Ζιμπάμπουε: Καταδίκες αγωνιστών για «συνομωσία ανατροπής»

Συνεχίζεται η μάχη για να απαλλαχθούν εντελώς από τις κατηγορίες οι έξι σύντροφοι της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Οργάνωσης (ISO), αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ στη Ζιμπάμπουε.

Η απόφαση του Δικαστηρίου που βγήκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ευτυχώς πολύ ελαφρύτερη από όσο σχεδίαζε το καθεστώς του Μουγκάμπε, δηλαδή 10 χρόνια χωρίς αναστολή. Η απόφαση αναφέρει ότι ο καθένας από τους έξι συντρόφους καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή, 420 ώρες κοινωνικής εργασίας και πρόστιμο 500 αμερικάνικων δολαρίων. Επίσης, η απόφαση προβλέπει ότι η αναβολή ισχύει αν δεν κάνουν παρόμοιο παράπτωμα τα επόμενα πέντε χρόνια. Έφεση στην απόφαση θα γίνει άμεσα.

Το «παράπτωμα» των συντρόφων ήταν ότι συμμετείχαν σε εκδήλωση της ISO στις 19 Φεβρουαρίου, στην οποία υπήρχε προβολή βίντεο με εικόνες από τις επαναστάσεις στην Αίγυπτο και στην Τυνησία.

Η Αστυνομία είχε εισβάλλει στην εκδήλωση, την διέλυσε και προχώρησε σε 45 συλλήψεις. Όλοι οι συλληφθέντες βασανίστηκαν, ακόμα και όσοι είχαν προβλήματα υγείας. Η αρχική κατηγορία ήταν για «προδοσία» που σημαίνει ότι θα καταδικάζονταν σε θάνατο.

Τελικά, άφησαν ελεύθερους όλους τους συμμετέχοντες εκτός από τους 6. Αργότερα, ο Ντέιβιντ Μπάτσι, ένας από τους συλληφθέντες, πέθανε εξαιτίας της άσχημης κατάστασης της υγείας του και της κακομεταχείρισης στη φυλακή.

Οι σύντροφοι που παρέμειναν φυλακισμένοι και τώρα καταδικάστηκαν είναι όλοι τους ηγετικά μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για τους Μουνγιαράτζι Γκουϊσάι, πρώην βουλευτή και συντονιστή της ISO, Χόπγουελ Γκάμπο, ακτιβιστή κατά του χρέους, Γουέλκαμ Ζιμούτο, συνδικαλιστή φοιτητή, Έντισον Τσακούμα, συνδικαλιστή και Αντονέτα Τσότο, Τατέντα Μομπεγιαράρα, ακτιβιστές της ISO.

Καθεστώς

Οι κατηγορίες στηρίχτηκαν σε ένα χαφιέ της Αστυνομίας που συμμετείχε στην εκδήλωση και κατέθεσε ότι η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το πώς θα ανατραπεί το καθεστώς Μουγκάμπε. Το Δικαστήριο είχε προχωρήσει ακόμα παραπέρα αφού υποστήριξε ότι είχε οριστεί και «ημερομηνία της ανατροπής».

Είναι φανερό ότι το καθεστώς τρέμει τον αέρα της επανάστασης που έρχεται από την Αίγυπτο και την Τυνησία. Για αυτό διέλυσε την εκδήλωση, για αυτό προσπάθησε να καταδικάσει με τις ανώτερες δυνατές ποινές τους αγωνιστές.

Αυτή η προσπάθεια τους γύρισε μπούμερανγκ, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ακόμα και μέσα στο δικαστήριο, οι σύντροφοι δεν δείλιασαν στιγμή να υποστηρίξουν ότι ο Μουγκάμπε πρέπει να φύγει. Ο Δικαστής που άκουσε αυτή τη δήλωση πάνιασε, ενώ όσοι διαδηλωτές βρίσκονταν μέσα και έξω από το Δικαστήριο δάκρυσαν από χαρά και ενθουσιασμό.

Διαβάζουμε στο Socialist Worker ένα κομμάτι από την τοποθέτηση του Μουνγιαράτζι Γκουϊσάι στο Δικαστήριο: «Όσον αφορά για τον Μουγκάμπε, ότι είπα και πιστεύω είναι ότι έχει κυβερνήσει για περισσότερα από 30 χρόνια ως πρωθυπουργός και πρόεδρος και τώρα είναι 88 χρόνων…Λοιπόν, ναι! Ο Πρόεδρος Μουγκάμπε πρέπει να φύγει. Η θητεία του έχει λήξει και στο νέο Σύνταγμα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κανένας ηγέτης δεν υπηρετεί παραπάνω από δύο φορές».

Η υπόθεση της δίκης των συντρόφων ξεσήκωσε κύμα αλληλεγγύης σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Έγιναν πικετοφορίες και συγκεντρώσεις έξω από τις πρεσβείες της Ζιμπάμπουε, από το Γιοχάνεσμπουργκ μέχρι το Λονδίνο και τη Μελβούρνη.