ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - Β´ Πανελλαδική Εργατική Συνάντηση

Το εργατικό κίνημα των 7 πανεργατικών απεργιών μέσα σε έξι μήνες -ανάμεσά τους την γενική απεργία της 5ης Μάη τη μεγαλύτερη της Μεταπολίτευσης- και των πολλών απεργιών σε μια σειρά κλάδους, χρειάζεται να κλιμακώσει τη δράση του με αγώνες διαρκείας για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν. 

Σε αυτή την κατεύθυνση η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων παίρνει την πρωτοβουλία να καλέσει σε Πανελλαδική Εργατική Συνάντηση στις 24 Οκτώβρη στο θέατρο Διάνα στην Αθήνα. Είναι η δεύτερη συνάντηση αγωνιστών που οργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης μετά την δημιουργία της πέρσι το ίδιο διάστημα. Στόχος της είναι να δώσει την ευκαιρία σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους από διαφορετικούς χώρους, από όλη τη χώρα, να βρεθούν μαζί, να ανταλλάξουν εμπειρίες από τους αγώνες των προηγούμενων μηνών και να οργανώσουν με τον καλύτερο τρόπο τις επόμενες μάχες, μέχρι την ανατροπή όλων των μέτρων της κυβέρνησης και της τρόικας.

Η οργάνωση της δεύτερης Πανελλαδικής Εργατικής Συνάντησης αποφασίστηκε σε σύσκεψη της Επιτροπής Αλληλεγγύης τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη το απόγευμα στην ΕΣΗΕΑ.

Την συζήτηση άνοιξε ο Τάσος Αναστασιάδης, τονίζοντας: «Η κρίση συνεχίζεται, τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση έχουν αποτύχει κι αυτό φαίνεται από το ότι φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης πρέπει να στηρίξει τις μάχες που θα δώσουν οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα. Ηδη έχουν ξεκινήσει αγώνες, την Παρασκευή ο ΔΟΛ ανακοίνωσε το κλείσιμο του εκδοτικού οίκου Ελληνικά Γράμματα, απολύοντας 94 εργαζόμενους. Στη σημερινή συνάντηση με την εργοδοσία η απάντηση που πήραν οι εργαζόμενοι ήταν ότι τα αφεντικά δεν δεσμεύονται για καμία θέση εργασίας αλλά ούτε καν για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Πριν μια βδομάδα απολύθηκαν 20 εργαζόμενοι από τα τυπογραφεία της Ελευθεροτυπίας, κι από κει και πέρα σε όποιο χώρο και να κοιτάξεις, έχουμε απολύσεις, άτομο το άτομο.

Ο πρώτος σημαντικός σταθμός είναι η διαδήλωση στη ΔΕΘ, μία επιτυχημένη κινητοποίηση θα δώσει αυτοπεποίθηση σε όλους τους κλάδους να συνεχίσουν. Είναι σημαντικό η Επιτροπή ένα χρόνο μετά τη δημιουργία της να προχωρήσει σε μια δεύτερη πανελλαδική εργατική συνάντηση που θα συσπειρώσει όλο τον κόσμο που αντιστέκεται και θα τον συντονίσει για να δώσει τις μάχες ενωτικά και οργανωμένα. Ξεκινάμε στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις στα Ελληνικά Γράμματα, τις απεργίες στις συγκοινωνίες την Τετάρτη 8/9 και την Πέμπτη 9/9, την κινητοποίηση των συμβασιούχων στις 23 Σεπτέμβρη, την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζόμενων του ΟΤΕ στις 29 Σεπτέμβρη».

«Το μνημόνιο δε δουλεύει, πάει για δεύτερη ίσως και τρίτη έκδοση», είπε ο Βασίλης Συλλαϊδής, από την Ιντρακόμ, «Στην Ιντρακόμ έγιναν περίπου 50 απολύσεις ανάμεσα στο Μάη και τον Ιούλη, κάναμε δύο στάσεις εργασίας σαν αντίδραση. Για τη διαδήλωση στη ΔΕΘ θα προσπαθήσουμε σα σωματείο να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους του παραρτήματος της Ιντρακόμ στη Θεσσαλονίκη».

ΔΟΛ

«Υπάρχει ανησυχία στο χώρο μετά και τις εξελίξεις στα Ελληνικά Γράμματα», είπε η Γιάννα Σακελλαρίου, εργαζόμενη στο ΔΟΛ, «Η εργοδοσία θέλει να προχωρήσει σε πογκρόμ απολύσεων. Φαινόταν από την άνοιξη αυτό, όταν προσπάθησε να διώξει το 20% των εργαζόμενων και δεν τα κατάφερε. Θα συνεχίσει την προσπάθεια. Αν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα προχωρήσουν σε διαδήλωση προς το ΔΟΛ, μια καλή κίνηση θα ήταν να οργανώσουμε την υποδοχή τους από τη μεριά μας, να τους περιμένουμε με ένα πανό στην είσοδο, δε ξέρω αν θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο».

Η Αναστασία Μουστάκα από τον ΟΤΕ είπε: «Ο Βουρλούμης θέλει να συγχωνεύσει υπηρεσίες στον ΟΤΕ και να διώξει προσωπικό. Επίσης δεν υπογράφει συλλογική σύμβαση γι´ αυτό και βγήκε η απεργία στις 29 Σεπτέμβρη. Είναι ευκαιρία η απεργία, χρειάζεται να την οργανώσουμε για να έχει επιτυχία και παράλληλα να καλέσουμε τους εργαζόμενους στην εργατική συνάντηση. Εχουμε ήδη ξεκινήσει περιοδείες για τη ΔΕΘ».

«Οταν μιλάνε για ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ανέργους, δε υπολογίζουν τους εργαζόμενους που δουλεύουν ένα τετράωρο ή αυτούς που κάνουν ένα μεροκάματο τη βδομάδα, που στην ουσία είναι άνεργοι. Αρα μπορεί η ανεργία να αγγίζει τα διπλάσια νούμερα από αυτά που μας λένε. Πέρα από το ΔΟΛ, η Ελευθεροτυπία είναι χρεωμένη πολλά εκατομμύρια ευρώ, όλα δείχνουν ότι θα έρθουν νέα κανόνια», είπε ο Κώστας Γεωργόπουλος, μουσικός από την ΠΟΘΑ.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τίποτα, φάνηκε και στις επιλογές των υποψηφίων για τις τοπικές εκλογές», είπε ο Κώστας Σαρρής, εργαζόμενος στην Ημερησία. «Ο Καλλικράτης και οι περικοπές θα εντείνουν τις αντιδράσεις, αυτό που έγινε στις 5 Μάη έξω από τη Βουλή, θα επαναληφθεί έξω από τα δημαρχεία κι εκεί οι δήμαρχοι δε θα μπορούν να γλυτώνουν εύκολα. Δε πρέπει να ξεχνάμε την περασμένη χρονιά που ήταν γεμάτη απεργίες και συγκρούσεις. Αν πέρσι ξεκινάγαμε με τους συμβασιούχους ενάντια στον Παπανδρέου, φέτος ξεκινάμε με τις συγκοινωνίες, με τα πιο δυνατά δηλαδή συνδικάτα και μάλιστα συντονισμένα. Ο συντονισμός είναι στην πρώτη γραμμή και φέτος, κανείς χώρος να μην μείνει μόνος, αυτό πρέπει να είναι ξανά το σύνθημα της νέας πανελλαδικής εργατικής συνάντησης στις 24 Οκτώβρη».

«Θα είμαστε κι εμείς σαν Ενωση Μεταναστών Εργατών στο ραντεβού της Θεσσαλονίκης», είπε ο Σέμκο από το Ιράν, «Μέχρι τώρα έχουμε γεμίσει 2 πούλμαν, μπορεί να χρειαστούμε και τρίτο. Εχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα για το Πακιστάν για να βοηθήσουμε τους πληγέντες από τις πλημμύρες. Επίσης έξι Ιρανοί προχώρησαν σε 36 μέρες απεργία πείνας μπροστά στα γραφεία του ΟΗΕ για πολιτικό άσυλο και κέρδισαν με τη συμπαράσταση τη δική σας και πολύ κόσμου. Ο αγώνας συνεχίζεται γιατί στο Ιράν υπάρχει δικτατορία και διώξεις και δολοφονίες και πολλοί ακόμα μετανάστες ζητούν πολιτικό άσυλο. Γι´ αυτό έχουμε κατασκηνώσει στα Προπύλαια. 

Σωματεία

Ζητάμε καθένας από σας στο δικό του σωματείο να περάσει ένα ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα μας. Είναι πολύ σημαντικό, η κυβέρνηση έδωσε άσυλο στους έξι Ιρανούς την ημέρα που η ΑΔΕΔΥ έβγαλε ανακοίνωση ότι τους στηρίζει. Αρα τα ψηφίσματα στα σωματεία έχουν αξία. Το 99% των μεταναστών είναι εργάτες, πιστεύω ότι η εργατική δυναμική μπορεί να μεγαλώσει αν συμμετέχουν οι μετανάστες στους αγώνες. Η σημερινή κυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ θέλουν να παίρνουν ρατσιστικά μέτρα. Ζητάμε να μην γίνονται απελάσεις στο Πακιστάν που είναι πλημμυρισμένο, ζητάμε να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες από το Πακιστάν για να μπορούν να δουλέψουν και να στείλουν βοήθεια στις οικογένειές τους».

«Οπως πέρασαν μέσα στο καλοκαίρι τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και τις συλλογικές συμβάσεις, έτσι πέρασε και ένα νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία που αποτελεί ταφόπλακα για το δημόσιο σύστημα υγείας», είπε ο Κώστας Καταραχιάς, ειδικευόμενος γιατρός, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, «Είναι μεγάλη μάχη που αφορά όλο τον κόσμο και το αν θα συνεχίσει να έχει περίθαλψη. Η προηγούμενη χρονιά έχει σημαδευτεί από μεγάλες κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών με επισχέσεις εργασίας όλη την άνοιξη για καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλή προγράμματα εφημεριών μέχρι 5νθήμερη απεργία το καλοκαίρι ενάντια στο νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, συντονίστηκαν οι γιατροί με τα σωματεία των εργαζόμενων σε κοινές κινητοποιήσεις. Αυτά θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και από την μεριά μας σαν Επιτροπή χρειάζεται να τα στηρίξουμε. Η εργατική συνάντηση τον Οκτώβρη θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Η ΟΕΝΓΕ έχει αποφασίσει συμμετοχή στη ΔΕΘ και απεργία στις 29 Σεπτέμβρη, είναι ευκαιρία να κινηθούμε για την επιτυχία της».

«Σήμερα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της Πυρκάλ για τους 250 συμβασιούχους των εργοστασίων Λαυρίου, Ελευσίνας και Υμηττού που τους απέλυσαν μετά έξι χρόνια δουλειάς», είπε ο Γιώργος εργαζόμενος στην Πυρκάλ. Η σύσκεψη αποφάσισε την άμεση έκδοση αφίσας και προκήρυξης για την εργατική συνάντηση, καθώς και κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης. Η Επιτροπή, που ναυλώνει πούλμαν για τη ΔΕΘ, θα συνεχίσει τις εξορμήσεις που έχει ξεκινήσει στο Σύνταγμα για ενημέρωση του κόσμου για τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη και το κλείσιμο συμμετοχών. Επίσης θα στηρίξει όλες τις κινητοποιήσεις που ξεσπάνε όπως των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες, στα Ελληνικά Γράμματα, των συμβασιούχων, των γιατρών, των εργαζόμενων στον ΟΤΕ.