Τα εργατικά ένυτυπα: Οργανώνοντας τους χώρους από τα κάτω

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι όλους αυτούς τους μήνες βράζουν από οργή και αγανάκτηση για τα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας, απεργούν και διαδηλώνουν στις μεγαλύτερες πανεργατικές που έχουν γίνει ποτέ, μαζικοποιούν γενικές συνελεύσεις και ψηφίζουν προτάσεις απεργιακής δράσης με διάρκεια και ριζοσπαστικά αιτήματα πάλης, η ηγεσία της ΓΣΕΕ συναινεί σε τριετές πάγωμα μισθών -όπως ακριβώς ήθελε η κυβέρνηση, η τρόικα, οι τραπεζίτες και ο ΣΕΒ. Η αηδία που προκαλεί αυτό και άλλα τέτοιου είδους ξεπουλήματα είναι γενικευμένη.

Η αηδία, όμως, αν και λογική, δεν είναι λύση. Η οργάνωση από τα κάτω σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο, σε κάθε γενική συνέλευση, είναι. Ειδικά σήμερα περισσότερο από ποτέ. Τα εργατικά έντυπα που κυκλοφορούν -άλλα περισσότερα χρόνια και άλλα πιο πρόσφατα- στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στους δήμους και τα νοσοκομεία εξυπηρετούν αυτή ακριβώς την ανάγκη, της οργάνωσης από τα κάτω μέσα στους χώρους. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που συσπειρώνονται γύρω από αυτά τα έντυπα και που τα εκδίδουν και τα διακινούν στους χώρους δουλειάς, πρωταγωνιστούν στην οργάνωση των απεργιών κλαδικών και πανεργατικών, συνδράμουν στην ενημέρωση των εργαζόμενων για μάχες του ίδιου ή άλλου κλάδου ενοποιώντας τους αγώνες της τάξης, παίζουν καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια της κλιμάκωσης μέχρι τη νίκη με προτάσεις και αιτήματα που βοηθούν το κίνημα να προχωρήσει. Είναι πρωτοβουλίες που αξίζουν να ενισχυθούν από κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια το επόμενο διάστημα, για αγώνες που θα ξεπερνούν τα εμπόδια των ηγεσιών θα κλιμακώνονται και θα ανοίγουν το δρόμο για νίκες.

«Η Σκουπιδιάρα»

Οι πρώτοι εργατικοί χώροι που υιοθέτησαν το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης -για στάση πληρωμών, κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, απαγόρευση απολύσεων κλπ- ήταν Σύλλογοι Εργαζόμενων στους Δήμους όπως ο Σύλλογος Ρέντη και ο Σύλλογος Νέας Ιωνίας. Ταυτόχρονα, οι δήμοι ήταν ο πρώτος κλάδος που έδειξε μαζικά διάθεση για απεργία διαρκείας ενάντια στα μέτρα και ειδικά τον «Καλλικράτη» που χτυπάει τους ΟΤΑ. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε με απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και ακολούθησαν κι άλλοι δήμοι. 

Η τριήμερη απεργία στις αρχές Μάη που έκλεισε με ευθύνη της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ ήταν αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών. Το έντυπο «Η Σκουπιδιάρα» και οι εργαζόμενοι που το εκδίδουν είχαν βάλει από πολύ νωρίς μέσα στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους τόσο την πρόταση της κλιμάκωσης όσο και την πρόταση για το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι που εκτιμούν τη «Σκουπιδιάρα» ακριβώς γι´ αυτό το ρόλο της στην οργάνωση και την κλιμάκωση των αγώνων του κλάδου αυξάνονται συνεχώς. Φαίνεται στο τελευταίο φύλλο της έκδοσης με παρεμβάσεις αγωνιστών από δεκάδες δήμους. Φαίνεται και στο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις που οργανώνει αυτό το διάστημα μέσα στους δήμους με θέμα «Πώς μπορεί να γίνει στάση πληρωμών του χρέους;». Η ενίσχυση της «Σκουπιδιάρας» το επόμενο διάστημα, που ο «Καλλικράτης» θα προσπαθεί να διαλύσει ολόκληρες δημοτικές υπηρεσίες, είναι σημαντική. Θα εξασφαλίσει ότι η οργάνωση της βάσης των εργαζόμενων θα είναι δυνατή και για να μην αφήνει οποιαδήποτε ηγεσία να κλείνει αγώνες και για να ανοίγει την προοπτική της ανατροπής του «Καλλικράτη» και όλων των επιθέσεων.

«Financial Crimes»

Οι Financial Crimes, το εφημεριδάκι της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ έχει πολλά χρόνια ζωής. Είναι το πιο αναγνωρισμένο έντυπο βάσης στο χώρο που ενημερώνει, σχολιάζει και οργανώνει τις μάχες του κλάδου. 

«Το πιο σημαντικό για μένα είναι η επικοινωνία που προσφέρουν οι Financial Crimes», μας είπε η Αννα Μήτρου, «Ενημερώνουν για τα προβλήματα σε κάθε χώρο -είναι αδύνατο να ξέρεις τι γίνεται σε κάθε μαγαζί όταν δουλεύεις πολλές ώρες και έχεις χιλιάδες υποχρεώσεις- και προτείνουν τρόπους και δράση για την επίλυσή τους. Είναι πάντα δίπλα στους εργαζόμενους, χωρίς εκπτώσεις από τον προσανατολισμό ότι ο κλάδος μας έχει δύναμη να δίνει μάχες και να τις κερδίζει κόντρα στις επιθέσεις των εργοδοτών. Αυτό το εκτιμάει πολύς κόσμος. Προσωπικά εισπράττω την εκτίμηση από τους συναδέλφους. Οι Financial Crimes είναι στήριγμα. Με έχουν βοηθήσει όχι απλά να ξέρω τι γίνεται στον κλάδο και να έχω επαφή με όσα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αλλά και να συμμετέχω η ίδια σε μια ομάδα που συζητά και αποφασίζει συλλογικά τα βήματά της πάντα με κατεύθυνση την οργάνωση των αγώνων».

«H Τάξη μας»

Στο τελευταίο της φύλλο, λίγο πριν την Πανεργατική Απεργία στις 29 Ιούνη, η «Τάξη μας» -το εφημεριδάκι της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ Εκπαιδευτικών που συμμετέχει στις Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις- είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Απεργία Διαρκείας για να τους σταματήσουμε». 

Αυτή την πρόταση κατέθεταν στο κλάδο οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ μπροστά και στην 79η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ που ξεκινούσε στις 22 Ιούνη. Δάσκαλοι και καθηγητές στα άρθρα τους δεν έμεναν απλά στο να εξηγήσουν τις επιθέσεις του υπουργείου Παιδείας. Επιχειρηματολογούσαν ενάντια στην προπαγάνδα που υπήρχε για να μην κλιμακωθεί ο αγώνας των εκπαιδευτικών, που προερχόταν είτε από την κυβέρνηση είτε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου και εξηγούσαν γιατί «Δεν υπάρχει σήμερα κανένας αγώνας που θα είναι ξεκομμένος. Αν το 2006 είχαμε κερδίσει τη συμπαράσταση και τη συμπάθεια της πλειοψηφίας των εργαζόμενων, σήμερα έχοντας δώσει από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους μάχες ενάντια στο πρόγραμμα σταθερότητας μπορούμε να γίνουμε πραγματικά ο σπινθήρας που θα ξεσηκώσει και θα γενικεύσει ένα απεργιακό κίνημα, πολύ πιο μεγάλο και απειλητικό και από αυτό του 2006, αλλά και από το πιο πρόσφατο, αυτό της τελευταίας Ανοιξης. Οχι μόνο χρειάζεται να προχωρήσουμε σε απόφαση για απεργιακό λουκέτο στα σχολεία από Σεπτέμβρη αλλά και να οργανώσουμε ανάλογα, προετοιμάζοντας τον κλάδο και τους συναδέλφους για μια αποφασιστική σύγκρουση».

«Νυστέρι»

Η 5νθήμερη απεργία της ΟΕΝΓΕ που ξεκίνησε τη Δευτέρα κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις ενός κλάδου που τους τελευταίους μήνες ήταν μπροστά στη μάχη για να μην περάσουν οι επιθέσεις της κυβέρνησης και της τρόικας. Το κίνημα των επισχέσεων εργασίας των γιατρών που ξέσπασε στα μέσα Μάρτη και απλώθηκε σε όλα τα νοσοκομεία πανελλαδικά κατάφερε ένα μεγάλο μέρος των περικοπών για τη δημόσια υγεία να μην περάσει. 

Η επιτυχία αυτή σε συνδυασμό με τις μεγάλες πανεργατικές έδωσε την αυτοπεποίθηση στον κλάδο να βγαίνει και να λέει ότι απέναντι στη νέα επίθεση της Ξενογιαννακοπούλου που κυριολεκτικά διαλύει τα νοσοκομεία, η απάντηση είναι η απεργία διαρκείας. Το «Νυστέρι», η έκδοση της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ στην υγεία και οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται γύρω του έπαιξαν ρόλο σε κάθε βήμα του αγώνα. Για να βγει το κίνημα των επισχέσεων, να οργανωθεί με επιτυχία παντού με απεργιακές επιτροπές και περιφρουρήσεις, να συνεχιστεί χωρίς να κάνει πίσω στις ψεύτικες υποσχέσεις του υπουργείου. Για να απλωθεί ο αγώνας πρώτα και κύρια στους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία -που δέχονται τις ίδιες επιθέσεις αλλά που η ηγεσία τους στην ΠΟΕΔΗΝ έχει ευθυγραμμιστεί με την κυβέρνηση- αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις. Για να προτείνει παντού ότι το κίνημα των επισχέσεων πρέπει να γίνει απεργιακό. Στο τελευταίο φύλλο της έκδοσης, η πλούσια αυτή δράση αποτυπώνεται σε άρθρα γιατρών, νοσηλευτών και εργαζόμενων στην υγεία από όλη την Ελλάδα. Αρθρα μάχης που βοήθησαν να διαμορφωθεί στη βάση των εργαζόμενων το κλίμα ότι ο αγώνας πρέπει να είναι διαρκείας.