Λεηλατούν και τα ένσημά μας

Όπως αποκάλυψε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης με το νόμο 3846 του 2010 που πέρασε η κυβέρνηση στην Βουλή οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι του ΙΚΑ δεν εξασφαλίζουν πλέον τα ένσημά τους με την κατάθεση, από την πλευρά του εργοδότη, της τριμηνιαίας Περιοδικής Δήλωσης ασφαλισμένων στην οποία δηλώνονται αναλυτικά τα στοιχεία του εργαζόμενου, οι μέρες απασχόλησης, η ειδικότητα και το ύψος των κρατήσεων. Αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα ήταν ότι με την κατάθεση αυτής της δήλωσης ο εργαζόμενος είχε κατοχυρώσει τα ένσημά του και η ευθύνη ήταν στον εργοδότη να πληρώσει τις εισφορές και του ΙΚΑ να τις εισπράξει. Με το νέο νόμο πλέον για να ισχύουν τα ένσημα θα πρέπει ο εργοδότης να έχει καλύψει τις εισφορές προς το ΙΚΑ. 

Η κατάσταση που επικρατεί είναι ότι μεγάλη μερίδα των εργοδοτών παρόλο που έχει κάνει τις κρατήσεις από τους μισθούς των εργαζομένων αυτά τα χρήματα δεν αποδόθηκαν ποτέ στα ασφαλιστικά ταμεία. Η διάλυση και η απαξίωση του ΙΚΑ, όπου τα περισσότερα υποκαταστήματα αδυνατούν λόγω έλλειψης προσωπικού (μέχρι τώρα δούλευαν στα τμήματα αυτά εργαζόμενοι STAGE ή συμβασιούχοι που πλέον έχουν απολυθεί) να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους έχουν οδηγήσει τους εργοδότες να αδιαφορούν για το αν θα πληρώσουν αφού ποτέ δεν πρόκειται να τους γίνει έλεγχος ή να τους ζητηθούν αυτά τα χρήματα.

Η «λύση» που δόθηκε απ´την κυβέρνηση; Δεν ισχύουν τα ένσημα αν δεν είναι πληρωμένα! Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν μετέωροι και δεν γνωρίζουν αν θα μπορούν στο μέλλον να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ανάλογα ένσημα για να μπουν στο ταμείο ανεργίας αν απολυθούν και βέβαια χιλιάδες μετανάστες αν θα μπορούν να ανανεώσουν τα χαρτιά τους.

Αυτό που δεν κάνει η κυβέρνηση θα πρέπει να το κάνουν οι εργαζόμενοι. Θα πρέπει δηλαδή ο κάθε εργαζόμενος, άγνωστο με ποιόν τρόπο, να ελέγχει αν ο εργοδότης του πληρώνει το ΙΚΑ και αν όχι να ασκεί πιέσεις ή να πηγαίνει στα δικαστήρια για να το εξασφαλίζει.

Εισφορές

Παράλληλα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο στήριξης των μικρομεσαίων, όπως μας δήλωσαν, βάζει σε εφαρμογή το ΤΕΜΠΜΕ, ένα ταμείο με λεφτά του κράτους (δηλαδή δικά μας) απ´ όπου θα μπορούν οι εργοδότες να δανείζονται χαμηλότοκα για να αποπληρώνουν χρέη προς το δημόσιο (ΦΠΑ, ΙΚΑ κλπ). Δηλαδή μας βάζουν να ξαναπληρώσουμε τις εισφορές μας.

Μέσα σ´ αυτό τον πανικό που προκλήθηκε ο Υφυπουργός εργασίας μίλησε για λάθος διατύπωση του Νόμου και για τεχνικό ζήτημα που θα λυθεί και ο Υπουργός ότι θα βγάλει διορθωτική εγκύκλιο (η οποία προφανώς είναι ανίσχυρη μπροστά στην ύπαρξη του Νόμου)! Η ΓΣΕΕ ζήτησε αλλαγή της σχετικής διάταξης, αλλά το Υπουργείο επιμένει ότι δεν είναι απαραίτητο.

Το να μένει μετέωρη η ασφαλιστική κάλυψη και η ζωή χιλιάδων εργαζομένων δεν είναι τεχνικό ζήτημα! Απέναντι σε αυτό ζητάμε από όλα τα σωματεία και από την ΓΣΕΕ να κρατήσει σκληρή στάση και να απαιτήσει την αλλαγή της σχετικής παραγράφου. Είναι πρόκληση να μας λένε ότι τα Ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν και ότι δεν υπάρχουν λεφτά να πληρωθούν οι συντάξεις όταν αφήνουν ελεύθερα τα αφεντικά να μην πληρώνουν. Οι ασφαλιστικές μας εισφορές από την πλευρά μας είναι ήδη κρατημένες, να προσλάβουν υπαλλήλους στο ΙΚΑ που τους έχει ανάγκη και να εισπράξουν όλα εκείνα τα λεφτά που μας κλέβουν τα αφεντικά.