Περίπτωση Κουβέλη. Όποιος ασκεί τα δημοκρατικά δικαιώματά του είναι σταλινικός;

Το πιο χαρακτηριστικό ήταν το άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου (ΤΑ ΝΕΑ, 19/5) που ανέφερε ότι «Ωσαν να έχει την πολυτέλεια να διαθέτει πολλά στελέχη της εμβέλειας, της ευπρέπειας και της αποτελεσματικότητας του Φώτη Κουβέλη, η ηγεσία του κόμματος κατάφερε να τον αποκλείσει από το συνέδριο προφανώς για να μην ακούσει την κριτική του για τα τόσα λάθη που έχει διαπράξει...Σε κάθε περίπτωση, ο αποκλεισμός του Φώτη Κουβέλη φανερώνει ότι το κόμμα που επαγγέλλεται την ανανέωση της Αριστεράς στην Ελλάδα μετέρχεται σταλινικές μεθόδους, προκειμένου να περιθωριοποιήσει ή ακόμα και να εξοντώσει πολιτικά τους εσωκομματικούς αντιπάλους της ηγεσίας». Κι όλα αυτά, ενώ ο Κουβέλης έχει ούτως ή άλλως το δικαίωμα να βρίσκεται κανονικά στο συνέδριο, να μιλήσει αλλά και να θέσει υποψηφιότητα στα όργανα του κόμματος. Σκέψου να μην είχε και αυτό το δικαίωμα?

Στον ίδιο σκληρό τόνο, υπονοώντας «σταλινικές πρακτικές», ήταν οι δηλώσεις των βουλευτών και των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ. Λίγο πολύ κατηγόρησαν τα μέλη της Καλλιθέας για εκμετάλλευση των διατάξεων του καταστατικού -που τους δίνει τη δυνατότητα να δίνουν τη δεύτερη ψήφο τους σε υποψήφιο άλλης λίστας πέραν της δικής τους και καταψήφισαν έτσι τον Κουβέλη- ώστε να αλλοιωθεί η σειρά εκλογής στη λίστα της Πτέρυγας. «Οσοι μεθόδευσαν, με φτηνά κόλπα, τον αποκλεισμό του Φ. Κουβέλη από το συνέδριο του ΣΥΝ, υπονομεύουν τον Συνασπισμό, το κύρος του, τη συνοχή του και τα δημοκρατικά του χαρακτηριστικά», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Και μόνο η καταγγελία ότι η χρησιμοποίηση του καταστατικού του κόμματος από τα μέλη είναι «φτηνό κόλπο» και «εκμετάλλευση» για να «αλλοιωθεί» το αποτέλεσμα, είναι γελοία. Ποιος είναι δηλαδή ο ρόλος του καταστατικού, αν τα μέλη ενός κόμματος δεν έχουν τελικά το δικαίωμα να καταφύγουν σε αυτό;

Οσο για τα «δημοκρατικά χαρακτηριστικά» του ΣΥΝ, αυτά δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον ίδιο τον Κουβέλη ο οποίος δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα ούτε για τις δημόσιες εμφανίσεις του στις τηλεοράσεις, ούτε για τις δηλώσεις του και το περιεχόμενό τους αν συμφωνούν με τα όσα λέει ο ΣΥΝ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κουβέλης καταψηφίστηκε από τη βάση του κόμματος γιατί σε όλα σχεδόν τα κρίσιμα ζητήματα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στα δεξιά του κινήματος των εργατών και της νεολαίας και των αγώνων τους. 

Υπονόμευση

Η ανακοίνωση της Αριστερής Ανασύνθεσης, της τάσης που καταψήφισε τον Κουβέλη στην Καλλιθέα, περιλαμβάνει πολλές τέτοιες περιπτώσεις (δήλωση του Κουβέλη μετά το προγραμματικό συνέδριο για ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υπονόμευση της γραμμής ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της μαθητικής εξέγερσης του Δεκέμβρη, δηλώσεις στα ΜΜΕ για στήριξη της υποψηφιότητας Παπούλια μετά το δείπνο του Λεωνίδα Κύρκου, δηλώσεις για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στο δήμο Θεσσαλονίκης).

Πιο απογοητευτική, όμως, από τις δηλώσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας και τα καυστικά σχόλια των ΜΜΕ είναι η στάση που κρατά πάνω στο ζήτημα η ηγεσία του ΣΥΝ με πρώτο και καλύτερο τον Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για μεθοδεύσεις που είναι έξω από την κουλτούρα του κόμματος και πρότεινε στο πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου να συγκαλέσει έκτακτη ολομέλεια της Π. Κ. Καλλιθέας για να θέσει ζήτημα τακτικισμών.

Και είναι απογοητευτική γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η Αριστερά δέχεται σκληρή κριτική για τις πρακτικές της. Με το να αναρτά πανό στην Ακρόπολη και να κλείνει τους αρχαιολογικούς χώρους, εμποδίζει με το «έτσι θέλω» τον τουρισμό. Το ίδιο με το να περιφρουρεί τις απεργίες στα πλοία ή τα ξενοδοχεία, ευθύνεται για τις ακυρώσεις των καλοκαιρινών κρατήσεων. Με τις πορείες της κρύβει τους κουκουλοφόρους. Σε τελική ανάλυση, με τις απεργιακές διαδηλώσεις η Αριστερά ευθύνεται για τους τρεις νεκρούς της Marfin, καταλήγουν τα «επιχειρήματα» που στόχο έχουν να θάψουν το εργατικό κίνημα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάχτηκε και η περίπτωση του Κουβέλη. Έγινε μία ακόμα αφορμή για να συκοφαντηθεί η αριστερά για σταλινισμό. Και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ προτίμησε να υιοθετήσει τις συκοφαντίες αντί να τις επιστρέψει ως απαράδεκτες