Διεθνή
Κορέα: Στους δρόμους ενάντια στο πραξικόπημα

3/12, Σεούλ. Χιλιάδες απαιτούν την παραίτηση του Γιουν μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Φωτό: Λι Μι Τζιν/Workers Solidarity

Η αποφασιστική αντίσταση στη Νότια Κορέα, με τα συνδικάτα και την Αριστερά στην πρώτη γραμμή, εμπόδισε το πραξικόπημα που επιχείρησε  τη νύχτα της 3/12 ο δεξιός πρόεδρος Γιουν σουκ Γιολ για να προστατεύσει «την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των κομμουνιστικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας» και «την ελεύθερη συνταγματική τάξη»!

Η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου απαγόρευε όλες τις πολιτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της Εθνοσυνέλευσης, των τοπικών συμβουλίων, των πολιτικών κομμάτων, των διαδηλώσεων, των απεργιών και κάθε διαμαρτυρίας που «υποκινεί την κοινωνική αναταραχή». Το ρεπορτάζ στην ομώνυμη εφημερίδα της «Εργατικής Αλληλεγγύης», της αδελφής οργάνωση του ΣΕΚ στην Ν. Κορέα, περιγράφει πως η αποφασιστική κινητοποίηση έξω από το κοινοβούλιο οδήγησε μέσα σε μόλις πέντε ώρες την απόπειρα πραξικοπήματος σε κατάρρευση:

«Στις 3 Δεκεμβρίου, μετά την είδηση της κήρυξης του στρατιωτικού νόμου έκτακτης ανάγκης από τον Γιουν και την είδηση ότι οι βουλευτές που αντιτίθενται στον στρατιωτικό νόμο κατευθύνονται προς την Εθνοσυνέλευση, κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από τη Βουλή, κυρίως εργάτες, νέοι και φοιτητές. Το δικό μας κάλεσμα ήταν: “Ο Γιουν κηρύσσει στρατιωτικό νόμο. Ας ανατρέψουμε τον Γιουν”.

 Μπροστά στην κεντρική πύλη της Εθνοσυνέλευσης οι συγκεντρωμένοι περικύκλωσαν οχήματα με στρατιώτες εμποδίζοντάς τα να κινηθούν, ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και επιχείρησαν να μπουν στο κοινοβούλιο. Καθώς περνούσαν οι ώρες, απλοί πολίτες, αριστερά κόμματα και μέλη εργατικών οργανώσεων συγκεντρώνονταν έξω από το κοινοβούλιο.

 Η Κορεατική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ΚCΤU), με πάνω από 1,2 εκατομμύριο μέλη, που ιδρύθηκε παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της κορεατικής χούντας πριν από τέσσερις δεκαετίες, κάλεσε τους εργαζόμενους και τον λαό να πάνε στο κοινοβούλιο όπου οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που έχουν την πλειοψηφία καλούσαν σε συνεδρίαση για να καταψηφίσουν την κήρυξη στρατιωτικού νόμου ενώ ο πρόεδρος Γιουν έστελνε στρατό, με ελικόπτερα στην οροφή του κτιρίου και οχήματα έξω από αυτό προκειμένου να την εμποδίσουν. Στη διάρκεια της νύχτας, η ΚCTU αποφάσισε επ' αόριστον γενική απεργία μέχρι να παραιτηθεί το καθεστώς του Γιουν. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε: «Το αδιανόητο συνέβη. Ο στρατιωτικός νόμος έχει κηρυχθεί για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια. Ο λαός δεν θα το συγχωρήσει αυτό. Θυμάται την τύχη των καθεστώτων που κήρυξαν στρατιωτικό νόμο.  Αυτό είναι το τέλος του Γιουν Σουκ Γιολ».

 Όλη τη νύχτα εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων ανέβαιναν στον φράχτη του κοινοβουλίου καλώντας τους συγκεντρωμένους να επικοινωνήσουν με τους φίλους και την οικογένειά τους για να κατέβουν όλοι στην Εθνοσυνέλευση. Οι στρατιώτες που προσπαθούσαν να εισβάλουν στην Εθνοσυνέλευση σπάζοντας τα τζάμια εμποδίστηκαν. Γύρω στη 1 π.μ. ήρθε η είδηση ότι η Εθνοσυνέλευση είχε ψηφίσει την άρση του στρατιωτικού νόμου καθώς το σύνταγμα της χώρας προβλέπει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο αλλά μόνο με την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.

 Ο κόσμος έξω ζητωκραύγαζε, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Συλλάβετε τον πραξικοπηματία”. Το υπουργείο Άμυνας απάντησε ότι μόνο ο πρόεδρος μπορεί να άρει τον στρατιωτικό νόμο. Oι βουλευτές αποφάσισαν να παραμείνουν στην ολομέλεια. Έξω από το κοινοβούλιο, η συγκέντρωση συνεχιζόταν με ομιλίες καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Γύρω στις 4.30 π.μ ο πρόεδρος Γιουν ανακοίνωσε τελικά ότι θα άρει τον στρατιωτικό νόμο. Στο άκουσμα αυτής της είδησης, οι συμμετέχοντες ξέσπασαν σε νέους πανηγυρισμούς. Παρά τις υπό το μηδέν θερμοκρασίες ο κόσμος παρέμεινε μέχρι το πρωί έξω από το κοινοβούλιο πραγματοποιώντας συνέλευση».

 Με την απόπειρα στρατιωτικού νόμου ο Γιουν επιδίωξε να συσπειρώσει τις δεξιές δυνάμεις και την άρχουσα τάξη προκειμένου να βγει από την πολιτική κρίση διαρκείας στην οποία βρίσκεται αντιμέτωπος με απεργίες και διαδηλώσεις. Για πάνω από ένα μήνα στις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις κατά του Γιουν μόνο στην Σεούλ συμμετείχαν 100.000 άνθρωποι. Το καλοκαίρι, οι εργάτες της Samsung Electronics ξεκίνησαν απεργία διαρκείας για τους μισθούς, την αναγνώριση του συνδικάτου και τις επιπλέον αργίες. Αυτές και άλλες κινητοποιήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα το κυβερνών «Κόμμα της Λαϊκής Εξουσίας» να χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τον Απρίλη οπότε η Δημοκρατική Συμμαχία κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Από τότε, ο Γιουν αδυνατεί να περάσει τα δικά του νομοσχέδια ασκώντας βέτο σε κάθε νομοσχέδιο που έφερνε η αντιπολίτευση. Τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα. Επιπλέον ο Γιουν βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σειράς σκανδάλων διαφθοράς. Η πολιτική κρίση κορυφώθηκε ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού. Αλλά η απόπειρά του να την ξεπεράσει με στρατιωτικό νόμο του γύρισε μπούμερανγκ.

 «Ο Γιουν δεν θα εγκαταλείψει τις αντιδραστικές του προσπάθειες. Μπορεί να αντεπιτεθεί. Όσο παραμένει στην εξουσία, δεν μπορεί να υπάρξει καμία αίσθηση ασφάλειας. Πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως» ανέφερε η «Εργατική Αλληλεγγύη» στην ανακοίνωσή της, την επόμενη μέρα της απόπειρας πραξικοπήματος, καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν σε όλη την Κορέα. «Ας βγούμε όλοι στους δρόμους. Η KCTU πρέπει να προχωρήσει στην προγραμματισμένη γενική απεργία».


Μέχρι την ανατροπή

Παρά την αποτυχία του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στις 3/12, ο Γιουν αρνήθηκε να παραιτηθεί πιστεύοντας ότι μπορεί να την βγάλει καθαρή με μια παραίτηση του υπουργού Άμυνας. Εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής προκειμένου να καθαιρεθεί και να διωχθεί. Η πρόταση μομφής που συζητήθηκε στις 7/12 χρειαζόταν 8 ακόμη παρόντες προκειμένου να περάσει με ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 από το κορεατικό κοινοβούλιο. Αλλά αυτό δεν συνέβη λόγω του μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας από το κυβερνών κόμμα Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας (PPP) του Γιουν.

Στα γκάλοπ το 76% ψηφίζει υπέρ της ανατροπής του Γιουν και αυτό εκφράζεται μαζικά στους δρόμους. Το Σάββατο 7/12 ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και περικύκλωσαν το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στη Σεούλ με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή.

«Οι προκηρύξεις μας στο συλλαλητήριο έτυχαν θερμής ανταπόκρισης, διανεμήθηκαν κατά δεκάδες χιλιάδες και η εφημερίδα μας πούλησε χιλιάδες αντίτυπα» μας μεταφέρει ο Ιλ μπουνγκ Τσόι από την την «Εργατική Αλληλεγγύη», την αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στη Ν. Κορέα. «Η ηγεσία της συνομοσπονδίας KCTU έχει πάρει απόφαση για επ' αόριστον γενική απεργία αλλά δεν την οργανώνει στην πράξη χρησιμοποιώντας τη περισσότερο ως απειλή. Από τη δική μας πλευρά πιέζουμε να γενικευτεί το παράδειγμα των σιδηροδρομικών που έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας. Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και φοιτητές πρέπει να βγουν στο δρόμο, ώστε η μαχητικότητα που επικρατεί στο δρόμο να μεταφερθεί στους χώρους εργασίας.

Οι φοιτητές προχώρησαν σε γενικές συνελεύσεις παίρνοντας αποφάσεις που απαιτούν την παραίτηση Γιουν εδώ και τώρα. Τα μέλη μας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, το Πανεπιστήμιο Γιονσέι και το Πανεπιστήμιο της Κορέας, τρία “υψηλού κύρους” πανεπιστήμια, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την κίνηση. Υποστηρίζουν ότι οι φοιτητές πρέπει να βγουν έξω από τις πανεπιστημιουπόλεις και να πάνε στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης. Ό,τι και να κάνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα με τις προτάσεις μομφής, η νίκη θα έρθει από την εξέγερση των απλών ανθρώπων, ιδίως των εργαζομένων».

Την Πέμπτη 5/12 το συνδικάτο των σιδηροδρομικών, που βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ απαιτώντας αυξήσεις, ξεκίνησε απεργία διαρκείας. Aπεργία διαρκείας έχουν ξεκινήσει και χιλιάδες εργαζόμενοι στα σχολεία. Τις επόμενες μέρες της απόπειρας πραξικοπήματος, το συνδικάτο μετάλλου KMWU κήρυξε στάσεις εργασίας που παρέλυσαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες ενώ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει απεργία διαρκείας αν δεν παραιτηθεί ο Γιουν.