Εκδηλώσεις 8 Μάρτη: Οι γυναίκες σήμερα

“Στην Αγία Παρασκευή έγινε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση”, μας είπε η Εμμανουέλα Γεωργοπούλου, φοιτήτρια στα ΤΕΦΑΑ. “Την εκδήλωση άνοιξε η Αννα Κωνσταντακάκη δημοσιογράφος στην ΕΡΤ, η οποία παρουσίασε χρήσιμα στοιχεία για τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες εργαζόμενες στο χώρο δουλειάς, αλλά και έξω από αυτόν, όπως μεγαλύτερη ανεργία, χαμηλότεροι μισθοί, σεξουαλικές παρενοχλήσεις κλπ δείχνοντας ότι η γυναικεία καταπίεση δεν είναι παρελθόν.

Στη συνέχεια, η Λένα Βερδέ δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη, εξήγησε ότι η γυναικεία καταπίεση συμφέρει το σύστημα γιατί βοηθά στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από τους καπιταλιστές και τόνισε ότι η κοινή πάλη αντρών και γυναικών εργατών για την ανατροπή του συστήματος του κέρδους μπορεί να φέρει την απελευθέρωση.

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που πήραν το λόγο κατέθεσαν εμπειρίες από τους χώρους που εργάζονται και παρεμβαίνουν και από τις μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι στην κοινή δράση σπάνε οι σεξιστικές και όλες οι ιδέες που θέλουν να πείσουν ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες. Το παράδειγμα των γυναικών των απεργών Χαλυβουργών ήταν το πιο χαρακτηριστικό.

Δεν έλειψαν οι προβληματισμοί για τη στάση της αριστεράς πάνω στο ζήτημα, οι ερωτήσεις για το αν υπάρχει ανάγκη της ξεχωριστής προβολής του θέματος ή αρκεί η ένταξή του στις επιθέσεις που δέχεται συνολικά η εργατική τάξη, οι προτάσεις για τη σύνδεση της μάχης για την απελευθέρωση με τις αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές μάχες”.

Συνδικάτα

Στον Πειραιά, η Μαρία Ανδρέου, εκπαιδευτικός, αφού εξήγησε πώς η κρίση χτυπά τις εργαζόμενες, μίλησε για τη συμμετοχή των γυναικών στα συνδικάτα, τους αγώνες και την αριστερά, φέρνοντας το παράδειγμα από την ΕΛΜΕ της όπου στο ψηφοδέλτιο των Παρεμβάσεων υπήρχαν επτά γυναίκες υποψήφιες και αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που το στήριξαν οι συνάδελφοί της εκπαιδευτικοί.

Αμέσως μετά, η Κατερίνα Θωίδου, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη, έκανε μια ιστορική αναδρομή για το ρόλο των γυναικών στο εργατικό κίνημα από την Παρισινή Κομμούνα μέχρι σήμερα, κάτι που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και την πορεία του κινήματος και την ίδια τους τη ζωή. Στο πώς αντιμετωπίζει μια γυναίκα την καταπίεση στην καθημερινή της ζωή, καθώς το σύστημα προσπαθεί ιδεολογικά να επιβάλει τα πρότυπά του είτε στην εμφάνιση είτε στην οικογένεια, επικεντρώθηκε η συζήτηση.

Το Σάββατο 10/3, η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Σμύρνης φιλοξένησε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση την οποία κατά κύριο λόγο παρακολούθησαν νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές. Στις επιθέσεις που δέχονται οι γυναίκες εργαζόμενες στα νοσοκομεία αναφέρθηκε η Κατερίνα Στεφανέλλη από την πενταμελή των γιατρών στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, η οποία άνοιξε τις ομιλίες, τονίζοντας πως μόνο οι αγώνες μπορούν να ανατρέψουν τα μέτρα. “Να μην περιμένουμε τις εκλογές”, είπε χαρακτηριστικά, “κινητοποιήσεις παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και στα νοσοκομεία”.

Στη συνέχεια, η Λίλιαν Μπουρίτη από το ΣΕΚ ανέδειξε το ρόλο της οικογένειας στον καπιταλισμό ως κεντρικού θεσμού αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, συνδέοντας έτσι τη γυναικεία καταπίεση με το σύστημα. Και, φέρνοντας το παράδειγμα της Ρώσικης Επανάστασης και των μέτρων υπέρ των γυναικών που πήρε τότε η νέα κοινωνία, παρουσίασε τις μάχες -οικονομικές, ιδεολογικές, πολιτικές ενάντια στα μνημόνια και το σύστημα- μέσα από τις οποίες περνά σήμερα η πάλη για την ανατροπή και την απελευθέρωση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η Σόνια Μητραλιά από την Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο Χρέος έκφρασε την άποψη ότι υπάρχει πάντρεμα της πατριαρχικής κοινωνίας με τον καπιταλισμό και αυτό το μείγμα βιώνουν οι γυναίκες σήμερα, ενώ πρότεινε τον έλεγχο του χρέους “για να ξέρουμε τι πληρώνουμε”. Μαθητές ρώτησαν πως συνδέεται η αριστερά με τους αγώνες ενάντια στη γυναικεία καταπίεση, ενώ μια σειρά σύντροφοι και συντρόφισσες μίλησαν για τους αγώνες που πρωτοστατούν γυναίκες.

Την ίδια μέρα “στα Χανιά, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και νεολαίοι συζήτησαν για τα μέτρα των μνημονίων και πώς αυτά χτυπούν τις γυναίκες, για το σεξισμό και πώς εκφράζεται σε μια σειρά επίπεδα, για τις διακρίσεις κατά των γυναικών και πως δικαιολογούνται από κυβερνήσεις και αφεντικά”, μας είπε η Μαρία Καλιτσουνάκη, “Προηγουμένως η Δήμητρα Κυρίλλου, στην ομιλία της, είχε σταθεί στα μεγάλα κινήματα με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες καθώς και στη σύνδεση της μάχης για την απελευθέρωση με τη μάχη ενάντια στο σύστημα του κέρδους και του ανταγωνισμού”.

“Πολλά ήταν τα ερωτήματα στην συζήτηση στο Ίλιον για το αν οι γυναίκες εργαζόμενες χρειάζεται να παλεύουν χωριστά ή μαζί με τους συναδέλφους τους, για το είναι η κοινωνία μας πατριαρχική, για το αν η αριστερά πρέπει να βάζει ειδικά αιτήματα για τις γυναίκες, για το ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να παίρνουν τα συνδικάτα ενάντια στη διάλυση του κράτους πρόνοιας και όλες τις επιθέσεις που χτυπούν την εργατική τάξη και τις γυναίκες περισσότερο”, μας είπε η Κατερίνα Πατρικίου για τη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα 12/3. “Η Μαρία Στύλλου, ομιλήτρια στην εκδήλωση, τόνισε ότι η αιτία της γυναικείας καταπίεσης είναι ο καπιταλισμός, ότι ο ρόλος της οικογένειας είναι βασικός στο σύστημα, ότι η εργατική τάξη χρειάζεται να παλέψει ενωμένη”.