Απεργίες στις τράπεζες και στα νοσοκομεία. Δημόσια Υγεία και Τράπεζες. Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις!

Εκατοντάδες εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή 16 Ιούλη στα κεντρικά γραφεία του ΤΤ στην Οδό Σοφοκλέους στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που είχε προκηρύξει ο Σύλλογος για εκείνη την ημέρα. Την προηγούμενη ημέρα, μόλις κυκλοφόρησε το νέο της πρότασης εξαγοράς του Σάλλα απάντησαν με τρίωρη στάση εργασίας και κατάληψη του ίδιου κτιρίου. 

Την Παρασκευή 16/7 απεργιακό λουκέτο μπήκε σε όλα τα υποκαταστήματα του ΤΤ και της Αγροτικής Τράπεζας σε όλη την Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι έστειλαν έτσι το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να την αφήσουν να ξεπουλήσει τις δύο τράπεζες στον Σάλλα. «Δεν είναι δυνατόν με τα λεφτά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να γίνεται πρόταση εξαγοράς του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου», ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου στους συγκεντρωμένους απεργούς που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. «Θέλουν να πάρουν τα λεφτά του κοσμάκη να τα δώσουν στους ιδιώτες τραπεζίτες. Αυτό δεν θα το αφήσουμε να περάσει. Είμαστε όλοι ενωμένοι και στο τέλος θα είμαστε νικητές». 

«Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου γιατί δεν θεωρούμε δυνατό μία τράπεζα που απ´ ότι ακούγεται έχει πρόβλημα να εμφανίζεται ως αγοραστής μίας τράπεζας που είναι υγιής», μας είπε ο Ιορδάνης. «Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συλλόγου μας έχουν δοθεί δάνεια ύψους 325 εκατομμυρίων στην Πειραιώς. Ο πελάτης του ταμιευτηρίου δεν είναι ο κοινός πελάτης που απευθύνεται στις ιδιωτικές τράπεζες. Είναι κόσμος που έχει μικροκαταθέσεις. Αν ιδιωτικοποιηθεί το ΤΤ το τραπεζικό σύστημα θα γίνει περισσότερο ολιγοπωλειακό χωρίς καμία δυνατότητα κρατικής παρέμβασης, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει κανείς τι παιχνίδια παίζονται. Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει αυτή η συγχώνευση και θα κάνουμε ως εργαζόμενοι ό,τι περνάει από το χέρι μας».

Οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν το νέο σκάνδαλο της κυβέρνησης. Δεν είναι η πρώτη φορά που δίνουν έναν παρόμοιο αγώνα. Το Νοέμβρη του 2003 η απόπειρα του τότε υπουργού οικονομίας της κυβέρνησης Σημίτη, Χριστοδουλάκη (και νυν συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς) είχε σκοντάψει στην αντίσταση των εργαζομένων και στη συμπαράσταση που είχε κερδίσει ο αγώνας τους. Με απεργίες, με καταλήψεις, με συγκέντρωση υπογραφών είχαν αναγκάσει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει εκείνα τα σχέδια. 

Αγώνας όλων

Σήμερα χρειάζεται η κυβέρνηση και ο Σάλλας να πάρει την ίδια απάντηση. Η ιδιωτικοποίηση των τελευταίων τραπεζών που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη διάλυση των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους σε όλες τις τράπεζες. «Αν πουλήσουν και εσάς τότε χάνεται κάθε δυνατότητα να πιέσουμε για την υπογραφή ΣΣΕ», είπε στους συγκεντρωμένους ένας εργαζόμενος της Μαρφίν που πέρασε να δηλώσει τη συμπαράστασή του πριν πάει στη δουλειά του, νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Γι´ αυτό ο αγώνας των εργαζόμενων στο ΤΤ και την Αγροτική χρειάζεται να γίνει αγώνας όλων των εργαζόμενων στις Τράπεζες. Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους μπορούν να βάλουν την πίεση στην ΟΤΟΕ για παντραπεζική απεργία που θα απαιτεί όχι στο ξεπούλημα, κρατικοποίηση όλων των τραπεζών με τον έλεγχο των εργατών.

ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

Με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 16 Ιούλη, απάντησαν οι εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ)?και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) στην πρόταση του Μιχάλη Σάλλα να κατασπαράξει ότι απέμεινε από το Δημόσιο Τραπεζικό Σύστημα. 

Η πρόταση που υπέβαλε ο Όμιλος Πειραιώς στην κυβέρνηση αφορά στην εξαγορά του 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, με καταβολή μετρητών στην τιμή των 701 εκατ. ευρώ. Τα κανάλια έτρεξαν να εκθειάσουν την «μεγαλειώδη επιχειρηματική πρόταση» του Σάλλα. Από δίπλα από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής χαρακτήρισε θετική την κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς και τόνισε: «Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι, υπάρχει κανείς που δεν δέχεται ότι αυτή καθ´ αυτή η πρόταση δημιουργεί μια κινητικότητα στα λιμνάζοντα νερά της ελληνικής οικονομίας... και αρχίζει να δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες;». 

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Είναι κοινό μυστικό ότι η Τράπεζα Πειραιώς αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα ρευστότητας. Η Πειραιώς δανείστηκε πρόσφατα από τη διατραπεζική αγορά 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Γ. Σιδέρη, πρόεδρο του συλλόγου των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αν πουληθεί η τράπεζα θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς πουθενά στον κόσμο δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο σε τέτοιου είδους πιστωτικό ίδρυμα. Οπως είπε ο ίδιος, η Τράπεζα Πειραιώς είναι σήμερα δανεισμένη με 350 εκατ. ευρώ από το ΤΤ. «Δηλαδή με τα κεφάλαια που της δανείζουμε θέλει τώρα να μας εξαγοράσει» τόνισε ο Γ. Σιδέρης, προσθέτοντας ότι η τράπεζα πρέπει να παραμείνει δημόσια, ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. 

Επιπλέον στις 30 Ιουνίου η Τράπεζα Πειραιώς πήρε 2,2 δις ευρώ από τα 28 δις ευρώ που έδωσε το κράτος για την ενίσχυση των τραπεζών. Ετσι μία τράπεζα που πάει για φούντο προσπαθεί να σωθεί αρπάζοντας τα λεφτά των αγροτών στην Αγροτική Τράπεζα και των μικροκαταθετών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την ίδια στιγμή που ενισχύεται με ρευστό από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν προχωρήσει η συμφωνία το ενεργητικό της νέας τράπεζας θα φτάσει τα 110 δισ. ευρώ, ενώ το ενεργητικό της Εθνικής που είναι και η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, διαμορφώνεται στα 117,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 

«Ανταγωνιστικότητα»

Το πράσινο φως για αυτό το ξεπούλημα είχε δώσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν κάλεσε τις τράπεζες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, να προχωρήσουν σε συνενώσεις «που θα διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητά τους». Ο Σάλλας δεν παρέλειψε από την πλευρά του να αβαντάρει τον υπουργό οικονομίας λέγοντας ότι η απόφαση ελήφθη, με πλήρη συναίσθηση των οικονομικών συνθηκών της χώρας, αλλά και με απόλυτη εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα του τριετούς προγράμματος, που φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς το έλλειμμα μειώθηκε κατά 46% στο πρώτο εξάμηνο. 

«Όχι στο ξεπούλημα της ΑΤΕ- όχι στην παραχώρηση της αγροτικής περιουσίας, στους ιδιώτες» απαντά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΑΤΕ. «Επίθεση κατά της Αγροτικής Τράπεζας και κατ´ επέκταση ενάντια στον αγροτικό τομέα, εκδηλώθηκε από το μεταπρατικό ιδιωτικό κεφάλαιο, σήμερα το πρωί. Η Τράπεζα Πειραιώς, διά του κ. Σάλλα, υπέβαλλε πρόταση για την εξαγορά της ΑΤΕ και του Τ.Τ., έναντι ευτελούς τιμήματος και ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να πει το ΝΑΙ... Σε μια συγκυρία οικονομικής κρίσης, με τις αποτιμήσεις στο ναδίρ, μόνο ένας άφρων θα έφτανε να ξεπουλήσει κρατική περιουσία, αντί «πινακίου φακής». Προειδοποιούμε τους επίδοξους εκποιητές να μην το τολμήσουν!... Αν το επιχειρήσουν, να γνωρίζουν, πως το δρομολόγιό τους θα έχει κατεύθυνση απ´ ευθείας τον Κορυδαλλό, χωρίς να περνάει, καν, από την Ευελπίδων!» 

«Στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πέσουμε θύματα μόνο των αριθμών», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να συναινέσουν «στα παιχνίδια του αδηφάγου τραπεζικού κατεστημένου που εξακολουθεί να βλέπει την περιουσία του ελληνικού λαού ως την «πολύφερνη νύφη» που θα τους εξασφαλίσει ηγετικές θέσεις στις αγορές και υπερκέρδη στους ιδίους».

Ο αγώνας στη ΣΕΚΑΠ ΚΑΤΑΛΗΨΗ στην ΑΤΕ!

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας. Την Τετάρτη 14/7 προχώρησαν σε στάση εργασίας, ενώ την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 15/7 όπου και ανακοινωθηκε η πρόταση εξαγοράς της ΑΤΕ και του ΤΤ από την Τράπεζα Πειραιώς, έγινε κατάληψη στην ΑΤΕ Ξάνθης . 

Οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ προχώρησαν σε κατάληψη της Αγροτικής εκφράζοντας την οργή τους για την στάση της διοίκησης της ΑΤΕ να αυξήσει στο 10,7 % το επιτόκιο δανεισμού καθιστώντας αδύνατη τη δανειοδότηση της ΣΕΚΑΠ και χρησιμοποιώντας αυτό τον τρόπο για να επιτύχει την απαξίωση πρώτα και το ξεπούλημα της εταιρείας στη συνέχεια. 

Το τελευταίο διάστημα οι 300 εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ έχουν ξεσηκώσει όλη την πόλη της Ξάνθης. Συμμετείχαν με μεγάλο μπλοκ στην πορεία της προηγούμενης πανεργατικής, ενώ έχουν κερδίσει τη συμπαράσταση του κόσμου, οργανώνοντας εξορμήσεις με πανό και μοιράζοντας ενημερωτικο υλικό στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Εχουν επίσης αποφασίσει να συντονιστούν με τους εργαζόμενους της Δωδώνης και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που ως θυγατρικές της ΑΤΕ βρίσκονται και αυτές στον αέρα. 

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ δηλώνει ότι «βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε τις ξεκάθαρες πλέον προθέσεις της Αγροτικής Τράπεζας να οδηγήσει σε εξόντωση την εταιρία μας. Γνωρίζετε ότι το τελευταίο διάστημα η Αγροτική Τράπεζα ως Μεγαλομέτοχος της ΣΕΚΑΠ με ποσοστό 44,5% πρότεινε την μείωση της αξίας της τιμής της μετοχής στο 1/10 και σε συνέχεια σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, επιβάλλοντας την πρόθεσή της να μεταβάλει κατά το δοκούν την μετοχική σύνθεση της εταιρίας προς όφελος της ,φτάνοντας με αυτόν τον τρόπο να κατέχει το 91% της εταιρίας. Σε συνέχεια των παραπάνω αντιλαμβανόμενοι ότι η Αγροτική Τράπεζα με το ποσοστό της πάνω από τα 2/3 την καθιστά μοναδικό διαχειριστή της σε αποφάσεις εκποίησης-ιδιωτικοποίησης». Το σωματείο καταγγέλει ότι η ΑΤΕ λειτουργεί ως τοκογλύφος - δανειστής και ζητά την διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας της καπνοβιομηχανίας. 

Τζεμαλί Μιλιαζίμ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΥ

Με τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν ξεκίνησε από τη Δευτέρα 19 Ιούλη σε όλη τη χώρα η πενθήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών που κήρυξε η ΟΕΝΓΕ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου της Μ. Ξενογιανακοπούλου που διαλύει το ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία. Η ΟΕΝΓΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 21 Ιούλη στις 11 πμ τη μέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο, έξω από τη Βουλή. Απόφαση για 24ωρη απεργία στις 21 Ιούλη έχει πάρει ακόμα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

«Στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία κρεμάσαμε πανώ στην πύλη και μοιράσαμε στους συναδέλφους και σε επισκέπτες του νοσοκομείου την προκήρυξη της Ομοσπονδίας που καλούσε στην απεργία» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κώστας Καταραχιάς ειδικευόμενος και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ από την Πρωτοβουλία Γένοβα-Νυστέρι. «Στη συνέχεια κάναμε περιοδεία στις κλινικές, όπου ενημερώναμε τον κόσμο για την ανάγκη συμμετοχής στην απεργία. H κυβέρνηση σκόπιμα επέλεξε αυτήν την περίοδο του χρόνου μέσα στο κατακαλόκαιρο για να ψηφίσει το νόμο καθώς οι μισοί συνάδελφοι λείπουν με άδειες και άλλοι είναι προσωπικό ασφαλείας. Η δική μας απάντηση πρέπει να είναι ο ανυποχώρητος αγώνας. Θα είμαστε καθημερινά στην πύλη και έχουμε αποφασίσει να κατέβουμε με πανώ στη συγκέντρωση στη Βουλή την Τετάρτη».

«Την Τετάρτη 21/7, η ΕΝΙΘ καλεί όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών σε συγκέντρωση στις 11πμ στην Αριστοτέλους έξω από τη ΔΥΠΕ» μας λέει ο Γιάννης Κούτρας πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής του Ιπποκρατείου. «Από τη δική μας πλευρά, κάναμε τη Δευτέρα περιοδεία στο Ιπποκράτειο και την Τρίτη στο Γεννηματά, το κλίμα παντού είναι αρνητικό απέναντι στο νομοσχέδιο και συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης». Συνέντευξη Τύπου (στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, ώρα 12μ.) και στη συνέχεια συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλίας μπροστά στα γραφεία της Υ.Π.Ε. Θεσσαλίας - Κεντρικής Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν τα Δ.Σ. των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλίας δηλώνοντας ότι συμφωνούν «με την συγκεκριμένη κριτική του Σχεδίου Νόμου που κάνει το Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ και με την απόφαση για ΑΠΕΡΓΙΑ». 

Ολες τις τελευταίες μέρες οι νοσοκομειακές ενώσεις σε μια σειρά από νομούς έπαιρναν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία. «Εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί που συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια, στηρίζουμε την πρόταση της ΟΕΝΓΕ για απεργιακή κινητοποίηση, με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου» αναφέρει η ανακοίνωση της Ενωσης Γιατρών Ρόδου. 

Προκήρυξη συμπαράστασης στην απεργία των νοσοκομειακών γιατρών κυκλοφόρησε και η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Κυψέλη-Πατήσια-Γαλάτσι: «Αυτή τη βδομάδα ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών κλιμακώνεται με μία 5νθήμερη απεργία που θα ανοίξει ρήγμα ενεργό που δε θα κλείσει ακόμα και αν αυτό το νομοσχέδιο ψηφιστεί. Εμείς ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ νιώθουμε την ανάγκη να συμπαραταχθούμε με τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και με κάθε άλλο αγώνα εργαζομένων που στοχεύει και επιθυμεί την ανατροπή όλων όσων ´διορίστηκαν´ με σκοπό να ισοπεδώσουν με εμμονή κάθε έννοια κοινωνικού κράτους. Υπάρχει και άλλος δρόμος για την υγεία και για αυτόν θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Οχι στο νομοσχέδιο

Στα πλαίσια της απεργίας η Ενωση Νοσοκομειακών γιατρών Θράκης κυκλοφόρησε ενημερωτικό δελτίο με τον τίτλο: Τι γνωρίζεις για το Νομοσχέδιο της ολοήμερης λειτουργίας των Νοσοκομείων.

Γνωρίζεις ότι μετά την εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να πληρώνεις όταν θα έχεις ανάγκη να εξετασθείς σε σύντομο χρόνο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ίσως και περισσότερα από 70 ευρώ ; Γνωρίζεις ότι αν δεν πληρώσεις θα σου κλείνουν ραντεβού για εξέταση μετά από πολλούς μήνες; Γνωρίζεις ότι θα πρέπει να πληρώνεις κάθε διαγνωστική εξέταση που θα κάνεις τουλάχιστον με το ποσό που δικαιολογείται και στα ιδιωτικά εργαστήρια; Γνωρίζεις ότι επίσημα πλέον το νοσοκομείο θα απαιτεί από σένα το δικό του φακελάκι για να χειρουργηθείς σε εύλογο χρόνο; Γνωρίζεις ότι το καταχρεωμένο από τις κομπίνες ασφαλιστικό σου ταμείο θα χρεωθεί ακόμη περισσότερο αφού το κράτος αποσύρεται επίσημα από την υποχρέωσή του να καταβάλει τις δαπάνες πλήρους λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων παρά τους φόρους που πληρώνεις; Γνωρίζεις ότι όταν θα νοσηλεύεσαι σε νοσοκομείο μετά το πρωινό ωράριο μπορεί να μη βρίσκεται στην κλινική κανένας ειδικός γιατρός της διότι με τον νέο νόμο άλλοτε θα εφημερεύει τηλεφωνικά και άλλες ημέρες δεν θα εφημερεύει κανένας; Γνωρίζεις ότι τα νοσοκομεία θα στελεχώνονται στο εξής κυρίως με άνεργους βοηθητικούς γιατρούς που θα προσλαμβάνονται με ετήσιες συμβάσεις έργου; Γνωρίζεις ότι ο νέος νόμος προβλέπει ότι όσα νοσοκομεία δεν εξασφαλίζουν επαρκή ιδιωτικά έσοδα από τους ασθενείς με απλή υπουργική απόφαση θα κλείνουν όπως συνέβη με εκατοντάδες νοσοκομεία σε χώρες από τις οποίες πέρασε η λαίλαπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Γνωρίζεις ότι το Υπουργείο σχεδιάζει να ξεφορτωθεί τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες στους δήμους του Καλλικράτη αρνούμενο την συνταγματική του υποχρέωση να παρέχει περίθαλψη σε όλους τους πολίτες που φορολογούνται; Γνωρίζεις ότι το Υπουργείο σχεδιάζει να σε καλεί να πληρώσεις ακόμη και για να γράψεις μια απλή συνταγή φαρμάκων σε κάποιο κέντρο υγείας;