε καλή ιδέα να επιχειρήσει να πλήξει την αξιοπιστία και την υπόληψή μου δημοσιεύοντας ένα άρθρο λάσπης στο οποίο με εμφανίζει ως πράκτορα-χάκερ που διέσπειρε κακόβουλο λογισμικό στο δίκτυο της εταιρείας και ταυτόχρονα ως κάποιον ο οποίος τον μισό χρόνο του στην εργασία έβλεπε τσόντες και ταινίες, κατέβαζε torrents και ταυτόχρονα κατηγορούσε την εταιρεία για “υπερεργασία”».

«Σκοπός του είναι όχι απλώς η δικαιολόγηση της απόλυσής μου, αλλά η πλήρης εξόντωσή μου και η αποστέρηση οποιασδήποτε δυνατότητας να βρω άλλη δουλειά στο μέλλον», συνέχιζε. «Και όλα αυτά επειδή η απόλυσή μου καταγγέλθηκε ως εκδικητική, που εμφανέστατα είναι. Κάτι ακόμη. Αυτή η επίθεση φυσικά δεν αφορά μόνο εμένα αλλά το σύνολο του κλάδου και συνολικά τους εργαζόμενους και ειδικά τους συνδικαλιστές που με τη δράση τους γίνονται ενοχλητικοί σε αυταρχικούς εργοδότες. Αποτελεί τακτική την οποία το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να ανεχτεί».

Μεγάλο μέρος των εργαζόμενων του Ομίλου του Βαξεβάνη στάθηκε στο πλευρό των δύο απολυμένων παρά το γεγονός ότι ο εκδότης και οι «κολλητοί» του, μαζί με την κατασυκοφάντηση του Απόλλωνα, (ξανα)έσπειραν ένα τρομερό κλίμα τρομοκρατίας και απειλών για να εμποδίσουν την οποιαδήποτε απεργιακή απάντηση. Μπορεί να το κατάφεραν οριακά, με ευθύνη και της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ που πέρα από τα λόγια στην πράξη αρνήθηκε να κηρύξει απεργία, αλλά αυτό δεν τους εξασφαλίζει την «εργασιακή ειρήνη» στο μαγαζί.

Ήδη δυνάμεις του κλάδου όπως η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ ετοιμάζουν δράσεις και κινητοποιήσεις που θα δώσουν συνέχεια στο θέμα: θα απαιτήσουν την επαναπρόσληψη των απολυμένων, θα πιέσουν την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ να αναλάβει τις ευθύνες της και να κινηθεί απεργιακά, θα επαναφέρουν το αίτημα για διαγραφή του Βαξεβάνη και όλων των εργοδοτών από τα μητρώα της Ένωσης, θα συνδέσουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις με τη διεκδίκηση για υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο.