Αίγυπτος: Πανεργατική Απεργία στις 11 Φλεβάρη

Παντού το αίτημα έχει πάρει κεντρικό χαρακτήρα: “Κάτω η στρατιωτική εξουσία”. Η πίεση πάνω στους στρατηγούς να ανοίξουν γρήγορα τη διαδικασία για τις προεδρικές εκλογές έχει ένταθεί. Το ίδιο έχει αυξηθεί και η πίεση πάνω στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που έχει πλέον την πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο, να σπάσει τους δεσμούς της με το Στρατιωτικό Συμβούλιο.

Το Σάββατο 11 Φλεβάρη είναι ακόμα μια σημαντική επέτειος, ένας χρόνος από τη μέρα που ο Μουμπάρακ αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο. Αυτό που θα ήθελε να ξεχάσει το καθεστώς είναι ότι το σημείο καμπής που οδήγησε το Μουμπάρακ στη φυγή ήταν ότι στη μάχη είχαν μπει πλέον μικροί και μεγάλοι εργατικοί χώροι με απεργίες.

Μέσα στην πλατεία Ταχρίρ, ήδη πριν πέσει ο Μουμπάρακ ήταν που με πρωτοβουλία της Αριστεράς συναντήθηκαν συνδικαλιστές της βάσης και αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους τα σωματεία, να ξηλώσουν τους εγκάθετους του καθεστώτος και να ιδρύσουν την Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων. Ολόκληρο το 2011 ήταν γεμάτο με πρωτοφανείς απεργίες, τις μεγαλύτερες από τη δεκαετία του '40. Τώρα οι εργατικοί χώροι αποφασίζουν να συνολικοποιήσουν τον αγώνα και τα αιτήματά τους, καλώντας σε γενική απεργία στις 11 του μήνα.

Ήδη από τις 25 Γενάρη, με αφορμή τον έναν χρόνο από την επανάσταση, πολλά εργοστάσια που βρίσκονται σε μάχες ενάντια στα αφεντικά αποφάσισαν να συνδέσουν τον αγώνα τους με τη συνέχιση της επανάστασης, βγαίνοντας στις πλατείες και στις διαδηλώσεις.

Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να οργανώσουν την απεργία στις 11 Φλεβάρη. Στην προκήρυξή τους υπενθυμίζουν τη σημασία της περσινής απεργίας για την πτώση του Μουμπάρακ:

“Πέρσι στις 11 Φλεβάρη ξεφορτωθήκαμε τον τύραννο, αλλά σήμερα ζούμε ακόμα με τις ίδιες συνθήκες και τα αιτήματά μας είναι τα ίδια. Δεν δεχόμαστε άλλες δηλώσεις και υποσχέσεις, την ώρα που κάθε μήνα σκοτώνονται όλο και περισσότεροι επαναστάτες. Να κινηθούμε όλοι μαζί, όπως κινήθηκε ο αιγυπτιακός λαός πέρσι, και να θυμόμαστε ότι είμαστε μία γροθιά, από την Αλεξάνδρεια ως το Ασουάν.

Πέρσι, στις 11 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, στο αεροδρόμιο, στο Σουέζ και σε εκατοντάδες άλλους εργατικούς χώρους έκαναν όλοι μαζί απεργία. Σταματήσαμε τα κέρδη που απομυζούν από τον ιδρώτα και τον κόπο μας, και ο τύραννος κατάλαβε πως το παιχνίδι τελείωσε. Σήμερα πρέπει να ξαναμπούμε στη δράση για τα αιτήματά μας.”

Ως τη νίκη

Τονίζουν ότι η μάχη για την επιτυχία των εργατικών αιτημάτων είναι συνδεδεμένη με τη μάχη ενάντια στη στρατιωτική εξουσία: “Εργάτες της Αιγύπτου, πρέπει να πάμε την επανάσταση ως τη νίκη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε τα αιτήματά μας αφού οι στρατιωτικοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τις πολιτικές της ιδιωτικοποίησης, των απολύσεων και του δανεισμού από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αρνήθηκαν να επιστρέψουν τις ιδιωτικοποιημένες εταιρείες στο δημόσιο τομέα, παρόλο που οι δικαστές έβγαλαν αποφάσεις υπέρ της κρατικοποίησης. Η κυβέρνηση αρνείται να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους. Οι απατεώνες του παλιού καθεστώτος ελέγχουν ακόμα τους χώρους δουλειάς. Γι'αυτό πρέπει να απεργήσουμε, να κάνουμε κατάληψη και να διαδηλώσουμε για τη νίκη των νέων ανθρώπων που συνεχίζουν να δολοφονούνται στις μάχες, σαν λουλούδια που τα τσαλαπατάνε. Απεργούμε, κάνουμε κατάληψη και διαδηλώνουμε και για τα εξής αιτήματα:

Παραίτηση της κυβέρνησης Γκανζούρι και δημιουργία επαναστατικού δικαστηρίου που θα δικάσει τον Μουμπάρακ και τους δολοφόνους των επαναστατών.

Επανακρατικοποίηση των ιδιωτικοποιημένων εταιρειών. Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Δουλειά για όλους τους ανέργους.

Εκκαθάριση των υπουργείων και των εταιρειών από τους απατεώνες του παλιού καθεστώτος, αρχίζοντας με το Υπουργείο Εσωτερικών και τα ΜΜΕ. Τέλος στη Διαφθορά.

Ελάχιστο μισθό και σύνταξη πάνω από 1500 λίρες το μήνα και καταβολή επιδόματος ανεργίας.

Μονιμοποίηση των συμβασιούχων σε όλους τους τομείς. Καταβολή των δεδουλευμένων επιδομάτων και μπόνους.

Επιτάχυνση της ψήφισης νόμου για τα συνδικάτα και για τις εργασιακές σχέσεις που θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργατών, θα επεκτείνει την κοινωνική και υγειονομική ασφάλιση σε όλους τους εργάτες και θα επιστρέψει άμεσα στη δουλειά όλους τους απολυμένους συνδικαλιστές.

Επιβολή ελέγχου στις τιμές όλων των βασικών αγαθών και σύνδεση των μισθών με τις τιμές.

Αυτά μπορούμε να τα καταφέρουμε με τους εξής τρόπους:

Βάζοντας τέλος στη στρατιωτική εξουσία και ανοίγοντας άμεσα τις υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές.

Επιβάλλοντας προοδευτική φορολογία: είναι γελοίο να πληρώνει ίδιο φόρο ο δικεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουΐρις με έναν κανονικό εργαζόμενο γραφείου.

Εθνικοποιώντας τα μεγάλα μονοπώλια που παράγουν τα στρατηγικά αγαθά.

Φέρνοντας όλα τα κονδύλια από τους ειδικούς λογαριασμόυς στο γενικό προϋπολογισμό.

Στην προσπάθεια για την οργάνωση των διαδηλώσεών μας στις 11 Φλεβάρη, πρέπει να οργανώσουμε απεργιακές επιτροπές στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στα χωριά, σήμερα και όχι αύριο. Είναι αυτές οι επιτροπές που θα αποφασίσουν πώς θα πάρουμε μέρος στις κινητοποιήσεις και με ποια αιτήματα.”

Διαβάστε επίσης

“Αυτογκόλ” η προβοκάτσια κατά των Ούλτρας

Συνέντευξη με μέλος των Αιγύπτιων Ούλτρας