Το νέο Μνημόνιο: “Αυτόματος μηχανισμός” για να κλέβει μισθούς - συντάξεις και να τα δίνει στους τραπεζίτες

Η μείωση του βασικού μεροκάματου κατά 22% που περιλαμβάνει η τελική συμφωνία ισοδυναμεί κατ' αρχήν με περικοπή τριών μισθών κάθε χρόνο -και όχι με δυο. Ακόμα χειρότερα, η περικοπή, μειώνει όλα τα επιδόματα που υπολογίζονται με βάση τον βασικό μισθό. Και φυσικά, επειδή αφορά τα μεικτά εισοδήματα περιλαμβάνει και μια αντίστοιχη μείωση των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία: ο Σάββας Ρομπόλης, υπολόγιζε ότι η περικοπή του βασικού (μικτού) μισθού κατά 20%, από τα 751 στα 582 ευρώ θα μεταφραζόταν σε μείωση 2.4 δις κάθε χρόνο στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων - και κατά συνέπεια στην δυνατότητά τους να πληρώνουν συντάξεις.

Μόνο ένα "όχι" έχει πει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του Παπαδήμου στην Τρόικα: είπε "όχι" στην περικοπή του "ειδικού μισθολογίου" του Δημοσίου -στην περικοπή των μισθών των αστυνομικών, των στρατιωτικών, των δικαστικών και των κληρικών δηλαδή. Η κατηγορία αυτή των "εργαζομένων" περιλαμβάνει 195.000 άτομα και επιβαρύνει με σχεδόν 6 δισεκατομμύρια τον προϋπολογισμό. Η Τρόικα ήθελε αρχικά να επιβάλλει μια μείωση ανάλογη με αυτήν που επιβλήθηκε και στους απλούς εργαζόμενους του δημοσίου -από 15 έως 18%. Η κυβέρνηση αρνήθηκε. Ύστερα αντιπρότεινε μείωση 10% -που θα εξασφάλιζε 600 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία. Η κυβέρνηση όμως αρνήθηκε και πάλι. Αυτά τα κονδύλια είναι ανελαστικά. Σε αντάλλαγμα, φυσικά, δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει τα ποσά αυτά από άλλες περικοπές.

Η Τρόικα, όμως, είναι πραγματικά αχόρταγη: πέρσι το έλλειμμα έκλεισε ελάχιστα μόνο κάτω από το 10% -ένα ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το μεγαλύτερο κομμάτι, τα 18 δισεκατομμύρια, προέρχεται από τους τόκους. Το “πρωτογενές έλλειμμα” ήταν κάτω από το 3% που ορίζουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτή η “μαύρη τρύπα” του πρωτογενούς ελλείμματος οφείλεται κύρια στην κατάρρευση των φορολογικών εσόδων του δημοσίου λόγω της βαθιάς ύφεσης που μαστίζει την ελληνική οικονομία: από 54 δις το 2010 τα έσοδα του δημοσίου έπεσαν κάτω από τα 50 το 2011 -και αυτό παρά τα χαράτσια και την φορολογική λαίλαπα.

Μαύρη τρύπα

Η Τρόικα, όμως, μένει απτόητη: ανάμεσα στα άλλα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο πρέπει να συμπεριληφθούν και έκτακτα μέτρα για την κάλυψη της περσινής μαύρης τρύπας. Να απολυθούν άμεσα 15.000 εργαζόμενοι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Να περικοπούν δραστικά οι επικουρικές συντάξεις. Τα μέτρα αυτά θα ρίξουν φυσικά την οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τα έσοδα του δημοσίου και θα κάνουν αργά ή γρήγορα έναν νέο γύρω περικοπών και πάλι “αναπόφευκτο”. Και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται.

Αλλά για τις δυο Τρόικες που υπογράφουν αυτή τη συμφωνία τα συμφέροντα των Τραπεζιτών είναι πάνω απ’ όλα. Από τα 130 δις του νέου μνημονίου τα 30 θα δοθούν άμεσα για “ανακεφαλαιοποίηση” στις ελληνικές τράπεζες. Σήμερα η συνολική αξία όλων των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο είναι κάτω από τα 10 δις. Με τα 30 δις το δημόσιο θα γίνει ο μεγαλύτερος, ο βασικός μέτοχος, όλων των τραπεζών.

Αλλά η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόθεση να πάρει τις τράπεζες πραγματικά από τους τραπεζίτες: "στην ανακοίνωση του Λ. Παπαδήμου", γράφει η Καθημερινή, "υπογραμμιζόταν ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και παράλληλα την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών”. Τα 30 δις θα τα πάρουν οι τράπεζες με την έκδοση “ειδικών” μετοχών που δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Με απλά λόγια το νέο μνημόνιο που κατεβάζει τους βασικούς μισθούς στα 500 ευρώ το μήνα, βάζει χέρι ακόμα και στις συντάξεις των 300 ευρώ και καταργεί την μονιμότητα στις ΔΕΚΟ, χαρίζει κυριολεκτικά στον Κωστόπουλο, τον Βγενόπουλο, τον Λάτση -στους τραπεζίτες που είναι κύρια υπεύθυνοι για την υπερχρέωση του ελληνικού δημοσίου- 30 δισεκατομμύρια.

Τι θα πάρει η κυβέρνηση σαν αντάλλαγμα για αυτά τα σκληρά μέτρα; Τι θα έχουν να επιδείξουν σαν τρόπαιο για τις κωλοτούμπες τους οι πολιτικοί αρχηγοί; Η απάντηση είναι απολύτως τίποτα! Τα 130 δις δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ στην Ελλάδα: σύμφωνα με τη νέα Γαλλογερμανική πρόταση -που έχει κερδίσει ήδη την υποστήριξη της Κομισιόν- τα χρήματα για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους θα κατατεθούν σε έναν ειδικό, δεσμευμένο λογαριασμό. Τον λογαριασμό αυτό θα διαχειρίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -ίσως από κοινού και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κανένας δεν ξέρει ακόμα αν και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεούται να καταθέτει τα πλεονάσματα από τον προϋπολογισμό που θα διατίθενται για την αποπληρωμή του χρέους και αυτή στον λογαριασμό αυτό. 'Η ακόμα χειρότερα ούτε καν τα πλεονάσματα: οι φήμες λένε ότι με το νέο μνημόνιο μπορεί να δεσμευτεί ακόμα και να καταβάλει ένα κομμάτι των δημόσιων εσόδων στον λογαριασμό, ανεξάρτητα αν έχει πλεονάσματα ή όχι.

Η γαλλογερμανική πρόταση είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σταματήσουν το τσουνάμι της κρίσης πριν χτυπήσει τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Οι ηγέτες της Ευρώπης προσπαθούν να “πείσουν” τους διεθνείς “επενδυτές” που έχουν αγοράσει τα ομόλογα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας ότι η Ελλάδα αποτελεί πραγματικά “εξαίρεση” και ότι οι επενδύσεις τους είναι ασφαλείς: άλλο PSI, λένε, δεν πρόκειται να υπάρξει.

Στην πράξη η Πορτογαλία ήδη βαδίζει στα χνάρια της Ελλάδας. Το μόνο που καταφέρνουν οι ηγέτες της ΕΕ είναι να επιβεβαιώσουν αυτό που πάντα λέγαμε: τα δισεκατομμύρια της «διάσωσης» δεν πάνε για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις σε καμιά χώρα. Πάνε για να πληρώνονται οι τραπεζίτες, τώρα και με αυτόματο μηχανισμό.