Αφορμή στάθηκε η πιο πρόσφατη επίθεση στη δημόσια υγεία. Η απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει το σύστημα άμεσης βοήθειας (ασθενοφόρα και ελικόπτερα), ένα σύστημα που οι περισσότεροι θεωρούσαν από τα πιο πετυχημένα της χώρας οδήγησε στην παραίτηση του υφυπουργού Υγείας, Ραέντ Αραφάτ. Στόχος είναι να αναλάβουν ιδιώτες κομμάτια του συστήματος. Ο Αραφάτ ήταν ο ιδρυτής της υπηρεσίας και μάλιστα ως γιατρός είχε δουλέψει για ένα διάστημα εθελοντικά εκεί. Η παραίτηση με τη σειρά της λειτούργησε ως καταλύτης για να ξεσπάσουν διαδηλώσεις, αρχικά στο κέντρο άμεσης Βοήθειας και στη συνέχεια στις περισσότερες πόλεις της Ρουμανίας, και στο Βουκουρέστι.
Όμως ήταν από την αρχή ξεκάθαρο ότι η παραίτηση του Αραφάτ ήταν απλώς η αφορμή. Σύμφωνα με μια έρευνα, από τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις μόνο 4% δηλώνουν πως ο βασικός λόγος που κατέβηκαν στο δρόμο ήταν η παραίτηση. Εξάλλου, η επίθεση στην υγεία είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2011 με άλλα μέτρα, όπως ήταν η επιβολή υποχρεωτικής συμμετοχής των ασθενών στα νοσήλεια των δημόσιων νοσοκομείων. Οι πιο αδύναμοι οικονομικά είδαν τις πόρτες των νοσοκομείων να κλείνουν. Η επίθεση στην Υγεία ήταν τμήμα μιας συνολικής επίθεσης που ενορχηστρώθηκε από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν. Τα εργατικά δικαιώματα δέχτηκαν τα μεγαλύτερα χτυπήματα. Ολόκληρα τμήματα εργαζόμενων έχασαν το δικαίωμα να έχουν συνδικαλιστική οργάνωση και να διαπραγματεύονται για συλλογικές συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχασαν 25% των μισθών τους και κάθε είδους επίδομα περικόπηκε.
Γι'αυτό οι αξιωματούχοι της ΕΕ και οι αναλυτές των αστικών περιοδικών δηλώνουν το φόβο τους για τις εξελίξεις στη Ρουμανία. Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Ουγγαρία, βλέπουν μπροστά τους τον κίνδυνο οι πολιτικές πανευρωπαϊκής λιτότητας “για την αντιμετώπιση της κρίσης” να ανοίξουν το καπάκι της εξέγερσης στην Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με την έρευνα που αναφέραμε, το 23% των διαδηλωτών δηλώνουν ότι βγαίνουν στο δρόμο λόγω της φτώχειας.
Ένα άλλο στοιχείο όμως τρομάζει περισσότερο την κυβέρνηση και την ΕΕ. Τα 2/3 ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τους διαδηλωτές. Αυτό την ώρα που η κυβέρνηση αποκαλούσε τον κόσμο που βγαίνει στο δρόμο “αλήτες” και “χούλιγκαν”. Αντί να υποχωρήσουν οι “αλήτες”, την Δευτέρα 23 Γενάρη, αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο Υπουργός Εξωτερικών, Τεοντόρ Μπακόνσκι, ο οποίος είχε εξαπολύσει τις χειρότερες βρισιές. Είχε προηγηθεί ένα σαββατοκύριακο στο οποίο οι κινητοποιήσεις άντεξαν παρά τις κάτω από το μηδέν θερμοκρασίες και το χιόνι.
Οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενώθηκαν με τη διαδήλωση στο Βουκουρέστι, ενώ και καθηγητές των Πανεπιστήμιων βγήκαν οργανωμένα στο πλευρό φοιτητών. Στα συνδικάτα έχει ανοίξει συζήτηση για να κηρύξουν γενική απεργία μέσα στις επόμενες βδομάδες, η οποία θα συνδυαστεί με κάλεσμα για αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις με αίτημα να πέσει η κυβέρνηση.