Αντικαπιταλιστικά «κάλαντα» και συζητήσεις

Στα Πετράλωνα η τοπική κίνηση είχε παρουσία στο ετήσιο παζάρι της Πολιτιστικής Ομάδας στην πλατεία Μερκούρη το Σάββατο 19/12 από το οποίο πέρασαν εκατοντάδες κάτοικοι. Για την εξόρμηση μας μίλησε η Τάνια Βριζάκη. «Ο κόσμος ήταν πολύς και ανοιχτός για συζήτηση για όλα. Η κουβέντα ξεκινούσε με αφορμή την έκθεση αντιρατσιστικής φωτογραφίας, αλλά πήγαινε ακόμα και στην κρίση του καπιταλισμού. Αυτό δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια τόσο εύκολα. Απόδειξη για αυτό είναι ότι δώδεκα άτομα έγιναν μέλη στην Κίνηση και δόθηκαν 29 από τα ημερολόγια που έχουν κυκλοφορήσει για οικονομική ενίσχυση».

Παρόμοια παρέμβαση έγινε και στον Πειραιά στην γιορτή του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη. «Είχαμε έκθεση φωτογραφίας, μαζεύαμε υπογραφές στην καμπάνια για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Μοχάμεντ Καμράν και ανοίγαμε τη συζήτηση για την ανάγκη να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες. Οι υπογραφές ήταν πάνω από 50 και δώσαμε 24 ημερολόγια», μας είπε η Ελίνα Γρύλλη.

Από την Νέα Ιωνία μας έδωσε την εικόνα από τη δράση της Κίνησης ο Στέλιος Μιχαηλίδης. «Όλος ο πεζόδρομος της Μικράς Ασίας ήταν διακοσμημένος με πικέτες της Κίνησης και μοιράζαμε προκήρυξη που είχε σαν βασικό σύνθημα άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Πολύς κόσμος υπέγραψε την αντιρατσιστική καμπάνια και δώδεκα άτομα πήραν το ημερολόγιο για οικονομική στήριξη στην προσπάθειά μας».

Στο Ίλιον παρέμβαση έγινε στην πλατεία. «Μαζεύαμε υπογραφές για να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη στη Νίκαια και ανταποκρίνονταν τόσο ντόπιοι όσο και μετανάστες. Μια κοπέλα μας ενίσχυσε οικονομικά αφού δουλεύει δώδεκα ώρες καθημερινά και δεν μπορεί να βοηθήσει αλλιώς όπως μας είπε. Ακόμα, 14 άτομα προμηθεύτηκαν το αντιρατσιστικό ημερολόγιο», δήλωσε στην ΕΑ ο Ηλίας Κολοβός.

Εξορμήσεις

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκαν οι εξορμήσεις των τοπικών πυρήνων του ΣΕΚ τις μέρες των γιορτών. Η συζήτηση άνοιγε γύρω από την μεγάλη καπιταλιστική κρίση και τις αντιστάσεις που υπάρχουν σε κάθε χώρο.

«Πήγαμε για εξόρμηση στο Hondos Center στην Πατησίων την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα. Στήσαμε πικέτες με σύνθημα «ο πλούτος των τραπεζών μας ανήκει» και τραπεζάκι για να έχουμε πιο εμφανή παρουσία. Ανοίγαμε τη συζήτηση με το κείμενο υπογραφών της νέας καμπάνιας και επιχειρηματολογούσαμε γιατί θέλουμε να ελέγχουν την οικονομία τα συμβούλια των εργατών και όχι τα συμβούλια των μετόχων. Δώσαμε δεκατρείς εφημερίδες και μαζέψαμε πάνω από είκοσι υπογραφές, μας είπε ο Παντελής Γαβριηλίδης.

Εξόρμηση έγινε και στα μετρό της Δάφνης και των Αμπελοκήπων την ίδια μέρα. «Στη Δάφνη ανοίγαμε τη συζήτηση για το πώς θα συνεχίσουμε μετά την πανεργατική στις 17 Δεκέμβρη και ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε τις μάχες και το 2010. Συνδιάζαμε το σύνθημα «αντίσταση στο πακέτο Παπανδρέου» με το αίτημα «Φορολογήστε τους πλούσιους» και μαζεύαμε υπογραφές. Πάνω από είκοσι άτομα υπέγραψαν», μας δήλωσε η Έλλη Πανταζοπούλου. Ο Βασίλης Μάραντος ήταν στην εξόρμηση στους Αμπελόκηπους. «Σχεδόν τριάντα άνθρωποι έβαλαν υπογραφή στο κείμενο και τουλάχιστον τρεις ζήτησαν να βρεθούμε ξανά άμεσα για να συζητήσουμε. Το αίτημα να μην πληρώσουμε εμείς για την κρίση έκανε όλους να υπογράφουν και να σταματάνε για κουβέντα», μας τόνισε.

Καμπάνια

Πολύ πετυχημένη ήταν η εξόρμηση στο Άτικα στην Πανεπιστημίου. «Είχε πάρα πολύ κόσμο που παρόλο που πήγαινε για ψώνια λόγω των ημερών, χαιρόταν όταν άκουγε τα συνθήματα μας για να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση. Οι σύντροφοι που συμμετείχαμε προσπαθήσαμε να πιάσουμε τη διάθεση του κόσμου και πάνω από 50 άτομα υπέγραψαν την καμπάνια. 

Δώσαμε 21 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης, ενώ είχαμε και βιβλία από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Ένας νέος σύντροφος έδωσε την μπροσούρα του Κρις Χάρμαν «Βάση και Εποικοδόμημα» σε κάποιον που υπέγραψε. Ήταν καλό παράδειγμα για όλους μας, να ανοίγουμε πιο βαθιά την πολιτική συζήτηση», δήλωσε στην ΕΑ η Θένια Ασλανίδη. 

Αντίστοιχες εξορμήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. «Στη Θεσσαλονίκη αν και είχε άσχημο καιρό κάναμε εξόρμηση στο κέντρο. Το κλίμα ήταν πολύ καλό μετά την απεργία και όλοι έβαζαν ότι θα πρέπει να κινηθούμε από τα κάτω. Τα συνθήματα για την κρίση και για τη νέα καμπάνια είχαν απήχηση. Μαζέψαμε πάνω από 40 ευρώ οικονομική ενίσχυση, 26 άτομα αγόρασαν την εφημερίδα και πάνω από 45 υπέγραψαν», μας είπε ο Νίκος Τουρνάς.

Εκδηλώσεις

Το ενδιαφέρον εκατοντάδων εργαζόμενων, φοιτητών και μαθητών συγκέντρωσαν οι εκδηλώσεις που οργάνωσε σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και την επαρχία το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα με θέμα «Η κρίση, το ΠΑΣΟΚ και η πάλη για το Σοσιαλισμό». 

Εργαζόμενοι από τον ΟΤΕ, το Αγία Ολγα, την ΕΡΤ, αλλά και φοιτητές συμμετείχαν στη συζήτηση στη Νέα Ιωνία. «Ο Τάσος Αναστασιάδης από το ΣΕΚ άνοιξε την εκδήλωση εξηγώντας γιατί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί διέξοδο από την κρίση και γιατί οι αγώνες των εργατών και της νεολαίας μπορούν να εξασφαλίσουν ότι δε θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα», μας είπε ο Στέλιος, «Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ψεύτικο δίλημμα που βάζουν αυτή τη στιγμή κυβέρνηση, ΕΕ και καπιταλιστές ´ή θα πάρετε μέτρα όπως η Ιρλανδία ή θα καταρρεύσετε όπως η Αργεντινή´. Εγινε σύντομη αναδρομή στο τι συνέβη στην Αργεντινή ενώ τονίστηκε ότι μέτρα τύπου Ιρλανδίας δεν συνιστούν απομάκρυνση από την κατάρρευση αλλά επιτάχυνσή της».

«Στο Περιστέρι η συζήτηση για την κρίση και τις συνέπειές της είχε ένα ζωντανό παράδειγμα, το εργοστάσιο της ELITE στην περιοχή που απειλείται με κλείσιμο αφήνοντας στο δρόμο πάνω από 200 εργαζόμενους», μας είπε η Λίλιαν. «Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και η αντίσταση, με τους εργαζόμενους να έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας και να έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου διεκδικώντας το εργοστάσιο να παραμείνει ανοιχτό. Στην τοποθέτηση συντρόφου για αυτή τη μάχη και την προσπάθειά μας ως Εργατική Αλληλεγγύη να συνδεθούμε με τους εργάτες της ELITE και να απλώσουμε τη συμπαράσταση, αναδείχτηκε ο ρόλος της Αριστεράς σήμερα ως στήριγμα και οργανωτής των αγώνων».

Προοπτική

Πάνω από 20 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση στα Πετράλωνα με ομιλητές το Μωυσή Λίτση δημοσιογράφο στην Ελευθεροτυπία και τη Μαρία Στύλλου από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω. «Ο Μωυσής εστίασε στην ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει την κρίση ό,τι κι αν λένε οι υπουργοί του, ενώ η Μαρία μίλησε για την προοπτική των αγώνων που ξεσπούν», μας είπε η Ελεάννα. «Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, η πανεργατική από τα κάτω στις 17 Δεκέμβρη βρέθηκε στο κέντρο ως το γεγονός που δείχνει τη διάθεση για αντίσταση και τη δύναμη για να προχωρήσουμε. Η Αριστερά έχει εναλλακτική λύση, την πάλη για το σοσιαλισμό, χρειάζεται να βρει τρόπο να κερδίσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε αυτή την προοπτική».

Εργαζόμενοι και νεολαίοι, κύρια μαθητές, συμμετείχαν στην εκδήλωση στο Χαλάνδρι με εισηγητές τον Πάνο Γκαργκάνα από την Εργατική Αλληλεγγύη και τον Βασίλη Συλλαϊδή, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στην Ιντρακόμ. «Στο ερώτημα αν τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση, επικεντρώθηκε η εκδήλωση στα Γιάννενα με εισηγητή το Πέτρο Κωνσταντίνου», μας είπε η Αργυρή. «Εγιναν ερωτήσεις για το αν η ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαραίνει εξίσου αφεντικά και εργάτες και άρα αν πρέπει να μοιραστούν τα βάρη για να ανακάμψει η οικονομία και να γλυτώσουμε την κατάρρευση».

«Η συζήτηση στην Καλλιθέα έγινε το απόγευμα της πανεργατικής απεργίας στις 17 Δεκέμβρη, της απεργίας που οργανώθηκε από τα κάτω και έσπασε τη συναίνεση που προσφέρουν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στον νέο προϋπολογισμό λιτότητας», μας είπε ο Ραφαήλ. «Η επιτυχία της απεργίας έπαιξε ρόλο ώστε κόσμος που διαδήλωσε το πρωί στο κέντρο της Αθήνας να έρθει το απόγευμα στη συζήτηση ενθουσιασμένος από αυτή την πρωτοβουλία και με όρεξη να μιλήσει για τη συνέχεια. 

Μετά την εισήγηση που έκανε ο Γιάννης Σηφακάκης, ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις που στάθηκαν στην Αριστερά και το ρόλο της σήμερα, στις μεγάλες ευκαιρίες που έχει να κερδίσει στις γραμμές της τον κόσμο που ήδη συγκρούεται με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη η Αριστερά να δρα ενωμένη αυτή την περίοδο και αναγνώρισε τη σημασία των πρωτοβουλιών του ΣΕΚ στο μαθητικό, το εργατικό και το αντιρατσιστικό κίνημα. Νέοι σύντροφοι μίλησαν για τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει το κίνημα τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την περσινή εξέγερση και τόνισαν τη σημασία η αντικαπιταλιστική αριστερά να πρωταγωνιστεί ενωτικά σε όλες στις μάχες».

Μέτρα

Η εκδήλωση στο Ιλιον «συγκέντρωσε πολλούς εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όπως το ΠΑΣΟΚ», μας είπε η Κωνσταντίνα, «Ο Πάνος Γκαργκάνας αναφέρθηκε στην εισήγησή του τόσο στην παγκόσμια οικονομική κρίση, όσο και στην κατάσταση της χώρας μας με τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να έχει υποσχεθεί στην ΕΕ και τους παράγοντες των αγορών σκληρά μέτρα. Ιδιαίτερα όμως στάθηκε στο λόγο για τον οποίο οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν ανακοινώνουν τα πραγματικά τους σχέδια, που δεν είναι άλλος από το φόβο τους για την αντίσταση που θα συναντήσουν και το ενδεχόμενο μετά το ´νεολαιϊστικο Δεκέμβρη´ πέρσι να έχουμε έναν ´εργατικό Δεκέμβρη´ φέτος. 

Σε αυτές τις συνθήκες, κατέληξε, είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να ανοίγουμε τη συζήτηση για την προοπτική, για το σοσιαλισμό και τον εργατικό έλεγχο. Η εισήγηση έδωσε την ευκαιρία να εκφραστούν μια σειρά ερωτήματα σε σχέση με το ποια κοινωνία θέλουμε να χτίσουμε αλλά και στο πώς σήμερα, μέσα στην οικονομική κρίση, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος δε χάνει τη δουλειά του, στο πώς μπορούμε να κερδίσουμε ότι ανοίγουν θέσεις εργασίας, δεν κλείνουν».

Λένα Βερδέ