Πανάκριβα δομημένα φαντάσματα

«Λογιστικές ζημιές έως και 47% που μεταφράζονται περί τα 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, «γράφουν» τα ασφαλιστικά ταμεία στην αξία της κινητής περιουσίας τους εξ αιτίας της πτώσης των τιμών των μετοχών, των κρατικών ομολόγων και των αμοιβαίων κεφαλαίων».

Μην σας μπερδεύει ο όρος «λογιστική»: αυτό που σημαίνει είναι ότι οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων έχουν μεν πέσει αλλά τα ταμεία δεν τα έχουν πουλήσει ακόμα. Αρα ενδέχεται η τιμή τους να ξανανέβει και οι πραγματικές απώλειες να είναι μικρότερες. Ή ποιος ξέρει, μπορεί να έχουν και κέρδος ακόμα; 

Το 1999, όταν κατάρρευσε η φούσκα της Σοφοκλέους τα ΜΜΕ της εποχής αποκαλούσαν τους επενδυτές που είχαν χάσει τα λεφτά τους «εγκλωβισμένους»: τα χρήματα δεν είχαν πραγματικά χαθεί. Απλά δεν μπορούσαν να τα πάρουν, γιατί δεν υπήρχε κανένας που να θέλει να αγοράσει τις μετοχές τους. Χρειάστηκαν μήνες για να παραδεχτούν τα ΜΜΕ την αλήθεια: ότι τα χρήματα είχαν κάνει οριστικά φτερά. Το ίδιο γίνεται και σήμερα με τα λεφτά των ταμείων. Οπως γράφει και πάλι η Ημερησία:

«Με αυτά τα δεδομένα, στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης όπως και οι νέες διοικήσεις των Ταμείων, θεωρούν «απαγορευτική» κάθε σκέψη για ρευστοποίηση των κινητών αξιών, ακόμη και για την «αντιμετώπιση ταμειακών αναγκών», όπως επιτρέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος...» 

Απαγορευτική ξε-απαγορευτική, όμως, τα ταμεία δεν έχουν στην πραγματικότητα άλλη επιλογή. Και αυτός που έχει φροντίσει να μην έχουν άλλη επιλογή δεν είναι άλλος από την ίδια την κυβέρνηση: Το 2010 ο ΟΑΕΕ αναγκάστηκε να «σπάσει» δυο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 40 εκατομμυρίων Ευρώ για να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις του. Από τι αναγκάστηκε; Από την περικοπή των κρατικών επιδοτήσεων!

Πληροφορίες για την πραγματική ζημιά από αυτές τις ρευστοποιήσεις δεν υπάρχουν. Με το 47% που δίνει η Ημερησία θα είναι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια. Οσο και η ζημιά από τα δομημένα ομόλογα του Αλογοσκούφη, δηλαδή. Και τον Παπακωνσταντίνου δεν τον πιάσανε...