Στάση πληρωμών του χρέους. Απλώστε αυτήν την καμπάνια

Πάνω από δύο χιλιάδες είναι οι νεολαίοι και οι εργαζόμενοι που έχουν υπογράψει τα κείμενα της καμπάνιας που διακινούν τα συνεργεία της ΕΑ, ενώ κυκλοφόρησε νέα αφίσα (εμπνευσμένη από τις λιθογραφίες της Ρώσικης Επανάστασης) που έχει ήδη αρχίσει να διακοσμεί πολλά μέρη.

«Μια μέρα πριν το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο οργανώσαμε εξόρμηση στο Σύνταγμα συνδέοντας τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό με τη μάχη για να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση. Βάζαμε το αίτημα της διαγραφής του χρέους και τη συμπαράσταση που χρειάζεται να δείξουν όλοι οι εργαζόμενοι στους νοσοκομειακούς γιατρούς που είχαν ξεκινήσει απεργία το πρωί της Δευτέρας. Είχαμε μεγάλη ανταπόκριση. Πολλοί υπέγραψαν την καμπάνια, ενώ δώσαμε 18 φύλλα της εφημερίδας και 4 τεύχη του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω που έχει άρθρο για τη στάση πληρωμών. Την ίδια ώρα με μας έκαναν εξόρμηση και μέλη του ΚΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί που υπέγραψαν το κείμενο ήταν οργανωμένοι σε κόμματα της Αριστεράς, είτε παλιότερα είτε τώρα. Για παράδειγμα, μια εργαζόμενη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέλος του ΚΚΕ, έκανε την επιλογή να υπογράψει και να πάρει την Εργατική Αλληλεγγύη. Είναι ακόμα μία απόδειξη ότι αυτό το αίτημα το έχει αγκαλιάσει πολύς κόσμος του κινήματος και το ίδιο θα πρέπει να κάνει όλη η Αριστερά», μας είπε η Θένια Ασλανίδη.

Στα νοσοκομεία υπάρχει οργή για το νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση βάζοντας στόχο να κατεδαφίσει ότι έχει μείνει από το ΕΣΥ. «Στον Ευαγγελισμό έχει αλλάξει το κλίμα. Πολύς περισσότερος κόσμος κινείται. Έχει γενικευτεί η πολιτική συζήτηση, δεν μένει μόνο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το αίτημα της στάσης πληρωμών του χρέους βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση. Ποιος μπορεί να την επιβάλλει είναι η πιο συχνή ερώτηση. Εκεί μπαίνει και το ζήτημα των απεργιών, όπως είναι αυτή των νοσοκομειακών γιατρών. Πώς μπορούν να νικήσουν οι απεργίες μας είναι η δεύτερη ερώτηση, ειδικά στο χώρο της υγείας που υπάρχουν εκβιασμοί του τύπου «αφήνετε τους ασθενείς σας μόνους». Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι πολλοί έχουν υπογράψει την καμπάνια, ενώ αυτήν τη βδομάδα δώσαμε περισσότερες εφημερίδες από άλλες φορές. Επίσης, οχτώ εργαζόμενοι αγόρασαν το περιοδικό για να διαβάσουν τι προτείνουμε και να ξανασυζητήσουμε. Τέλος, βάλαμε σε διάφορους χώρους του νοσοκομείου την νέα αφίσα που κυκλοφορήσαμε για την στάση πληρωμών και αρκετός κόσμος σταμάταγε για να την παρατηρήσει», μας δήλωσε η Τάνια Βριζάκη.

Αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα

Για την εξόρμηση στο Ιπποκράτειο Αθήνας μας μίλησε ο Πάνος Γαραντζιώτης. «Κάναμε παρέμβαση στο νοσοκομείο την Παρασκευή που μας πέρασε. Εκτός από το αίτημα της διαγραφής του χρέους ανοίγαμε και το υπόλοιπο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης. Τα αιτήματα της κρατικοποίησης των τραπεζών με εργατικό έλεγχο και της φορολόγησης του κεφαλαίου αντιμετωπίζονταν με πολλή θέρμη. Η συζήτηση πήγε και στην οργάνωση της απεργίας. Γιατί χρειάζεται απεργιακή φρουρά και απεργιακή επιτροπή που να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι και όχι μόνο οι γιατροί. Επίσης, να δημιουργηθεί απεργιακό ταμείο για να μπορέσουν να στηρίξουν την κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι από άλλους χώρους. Μαζέψαμε υπογραφές στην καμπάνια, οικονομική ενίσχυση, ενώ 7 εργαζόμενοι αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη».

Παρεμβάσεις έγιναν και σε αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ, όπως στη Φούλγκορ και το Βοτανικό. «Κάναμε εξόρμηση νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην πύλη της Φούλγκορ στον Πειραιά. Μαζί μας έκαναν εξόρμηση σύντροφοι από την Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία. Έχουμε ανοίξει την καμπάνια για τη διαγραφή του χρέους από τη μέρα που έκαναν επίσχεση εργασίας για να πληρωθούν. Αρκετοί εργαζόμενοι έχουν υπογράψει, ενώ δώσαμε 10 εφημερίδες. Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να φτάσουμε σε απεργίες διαρκείας για να ανατρέψουμε τα μέτρα. Τους φέρναμε ως παράδειγμα την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών που ξεκινούσε τη Δευτέρα, αλλά και τη μεγάλη απεργία της ΕΑΣ το 1992. Επίσης, συζητήσαμε για το πώς μπορούν να συντονιστούν οι εργαζόμενοι από όλες τις συγκοινωνίες», μας είπε η Ελίνα Γρύλλη.

Μεγάλη ανταπόκριση στην καμπάνια υπάρχει πανελλαδικά. «Εκατονάδες υπογραφές έχουν μαζευτεί και στη Θεσσαλονίκη για παύση πληρωμών του χρέους. Η άνεση με την οποία υπογράφει ο κόσμος, νεολαίοι, εργαζόμενοι, άνεργοι είναι εντυπωσιακή. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνουν και τα άλλα αιτήματα του αντικαπιταλιστικού προγράμματος. Τα βασικά ερωτήματα είναι πώς μπορούμε να το κάνουμε, πώς προχωράμε με τις απεργίες, τι γίνεται με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και με την Αριστερά. Χρειάζεται να δίνουμε απαντήσεις. Αυτήν την εβδομάδα επισκεφτήκαμε 3 νοσοκομεία το ΑΧΕΠΑ, το Γεννηματά και το Ιπποκράτειο. Γινόταν κουβέντα και για την απεργία που θα ξεκινούσε. Τα πιο αποφασισμένα κομμάτια εργαζόμενων που στήριζαν την απεργία υπέγραφαν αμέσως και την καμπάνια για το χρέος. Στο ΑΧΕΠΑ μια γιατρός πήρε κείμενα να μαζέψει υπογραφές και η ίδια, ενώ το ίδιο έγινε και στη ΔΕΗ με μία άλλη εργαζόμενη. Το πάγωμα του χρέους πρέπει να πηγαίνει ως συζήτηση μαζί με τις απεργίες για να συγκρουστούμε με τη συνολική κυβερνητική πολιτική», μας δήλωσε ο Νίκος Τουρνάς.

Παρόμοια εικόνα με τους εργατικούς χώρους και τις πλατείες υπήρχε και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 15/7 έξω από τη Βουλή. Συγκεντρώθηκαν δεκάδες υπογραφές στα κείμενα της καμπάνιας, ενώ δόθηκαν 43 εφημερίδες και 16 τεύχη του περιοδικού.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Νέες εκδηλώσεις με θέμα τη στάση πληρωμών του χρέους έγιναν την εβδομάδα που μας πέρασε σε μια σειρά από εργατικούς χώρους. Η γενική παρατήρηση όσων συμμετείχαν είναι ότι η συζήτηση έχει βαθύνει. Βασικό ζήτημα στην κουβέντα γίνεται το ποιος μπορεί να την επιβάλλει και πως μπορούμε να «δέσουμε» αυτό το αίτημα με την κλιμάκωση των απεργιακών αγώνων σε κάθε χώρο.

Την Τετάρτη 15/7 έγινε εκδήλωση στο Δήμο Περιστερίου. «O Σωτήρης Κοντογιάννης από την Εργατική Αλληλεγγύη και την Πρωτοβουλία Οικονομολόγων έκανε μια σύντομη εισήγηση για να ανοίξουμε αυτήν την κουβέντα και στο Δήμο. Πάνω από δέκα άτομα συγκεντρώθηκαν στο καφενείο στο γκαράζ παρά την πολύ πρωινή ώρα, στις έξι παρά το πρωί», μας είπε η Λίλιαν Μπουρίτη.

Εκδήλωση-συζήτηση έγινε και στην Ελευθεροτυπία την επόμενη μέρα. Πάνω από 20 άτομα μαζεύτηκαν στο χώρο του Οικονομικού Ρεπορτάζ για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση. Είχαν έρθει εργαζόμενοι και από τα υπόλοιπα τμήματα της εφημερίδας. Ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη και ο Θανάσης Διαβολάκης, οικονομολόγος και συνδικαλιστής στην ΟΙΕΛΕ έκαναν δύο σύντομες εισηγήσεις παρουσιάζοντας το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης που έχει ως αιχμή του τη στάση πληρωμών. Στη συνέχεια ακολούθησαν παρεμβάσεις και ερωτήσεις. Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στην πράξη, αν θα απομονωθεί η Ελλάδα σαν χώρα με μια τέτοια ριζοσπαστική πολιτική, ενώ άλλοι τόνισαν ότι χρειάζονται ριζικές ανατροπές και ένα δυνατό εργατικό κίνημα για να τα καταφέρουμε. Επίσης, μόλις είχε ανακοινωθεί η πρόταση του Σάλλα για τις τράπεζες οπότε έγινε κουβέντα και για αυτό το ζήτημα. Αυτό που έδειξε η εκδήλωση είναι ότι χρειαζόμαστε παρόμοιες συζητήσεις στους χώρους δουλειάς με ακόμα πιο οργανωμένο τρόπο. Οχτώ από τους συμμετέχοντες αγόρασαν και το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω που συνεχίζει αυτήν τη συζήτηση τόσο από το πρωτοσέλιδο του όσο και με συγκεκριμένο άρθρο», μας δήλωσε ο Τάσος Αναστασιάδης.

Αργεντινή

Πολύ πετυχημένη ήταν η εκδήλωση που οργανώθηκε στον ΟΛΠ το πρωί της Τρίτης 20/7. «Πάνω από 40 άτομα συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση. Μας καλοσώρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών, Γιώργος Νουχουτίδης και τη συζήτηση άνοιξε ο Θανάσης Διαβολάκης. Αναφέρθηκε στο μέγεθος της επίθεσης, πόσο κεντρικό κομμάτι της προπαγάνδας είναι το χρέος για τους από πάνω, έδωσε στοιχεία από πού δημιουργήθηκε και γιατί δεν πρέπει να το πληρώσουμε αφού δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Έκλεισε αναφερόμενος στα αιτήματα που έχει η αντικαπιταλιστική αριστερά και στη δυνατότητα που έχει το εργατικό κίνημα να τα παλέψει για να τα επιβάλλει. Από τη δική μου μεριά έβαλα την άποψη που έχει ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στην Αργεντινή που θεωρεί ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή θυμίζει την Αργεντινή έξι μήνες πριν την κατάρρευση. Άρα το θέμα είναι αν θα αφήσουμε να φτάσουμε στη χρεοκοπία ή θα μπορέσουμε να τους σταματήσουμε με όπλα τα αιτήματα που βάζουμε. Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον κόσμο που είχε μείνει. Άνοιξε κουβέντα πως μπορεί να γίνει η στάση πληρωμών, πως θα ξεκουνήσουμε τη ΓΣΣΕ, γιατί βάζουμε τη νομιμοποίηση των μεταναστών. Ήταν μια καλή και πολύ χρήσιμη συζήτηση», μας μετέφερε ο Γιάννης Σηφακάκης. 

Εκδήλωση έγινε και στο Δήμο της Αγίας Παρασκευής, ενώ την Τετάρτη 21/7 οι «Εργαζόμενοι σε Κίνηση» οργανώνουν την ίδια συζήτηση στα γραφεία του ΕΚΑ στις 7 το απόγευμα για τους οδηγούς και τους τεχνικούς της ΕΘΕΛ. 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Η καμπάνια για την στάση πληρωμών του χρέους είναι κρίσιμο να απλωθεί μέσα σε σωματεία και συνδικάτα. Να συνδεθεί με τις μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας.

Μέχρι τώρα απόφαση για να σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος έχουν πάρει οι Σύλλογοι Δασκάλων «Δ. Γληνός», «Κ. Σωτηρίου», Αριστοτέλης, Χανίων, Αμαρουσίου και «Αθηνά». Από το χώρο της Υγείας αντίστοιχες αποφάσεις έχουν πάρει η ΓΣ των γιατρών και η ΓΣ των εργαζόμενων στο Κρατικό Νίκαιας, η ΓΣ της ΕΝΙΘ, το Σωματείο Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Αγία Σοφία και ο Σύλλογος Εργαζόμενων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά. 

Επίσης, απόφαση έχουν πάρει οι Δήμοι Ρέντη και Νέας Ιωνίας. Τέλος, απόφαση έχει παρθεί από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, τον Σύλλογο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών(ΣΕΦΚ) και στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών.