Ο Πάνος Γκαργκάνας στην πρωτόδικη κατάθεσή του στη δίκη της ΧΑ.
Μία πολυαναμενόμενη κατάθεση έγινε στη δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής την Πέμπτη 16 Γενάρη (133η δικάσιμος). Στα σχεδόν τρία μέχρι τώρα χρόνια του Εφετείου, το όνομα του Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και πρώην δημοτικού συμβούλου Αθήνας, έχει ακουστεί πολλάκις στην αίθουσα από τους συνηγόρους υπεράσπισης των χρυσαυγιτών, στην προσπάθειά τους να εξισώσουν το αντιφασιστικό κίνημα με τους μαχαιροβγάλτες ναζί. Τώρα ήρθε η στιγμή που πήραν την απάντησή τους.
Η ταύτιση του Πέτρου Κωνσταντίνου με το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα είναι πραγματική. Η ΚΕΕΡΦΑ και ο ίδιος ως συντονιστής της, αλλά και ως δημοτικός σύμβουλος της «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» από το 2011 μέχρι το 2023, έχει δώσει -και συνεχίζει να δίνει- σκληρές μάχες ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Αυτή την εμπειρία έφερε με την κατάθεσή του στο δικαστήριο, ξεκινώντας από το ναζιστικό χαιρετισμό του Μιχαλολιάκου στο δημοτικό συμβούλιο το 2011.
Ήταν στη δεύτερη μόλις συνεδρίαση του νέου τότε δημοτικού συμβουλίου, όπως περιέγραψε, όταν ο φύρερ της Χρυσής Αυγής αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την πρόκληση. Είχε προηγηθεί ακύρωση αντιφασιστικής συναυλίας στον Άγιο Πανετελεήμονα με τους χρυσαυγίτες της περιοχής να έχουν απειλήσει τους εργαζόμενους του δήμου που θα έστηναν την εξέδρα και τη μικροφωνική ότι «θα σας κάψουμε ζωντανούς». Ο Μιχαλολιάκος κάλυψε τα μέλη του με ατάκες του τύπου «να χαίρεστε τους Πακιστανούς που κάνατε πολίτες» και χαιρετώντας τρεις φορές ναζιστικά. «[Το νόημα ήταν] να στείλει το μήνυμα στις ομάδες του ότι τα τάγματα εφόδου είναι εδώ και ότι αυτά θα κάνουμε στο δημοτικό συμβούλιο όπως αργότερα στη Βουλή», είπε ο μάρτυρας.
Γνωρίζοντας ήδη η έδρα τον ισχυρισμό των χρυσαυγιτών ότι ο Μιχαλολιάκος «προκλήθηκε από τον Κωνσταντίνου», η πρόεδρος ρώτησε σχετικά. «Είπα “έξω οι φασίστες και οι νεοναζί”. Θεώρησα απαράδεκτο να χαιρετάει κάποιος ναζιστικά, προκλητικό για κάθε δημοκράτη πολίτη» ήταν η απάντηση του μάρτυρα, τονίζοντας επιπλέον ότι ποτέ δεν υπήρξαν επιθέσεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο που να δικαιολογούν την παρουσία ατόμων με όπλα ως συνοδεία του Μιχαλολιάκου.
Περνώντας στις δεκάδες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου εκείνη την περίοδο, για τις οποίες και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του δήμου στο οποίο ανήκε είχε γίνει αποδέκτης καταγγελιών, ο μάρτυρας μίλησε αναλυτικά για το χρυσαυγίτικο πογκρόμ του Μάη του 2011, για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, για την επίθεση σε εκδήλωση του ΣΕΚ στη Λέσχη ΗΛΠΑΠ στην πλατεία Αττικής, για τα χτυπήματα στους μετανάστες και τα μαγαζιά τους στην ευρύτερη περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα, για τους εμπρησμούς τζαμιών. Και ανέδειξε το γεγονός της ασυλίας που απολάμβανε η ναζιστική συμμορία από την αστυνομία:
Ασυλία
«Υπήρξαν πολλές προσπάθειες από μετανάστες να κάνουν μήνυση αλλά ουσιαστικά τους έδιωχναν, γιατί δεν έπαιρναν τις μηνύσεις. Οι δικηγόροι Κούρτοβικ και Κουνιάκη προπηλακίστηκαν άγρια όταν πήγαν στο Τμήμα [Αγίου Παντελεήμονα] να υπερασπιστούν τα θύματα. Στην περίπτωση της Κουνιάκη μάλιστα, παρενέβη ο ΔΣΑ για να αποχωρήσει με ασφάλεια».
Αναφέρθηκε επίσης στην επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος και η αντιπροσωπεία του μεγάλου αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου το καλοκαίρι του 2012 στην είσοδο της Βουλής από τον τότε χρυσαυγίτη βουλευτή Κουκούτση. «Κινήθηκε απειλητικά σε βάρος μας. Κουνούσε τα χέρια του, φώναζε “Φύγε πακιστανολάγνε που σε γαμάνε οι αραπάδες”... Ανέλαβε πλήρως την ευθύνη, λέγοντας “Διώξαμε τον δολοφόνο της Μαρφίν”», περιέγραψε, ενημερώνοντας για την αμετάκλητη καταδίκη του Κουκούτση σε 15 μήνες για συκοφαντική δυσφήμιση και τονίζοντας στη συνέχεια ότι αυτή η συκοφαντία αποτελεί το «μόνιμο ρεφρέν των φασιστών».
Απαντώντας στις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής για το αν το σύνθημα «τσακίστε τους φασίστες» είναι προτροπή σε βία, όπως επίμονα ισχυρίζονται οι χρυσαυγίτες, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε: «Για μας δηλώνει την ένταση, την αποφασιστικότητα να κινητοποιηθούμε για να τους σταματήσουμε. Να μην αποδεχτούμε τη βία. Πάντα αυτό κάναμε, με τα συνδικάτα και την προσπάθεια να υπάρχει ενημέρωση των εργαζομένων».
Μίλησε τέλος για την παρολίγον δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, την οποία είχε προαναγγείλει ο Λαγός και ήταν κομμάτι δεκάδων επιθέσεων το ίδιο διάστημα με θύματα «από το Περιστέρι, τη Χαλκίδα, την Κόρινθο». Αλλά και για τις παλιότερες επιθέσεις της εγκληματικής οργάνωσης σε μέλη της ΟΣΕ και του ΣΕΚ, στον Δημήτρη Κουσουρή, στον Πάρη Χρυσό κ.α.
Έδωσε έτσι τη σκυτάλη στον επόμενο μάρτυρα κατηγορίας, τον Πάνο Γκαργκάνα, διευθυντή της Εργατικής Αλληλεγγύης, που, όπως είπε, «σαν εφημερίδα έχει καλύψει δημοσιογραφικά επιθέσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής τριάντα χρόνια τώρα με δική μου παρακολούθηση». Αυτή τη γνώση έφερε στο δικαστήριο, αναδεικνύοντας τα κοινά χαρακτηριστικά των επιθέσεων από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα. Τόσο ως προς τον τρόπο δράσης, με τάγματα εφόδου, με επικεφαλής, με παραγγέλματα, με εντολές, με οπλισμό. Όσο και ως προς τους στόχους.
Έτσι έγινε η επίθεση κατά των διακινητών της Εργατικής Αλληλεγγύης στη Φωκίωνος Νέγρη το 1996, είπε, αλλά και οι πρόσφατες: Η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Η επίθεση κατά της Κατερίνας Πατρικίου στην Πετρούπολη το 2011 από «οργανωμένη ομάδα με επικεφαλής τον Γιαννόγκωνα». Ο τελευταίος, που καταδικάστηκε τελεσίδικα για αυτή την επίθεση, ήταν, όπως θύμισε, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής και αυτός που κατέθεσε εκ μέρους της εναλλακτικό καταστατικό στον Άρειο Πάγο για να κατέβει στις εκλογές. Αλλά και η επίθεση στον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη το 2017 από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Ζέρβα, στέλεχός της, μέσα από τα γραφεία της στην Μεσογείων.
Στόχοι
«Το κοινό στοιχείο σε όλες αυτές τις επιθέσεις είναι η οργανωμένη λειτουργία ομάδας κρούσης, δηλαδή τάγματος εφόδου», είπε απαντώντας στις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, συγκεκριμενοποιώντας τους στόχους της οργάνωσης σε δύο κατηγορίες: μετανάστες-πρόσφυγες και συνδικαλιστές-στελέχη της αριστεράς. Η Κατερίνα Πατρικίου στοχοποιήθηκε τότε γιατί ήταν δημοτική σύμβουλος Πετρούπολης, τόνισε, που προπαγάνδιζε επικείμενη γενική απεργία ενάντια στα μνημόνια. Έγινε έτσι για άλλη μια φορά καθαρό στο δικαστήριο ότι ο «αντιμνημονιακός» και «αντισυστημικός» λόγος της Χρυσής Αυγής ήταν ψεύτικος.
«[Μετά την είσοδο στη Βουλή] υπήρξε κλιμάκωση. Από τις γροθιές και τα στυλιάρια, βγήκαν τα μαχαίρια, όπως στην περίπτωση Λουκμάν και Φύσσα», είπε ο μάρτυρας, αναδεικνύοντας ότι από την πρώτη στιγμή η Χρυσής Αυγή ήταν μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος. «Από την ίδρυσή της ακολουθεί το ναζιστικό πρότυπο, δηλαδή συμμετοχή στις εκλογές και ταυτόχρονα τάγματα εφόδου για όσα δεν κάνει το κράτος: τον διωγμό, ιστορικά των Εβραίων, σήμερα των μεταναστών και του εργατικού κινήματος».
Μίλησε τέλος για την προσπάθεια από την επίθεση του 1996 να οδηγηθεί η ίδια η Χρυσή Αυγή και όχι τα μεμονωμένα μέλη της στη δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην απεύθυνση του Τάκη Ζώτου, δικηγόρου των θυμάτων, στον Άρειο Πάγο με το αντίστοιχο αίτημα.
Στις 17 Γενάρη (134η δικάσιμος) επαναλήφθηκε με απόφαση του δικαστηρίου η κατάθεση του Δ. Δημητράκου, αδερφού του ιδιοκτήτη της καφετέριας Κοράλι από όπου ξεκίνησε η δολοφονική επίθεση στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του. Ενώ στις 20 Γενάρη (135η δικάσιμος) κατέθεσε ο δημοσιογράφος Μ. Τεζάρης, θύμα επίθεσης του διαβόητου τάγματος εφόδου του Άγιου Παντελεήμονα με επικεφαλής τη Σκορδέλη. Η συνέχεια είναι την Πέμπτη 23 Γενάρη με την κατάθεση του πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής, Η. Σταύρου.