Έξω η "Χρυσή Αυγή" από τον Πειραιά

Αυτό αποφασίστηκε σε πλατιά σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 5 Μάρτη στο Δημαρχείο Πειραιά, την οποία κάλεσαν από κοινού η Δημοτική Κίνηση «Ανταρσία στο Λιμάνι» και η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» του Πειραιά. Στη σύσκεψη ανταποκρίθηκαν πάνω από 80 εργαζόμενοι και νεολαίοι της περιοχής του Πειραιά.

Μεταξύ άλλων συμμετείχαν Πακιστανοί μετανάστες, ανάμεσά τους ο Σάχερ Αμπάς που το Σάββατο 3/3 το απόγευμα δέχτηκε επίθεση από ομάδα νεοναζί στην περιοχή του Village Park στο Ρέντη, με αποτέλεσμα να του σπάσουν το κόκκαλο της μύτης του. Συμμετείχαν επίσης φοιτητές των ΕΑΑΚ από το Παν. Πειραιά και το ΤΕΙ Πειραιά, κόσμος από την Ανοιχτή Συνέλευση Πειραιά, από τη Δημοτική Κίνηση Λιμάνι της Αγωνίας, το Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου, το Σύλλογο Δασκάλων Πειραιά «Πρόοδος», το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Νίκαιας, το ΚΚΕ (μ-λ), τη ΔΗΜ.ΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΚΕΕΡΦΑ, την Ένωση Μεταναστών Εργατών και το ΣΕΚ.

«Η επίθεση στους τρεις συντρόφους υποψήφιους με την Ανταρσία στο Λιμάνι αποτελεί μία κλιμάκωση της επίθεσης από την πλευρά της Χρυσής Αυγής», είπε ο Θανάσης Διαβολάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά που άνοιξε τη σύσκεψη. «Εδώ και πολύ καιρό προσπαθούν να εμφανιστούν και στο κέντρο και στις υπόλοιπες γειτονιές του Πειραιά, με συγκεντρώσεις ανοιχτές και με συχνές επιθέσεις ενάντια στους μετανάστες, με προσπάθεια εμπρησμού τζαμιών και τελευταίο την εισβολή τους πριν από μερικές μέρες σε σπίτι μεταναστών στην Ευαγγελίστρια με όπλα παραλάιζερ όπου χτύπησαν μετανάστες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Η επίθεση δεν είναι άσχετη με την προεκλογική περίοδο, την οποία κάποιοι θέλουν να διεξαχθεί με το κίνημα και την αριστερά στη γωνία, είτε κατηγορούμενη ως υπεύθυνη για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα είτε όταν επιχειρεί να κάνει την πολιτική της παρουσία να χτυπιέται από τη Χρυσή Αυγή, το μακρύ χέρι του κεφαλαίου.

Η προσπάθειά τους να ανοίξουν γραφεία στο κέντρο του Πειραιά και όλη η παρουσία τους το τελευταίο διάστημα βάζουν την αναγκαιότητα μιας αποφασιστικής απάντησης. Νομίζουμε ότι όλες οι δυνάμεις της αριστεράς, όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να απαντήσει και να στείλει το μήνυμα ότι οι δρόμοι και οι πλατείες αυτής της πόλης και όχι μόνο, δεν ανήκουν στους φασίστες, ανήκουν στους αγωνιζόμενους εργάτες και τη νεολαία. Γι’ αυτό πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να απαιτήσουμε να ξεκουμπιστούν από την πόλη και αυτοί και τα γραφεία τους».

Μαθητές

«Το Σάββατο γλυτώσαμε τα χειρότερα γιατί ο κόσμος που περνούσε από τη Σωτήρος σταμάτησε και πήρε θέση εναντίον τους», είπε η Ελπίδα Καμπάνη που δέχτηκε επίθεση. «Ακόμα και μαθητές από το φροντιστήριο βγήκαν στο μπαλκόνι και τους φώναζαν. Αυτό τους ανάγκασε να φύγουν και στη συνέχεια ο κόσμος άνοιξε μαζί μας συζήτηση και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για τις 17 Μάρτη.

Έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε ένα μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στον Πειραιά. Υπάρχει ήδη ανταπόκριση από τα συνδικάτα. Δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνουμε τέτοια πρωτοβουλία στον Πειραιά. Το 1996 μετά από μία σειρά επιθέσεις έγινε ένα πολύ μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο και οδήγησε να κλείσουν τα γραφεία τους.

Από πέρσι το Μάρτιο που τα έχουν ξανανοίξει, έχουν αποτελέσει το ορμητήριο για τις επιθέσεις τους. Το συλλαλητήριο που προτείνουμε να γίνει το Σάββατο να είναι η αρχή για να τους στείλει πίσω στις τρύπες τους».

«Το ότι οργανώνεται διαδήλωση στις 17 Μάρτη στο γκέτο τους στον Άγιο Παντελεήμονα τους τρομάζει, γιατί πάει να ξεσκεπάσει και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο το βρόμικο ρόλο που παίζουν», είπε ο Αντώνης Αλφιέρης που δέχτηκε και αυτός επίθεση. «Να συμφωνήσουμε ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για την οργάνωση συλλαλητηρίου το ερχόμενο Σάββατο στον Πειραιά, αλλά και για το αντιναζιστικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη και να προχωρήσουμε σε πιο μόνιμη συνεργασία συγκροτώντας μια αντιφασιστική επιτροπή ενάντια στη Χρυσή Αυγή και τα γραφεία τους στον Πειραιά».

«Σήμερα πιέσαμε το ΔΣ του φοιτητικού Συλλόγου του Παν. Πειραιά και πήρε απόφαση να καταγγείλει την επίθεση της Χρυσής Αυγής στους συντρόφους του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να συμμετέχει στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που θα γίνει στον Πειραιά», είπε ο Πάυλος από το σχήμα των ΕΑΑΚ στο Πα.Πει.

«Έτσι το επόμενο διάστημα και το φοιτητικό κίνημα θα συμβάλει στο να πείσει τη νεολαία και ιδιαίτερα την εργατική νεολαία που πλήττεται σήμερα, ότι σε αυτή τη περίοδο της κρίσης του καπιταλισμού ο διχασμός των ελλήνων και των μεταναστών δεν πρέπει να περάσει, γιατί στόχος είναι να προωθήσει τα σχέδια της αστικής τάξης.

Η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε σε αυτή τη συμμορία είναι μία μεγάλη πολιτική, ενωτική, αγωνιστική εξόρμηση της Αριστεράς και ευρύτερα όλων των αγωνιστών στον Πειραιά για να δώσουμε το μήνυμα σε όλο το λαό του Πειραιά ότι δεν γίνεται να υπάρχουν γραφεία της Χρυσής Αυγής, του παρακράτους, της ακροδεξιάς, να βγαίνουν να κάνουν εξορμήσεις και να δέρνουν αριστερούς και μετανάστες.

Φρόντεξ

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να βγούμε στον κόσμο και να εξηγήσουμε ότι ο αγώνας για το οποιοδήποτε μικρό ζήτημα συνδέεται με το συνολικό αγώνα για την ανατροπή αυτής της επίθεσης. Ο αγώνας ενάντια στην ΕΕ δεν μπορεί να μείνει ξεκομμένος από το αντιφασιστικό. Η ΕΕ είναι που στέλνει τη Φρόντεξ, υπογράφει συμφωνίες τύπου Δουβλίνου 2, δεν αφήνει τους μετανάστες να πάνε σε όποια χώρα θέλουνε, κλείνει τα σύνορα και αυτή η πολιτική ενδυναμώνει τους φασίστες».

«Θα πρέπει να οργανώσουμε όχι μόνο ένα αντιναζιστικό συλλαλητήριο αλλά πολλά», είπε η Ειρήνη, εκπαιδευτικός από την Ανοιχτή Συνέλευση Πειραιά. «Θα πρέπει να μην απαντήσουμε μόνο στην επίθεση των συναγωνιστών και των μεταναστών αλλά θα πρέπει να κάνουμε μοιράσματα και εκδηλώσεις στα σχολεία. Εκεί βρίσκουν έδαφος. Έχουν τρυπώσει μέσα στα σχολεία και στους χώρους της εκπαίδευσης και για μένα είναι αυτό θλιβερό. Η συνέλευση Πειραιά στηρίζει οποιαδήποτε αντιρατσιστική κίνηση και θα συνυπογράψει το κείμενο και την αφίσα για το συλλαλητήριο στις 10/3».

«Οι δημοτικοί Σύμβουλοι χρειάζεται να ανοίξουν αυτά τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο», είπε ο Μανώλης Σαρρής από το ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά. «Δεν είναι δυνατόν να γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες τέτοιου τύπου δολοφονικών επιθέσεων. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε μία μεγάλη συγκέντρωση με ένα πλατύ κάλεσμα που θα περιλαμβάνει τις οργανώσεις της αριστεράς, τις λαϊκές συνελεύσεις, τα συνδικάτα, τα κοινωνικά στέκια, τις οργανώσεις μεταναστών.

Με ένα μαζικό τρόπο μέχρι το Σάββατο να το κάνουμε γνωστό. Υπάρχει η εμπειρία του 1996 με ένα πρωτοφανές συλλαλητήριο για εκείνη την εποχή που μάζεψε 1500 άτομα. Ταυτόχρονα χρειάζεται η συγκρότηση μιας τοπικής επιτροπής στην οποία συμφωνούμε να γίνει».

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να κυκλοφορήσει κοινή αφίσα και κείμενο που θα μοιραστεί στα σχολεία, στους εργατικούς χώρους και στις γειτονιές του Πειραιά, συγκροτήθηκε κοινή οργανωτική επιτροπή που θα αναλάβει την οργάνωση του συλλαλητηρίου και αποφασίστηκε κοινή εξόρμηση ενημέρωσης του λαού του Πειραιά την Παρασκευή 9/3 στις 6μμ στη Σωτήρος.

Το κάλεσμα του Σαββάτου 10/3 υπογράφουν: Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Σωματείο Εργαζομένων Σκαραμαγκά «ΤΡΙΑΙΝΑ», Σύλλογος Φοιτητών Παν. Πειραιά, Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πειραιά, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», Ένωση Μεταναστών Εργατών, Ανοιχτή Συνέλευση Πειραιά Πλατείας Κοραή, Συμμαχία στον Πειραιά-Λιμάνι της Αγωνίας, Ανταρσία στο Λιμάνι, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΕΚ, ΚΚΕ-μλ, Ξεκίνημα.

 

Διαβάστε επίσης

Χτυπάνε μετανάστες και την Αριστερά

Το Βήμα και τα "άκρα": Η χυδαιότητα στο έπακρο