Αφγανιστάν: Η αντίσταση φουντώνει

Στα επεισόδια αυτών των ημερών έχουν χάσει τη ζωή τους 23 άνθρωποι. Πολλοί ήταν διαδηλωτές που σκοτώθηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να πυρπολήσουν αυτοκίνητα της αστυνομίας ή προσπαθούσαν να εισβάλουν στην βάση και σε άλλους χώρους-σύμβολα της ξένης κατοχής. Ένας αφγανός ένστολος σκότωσε δύο αμερικανούς στρατιώτες την περασμένη βδομάδα. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να απολογηθεί για το σκάνδαλο και να υποσχεθεί “έρευνα”.

Οι Αμερικάνοι ανησυχούν σοβαρά τι θα σημάνουν όλες αυτές οι διαδηλώσεις για το μέλλον της κατοχής. Αυτή τη βδομάδα 20 αφγανοί βουλευτές ζήτησαν να διωχτούν από τη χώρα οι ξένες δυνάμεις. Ο αφγανός Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην αμερικάνικη στρατηγική.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δύο ανώτεροι στρατιωτικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ. Συνολικά οι επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, και οι φόβοι των Αμερικάνων είναι ότι τα νέα γεγονότα θα φέρουν περισσότερες επιθέσεις.

Ήδη, πριν από τις τελευταίες εξελίξεις, βρισκόταν σε εξέλιξη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Καρζάι σχετικά με την Μπαγκράμ. Ο Καρζάι απαιτούσε από τους Αμερικάνους να παραχωρήσουν τον έλεγχο της φυλακής που βρίσκεται μέσα στη στρατιωτική βάση σε αφγανικές δυνάμεις. Μέσα στη φυλακή της Μπαγκράμ είχε γίνει γνωστό ότι γίνονται αντίστοιχα βασανιστήρια και εξευτελισμοί όπως και στο Αμπού Γράιμπ του Ιράκ.

Επίσης, ο Καρζάι ζητούσε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις νυχτερινές επιδρομές και έρευνες στα σπίτια. Η συμπεριφορά των αμερικάνων στρατιωτών απέναντι στις οικογένειες όταν εισβάλλουν στα σπίτια τους, είναι ένας από τους λόγους που οι Ταλιμπάν και άλλες δυνάμεις που ζητάνε την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων έχουν αυξήσει την επιρροή τους.

Με αυτές τις ισορροπίες, είναι πολύ δύσκολο οι ΗΠΑ να επιτύχουν τον πολιτικό στόχο των τελευταίων μηνών, που ήταν να έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση Καρζάι σχετικά με τους όρους παραμονής των στρατευμάτων πριν από τον Μάη. Το Μάη είναι προγραμματισμένη να γίνει στο Σικάγο ειδική σύνοδος του ΝΑΤΟ για το μέλλον της κατοχής του Αφγανιστάν. Η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσει από το Αφγανιστάν το 2014. Ωστόσο, το τι ακριβώς σημαίνει “αποχώρηση”, είναι κάθε φορά υπό διαπραγμάτευση. Υπάρχουν φωνές μέσα στο Πεντάγωνο που λένε πως θα πρέπει ο έλεγχος του Αφγανιστάν να περάσει στη CIA που θα διατηρήσει ένα μεγάλο δίκτυο πρακτόρων μέσα στη χώρα, ακόμα και όταν ο μεγάλος όγκος των στρατευμάτων γυρίσει στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα

Και οι υπόλοιπες κατοχικές δυνάμεις βρίσκονται κάτω από την πίεση της αποχώρησης. Ο Σαρκοζί, μετά το θάνατο τεσσάρων γάλλων στρατιωτών από αφγανό στρατιώτη το Γενάρη, ανακοίνωσε ότι τα γαλλικά στρατεύματα θα φύγουν από το Αφγανιστάν ένα χρόνο νωρίτερα από το κανονισμένο, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2013.

Οι 50 Γερμανοί που βρίσκονταν στη βάση Ταλοκάν στο βόρειο Αφγανιστάν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη βάση και να μεταφερθούν στην Κουντούζ, μαζί με όλα τους τα στρατιωτικά οχήματα. Η απόφαση πάρθηκε στα τέλη Φλεβάρη, όταν η βάση Ταλοκάν περικυκλώθηκε από διαδηλωτές. Από την Κουντούζ είχαν νωρίτερα αναγκαστεί να αποχωρήσουν φοβισμένες οι δυνάμεις του ΟΗΕ.

Το γεγονός ότι και οι Αμερικάνοι και οι Γάλλοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν, έπεσαν θύματα Αφγανού ένστολου στρατιώτη είναι δείγμα ότι στον αφγανικό στρατό που έχουν στήσει δεν έχουν καταφέρει την μαζική διείσδυση “εχθρικών στοιχείων”. Αυτός ο στρατός είναι που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα αναλάβει την ασφάλεια της χώρας στο τέλος του 2014.

Η κατοχη που αποτέλεσε την απαρχή του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας”, έχει εξελιχθεί σε καταστροφή για τον αφγανικό λαό, αλλά και σε αποτυχία για τους ιμπεριαλιστές. Πέρασαν πάνω από 10 χρόνια μετά την απόφαση του Μπους να εισβάλει στο Αφγανιστάν για να ανατρέψει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και να εξασφαλίσει την αμερικάνικη ηγεμονία στην περιοχή.

Όταν τα αμερικάνικα στρατεύματα θα αποχωρήσουν θα αφήσουν πίσω τους Ταλιμπάν ξανά ως ανερχόμενη πολιτική δύναμη και έναν πληθυσμό που μισεί τις ΗΠΑ περισσότερο παρά ποτέ.

Άλλα διεθνή

Η “άλλη” Κύπρος των απεργιών

Συρία: Περικυκλωμένη επανάσταση

Τα αίσχη της CIA στο Πακιστάν

Βρετανία: Αλληλεγγύη στην ελληνική Αντίσταση