Διεθνή
Έξω το Ισραήλ από τη Συρία –Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο λιμάνι της Λαττάκειας. Φωτό: Aaref Watad/AFP Getty Images

Την Κυριακή 8/10 ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η πτώση του Άσαντ είναι «μια ιστορική στιγμή για τη Μ. Ανατολή» και ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να «απλώσει ένα χέρι ειρήνης» στους Σύρους. 

Αμέσως μετά έστειλε τον στρατό του να εισβάλει στην αποστρατιωτικοποιημένη νεκρή ζώνη στα ελεγχόμενα από τη Συρία υψίπεδα του Γκολάν και βομβάρδισε αποθήκες πυρομαχικών στην Δαμασκό με τον Νετανιάχου να προσθέτει: «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εχθρική δύναμη να εγκατασταθεί στα σύνορά μας... Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, της τυραννίας στη Δαμασκό, προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες αλλά είναι επίσης γεμάτη με σημαντικούς κινδύνους». Την προηγούμενη μέρα  ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χαλεβί δήλωσε ότι έχει προετοιμάσει μια «πολύ ισχυρή επιθετική και αμυντική απάντηση» σε περίπτωση ανάγκης. Την Τρίτη το πρωί το Ισραήλ προχώρησε σε επίθεση μεγάλης κλίμακας σε ολόκληρη τη Συρία, με στόχο τρία μεγάλα αεροδρόμια και άλλες στρατηγικές στρατιωτικές υποδομές, μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Η επιθετικότητα του Ισραήλ ήδη προκαλεί τριγμούς. Η Αίγυπτος καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στη Συρία και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πάρει απόφαση για άμεση δράση ενάντια στο Ισραήλ. Ο Σίσι ανησυχεί βαθιά ότι η πτώση του Άσαντ στη Συρία μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και για το δικό του δικτατορικό καθεστώς. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου την Κυριακή έθεσαν τη χώρα σε «μη κηρυγμένη» κατάσταση υψηλού συναγερμού απαγορεύοντας πανηγυρισμούς υπέρ της Συρίας (17 Σύριοι συνελήφθηκαν όταν το επιχείρησαν) κηρύσσοντας τον στρατό σε «θέση ετοιμότητας» και βγάζοντάς τον στους δρομους. 

Τον τελευταίο μήνα, ο Σίσι υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ, κάνει ό,τι μπορεί  προκειμένου να τελεσφορήσει μια πρόταση εκεχειρίας στην Γάζα που θα χαλαρώσει την πίεση απάνω του. Πριν δεκα μέρες, οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής αντίστασης προχώρησαν στο Κάιρο σε συμφωνία για την διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας. Αυτήν την εβδομάδα η Χαμάς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έδωσε κατάλογο Ισραηλινών ομήρων που θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με Παλαιστίνιους. Αλλά ο υπ.Εξ του Ισραήλ Σάαρ δήλωσε ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε τέτοια φάση» και το Ισραήλ κλιμάκωσε στην Συρία.

Η μοναδική ελπίδα απέναντι σε όλα τα αρπακτικά κάθε είδους βρίσκεται στην αντίδραση του λαού της Συρίας που βγήκε στους δρόμους να πανηγυρίσει την πτώση του Άσαντ. Ενός λαού που έχει υποφέρει πολλά αλλά έχει την εμπειρία μιας ολόκληρης επανάστασης στην πλάτη του. Σε αυτόν πρέπει να απλώσει το χέρι το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και σε όλο τον κόσμο. Και αυτό, και πολύ σωστά, έκανε η πλειοψηφία των παλαιστινιακών οργανώσεων.  

Η Χαμάς τη Δευτέρα 9/12 συνεχάρη τον συριακό λαό για την επίτευξη των «προσδοκιών του για ελευθερία και δικαιοσύνη». «Στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό του σπουδαίου λαού της Συρίας ... και σεβόμαστε τη θέληση, την ανεξαρτησία και τις πολιτικές επιλογές του λαού της Συρίας», ανέφερε η παλαιστινιακή οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Προέτρεψε επίσης τους Σύρους να ενωθούν και «να ξεπεράσουν τις πληγές του παρελθόντος», καταδικάζοντας αυτό που αποκάλεσε «βάναυση επίθεση» του Ισραήλ κατά της Συρίας. Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η Συρία θα συνεχίσει «τον ιστορικό και κομβικό της ρόλο στην υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού».

H Παλαιστινιακή Αρχή ανέφερε την Κυριακή 8/12 ότι στέκεται στο πλευρό του συριακού λαού, «σεβόμενη τη βούληση και τις πολιτικές επιλογές του, με τρόπο που να εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητά του και να διατηρεί τα επιτεύγματά του» προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνει «την ανάγκη σεβασμού της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητάς της, ευχόμενη συνεχή πρόοδο και ευημερία για τον αδελφό συριακό λαό».