Αντίσταση στα κλεισίματα εργοστασίων. Οι εργάτες και οι εργάτριες της ELITE έχουν το λόγο

Θεοδόσης Χαριτονίδης

Μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη δουλεύαμε κανονικά. Είχαμε βέβαια πρόβλημα, δεν είχαμε πληρωθεί το Νοέμβριο και καταλαβαίναμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Μας ανακοινώθηκε λοιπόν ότι θα βγει ο εργοδότης να μας μιλήσει. Συγκεντρωθήκαμε εδώ, μας είπε ο εργοδότης ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ότι κάνει αγώνα να βρει τα χρήματα να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, ότι δε τον βοηθάνε οι τράπεζες να συνεχίσει η λειτουργία και ότι δεν μπορεί να μας πληρώσει. Μας είπε ότι δε διώχνει κανένα αλλά μας ευχήθηκε καλή τύχη. Αποφασίσαμε έτσι να σταματήσουμε τη δουλειά, γιατί δεν υπήρχε και αντικείμενο, δεν είχαμε υλικά, σταμάτησαν οι προμηθευτές να μας δίνουν γιατί υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας και δεν πληρώνονταν.

Οι πρώτες κινήσεις μας ήταν να φτιάξουμε μια εργοστασιακή επιτροπή, για πρώτη φορά, η οποία θα χειρίζεται τα θέματά μας, τις επαφές με τον εργοδότη, τα υπουργεία κλπ. Από εκεί και πέρα, αποφασίσαμε τις πρώτες δυο μέρες να κάνουμε κατάληψη, καθόμασταν και το βράδυ, φυλάγαμε το εμπόρευμα από τους τραπεζικούς, να μη μπουν οι τράπεζες μέσα. Φοβόμασταν τι θα γίνει γιατί δε ξέραμε και συνεχίζουμε να μην ξέρουμε τι είμαστε. Είμαστε απολυμένοι, είμαστε εργαζόμενοι, είμαστε άνεργοι; Να αρχίσουμε να ψάχνουμε νέα δουλειά;. Μετά, κάθε μέρα παίρναμε και μια απόφαση μαζί με την εργοστασιακή επιτροπή. Μάθαμε την επίσχεση που δε τη ξέραμε, το κάναμε για να κατοχυρώσουμε κάποια πράγματα προσωρινά, τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Υπάρχουν εργαζόμενοι εδώ που δουλεύουν από 5 μέχρι 28 χρόνια. Οι περισσότεροι είναι από 10 χρόνια και πάνω. Είμαστε 250 εργαζόμενοι εδώ μέσα. Εξω από εδώ είναι άλλοι 3000 που είναι άμεσα συνεργαζόμενοι. Αύριο αν κλείσει η επιχείρηση, αμέσως από πίσω θα καταρρεύσει ό, τι υπάρχει στον κλάδο.

Νίκος Τσάτσαρης

Το είχαμε καταλάβει από τον Αύγουστο που είχε αρχίσει η αργοπορία στις πληρωμές. Δεν υπήρχε ρευστότητα χρημάτων στην εταιρία να πληρώσει ο εργοδότης. 

Πήγαμε και πορεία στο υπουργείο Εργασίας με την επιτροπή μας, είχαμε συνάντηση με τον εργοδότη και το υπουργείο για να δούμε τι θα γίνει, πώς μπορεί να ξανανοίξει το εργοστάσιο. Κατέθεσε τις προτάσεις του ο εργοδότης, ζήτησε χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων για να ξαναλειτουργήσει. Εχουν γίνει πολλές συναντήσεις για το ίδιο θέμα αλλά δεν έχει υπάρξει κάποια κατάληξη. Το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο. Αν κλείσει η ELITE, μεγάλες βιομηχανίες και προμηθευτές θα ακολουθήσουν. Με τα χρέη που θα τους αφήσουμε εμείς, δε θα έχουν άλλο δρόμο.

Είναι απαράδεκτο να κλείσει η ELITE από την ελληνική αγορά. Θα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος το κράτος από αυτό το λουκέτο. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Πόσο θα δίνουν λεφτά για όπλα και θα φτιάχνουν τους καραβανάδες με εκατομμύρια; Αυτή τη στιγμή κυβερνάνε την Ελλάδα οι τράπεζες. Και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σοσιαλιστικό όπως λέει και θα έχει την ίδια τύχη με τους άλλους.

Βλάσης Γεωργαντάς

Επίσημα η ELITE είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση, δεν μπορεί έτσι ξαφνικά να καταρρέει. Τι γίνεται; Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων. Και μετά τις γιορτές, πάλι εδώ. Νιώθουμε μεγάλη αγανάκτηση, κύρια προς το κράτος. Δεν είναι δυνατόν να αφήσει να γίνει αυτό το πράγμα. Να αφήσει να κλείσει μία κερδοφόρα επιχείρηση. Είναι μεγάλος ο κύκλος εργασιών. Είναι σαν να κλείνει μια μεγάλη επιχείρηση στη Γαλλία. Θα ήταν λύση για μας να γίνει κρατικοποίηση, να έχει ο κόσμος τη δουλειά του, να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Σωτήρης, 17 χρόνια στην κοπή

Τώρα είμαστε σε επίσχεση και περιμένουμε. Ο ΟΑΕΔ δεν μας αναγνωρίζει σαν άνεργους γιατί δεν έχουμε απολυθεί. Ο εργοδότης μας έχει σε μια ομηρία, χάνουμε τα δικαιώματά μας. Πόσο θα αντέξουμε; Απλήρωτοι, με οικογένειες; Αν ακούσετε εδώ που καθόμαστε στα πηγαδάκια τον πόνο που βγάζει ο καθένας, δε θα το πιστεύετε. Τόσο καιρό είμαστε όλοι μαζί, λέγαμε μια καλημέρα και μετά δουλειά. Τώρα μαθαίνουμε ο ένας τον άλλον και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας, δάνεια, δόσεις, παιδιά... Πήραμε το δώρο χτες, ε και; Πού να πρωτοπάει;

Κωνσταντίνος Τσούπρας 

Είμαι νευριασμένος, για τα χρόνια που έφαγα εδώ μέσα, 25 χρόνια. Εχω τέσσερα παιδιά στην πλάτη και δε ξέρω που πάω. Μας τάζουν ότι θα προσπαθήσουν, ότι έχουν κάποιο μέσο με την κυβέρνηση, μήπως τα βρουν, να πάρουν κάποια επιδότηση, αλλά δε το βλέπω. Η λύση θα ήταν από το κράτος, να δώσουν την επιδότηση στον εργοδότη και να τον επιτηρούν τι κάνει, ώστε να συνεχίσουμε εμείς να δουλεύουμε. Οδηγηθήκαμε εδώ από την κακοδιαχείριση του αφεντικού, ενώ λεφτά έχει, από τα χρόνια που δουλεύω εδώ μέσα, ξέρω ότι έχει λεφτά, έβγαζε λεφτά αρκετά, αλλά τι τα έχει κάνει; Κανείς δε ξέρει. Όπως και να τον κυνηγήσουμε, το δίκιο μας δε θα το βρούμε. Είμαστε ξεκρέμαστοι τελείως και απαντήσεις δεν παίρνουμε.

Ματθαίος Στρατάκης

Οι περισσότεροι εδώ μέσα δουλεύουν πολλά χρόνια. Μας ανακοινώνει ότι από τον Αύγουστο έχει πρόβλημα και στο διάστημα αυτό, ανοίγει δύο καταστήματα. Πώς το έκανε αυτό; Αφού δεν είχε να πληρώσει, όπως μας έλεγε. Είμαι κοντά στη σύνταξη και παλεύω για τη σύνταξη. Αλλά φαίνεται ότι δε θέλει το κράτος να μου τη δώσει.

Γεωργία Λουκοπούλου

Είμαι 17 χρόνια εδώ μέσα. Εχουμε κάνει επίσχεση εργασίας, διεκδικούμε πρώτα απ´ όλα τη δουλειά μας, να συνεχίσει να δουλεύει το εργοστάσιο και δεύτερον τα δεδουλευμένα μας. Μας χρωστά το Νοέμβρη, το Δεκέμβρη και χτες μετά βίας πήραμε το δώρο των Χριστουγέννων. Αλλά δε φτάνει, όπως το πήραμε, έφυγε. Είμαστε εδώ κάθε μέρα. Τι περιμένουμε; Μήπως το κράτος δώσει το δάνειο και μπορέσει να ξαναστηθεί η επιχείρηση στα πόδια της. Θέλουμε να πάρουμε υλικά για να δουλέψουμε. Αν πάρουμε την επιχορήγηση-δάνειο θα μπορέσουμε να πάρουμε τα υλικά για το καλοκαιρινό. Σύντομα πρέπει να γίνει αυτό, για να προλάβουμε να καλύψουμε τις απαιτήσεις στην αγορά. Όπως το βλέπω, θα κάνουμε Χριστούγεννα εδώ, με ένα κουλούρι και ένα καφέ.

Συγκέντρωση 7 Γενάρη έξω απ' το Υπουργείο Εργασίας

Μέσα στο εργοστάσιο πέρασαν τις ημέρες των γιορτών οι 250 εργάτες της ELITE συνεχίζοντας τον αγώνα τους για να μην κλείσει η επιχείρηση. Την Πέμπτη 7 Γενάρη οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10πμ στο υπουργείο Εργασίας απαιτώντας από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και ότι κανείς εργαζόμενος δε θα απολυθεί.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ιδιοκτήτη της ELITE Χριστοδουλάτου ότι η επιχείρηση οδηγείται σε κλείσιμο γιατί οι τράπεζες αρνούνται να του δώσουν κι άλλο δάνειο, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη και μετά σε επίσχεση εργασίας. Παρά τις συναντήσεις τους με το υπουργείο Εργασίας, τον εργοδότη και τους τραπεζίτες, κανείς δεν έχει δώσει συγκεκριμένη λύση στο αίτημά τους να παραμείνει το εργοστάσιο ανοιχτό. Ο Χριστοδουλάτος απειλεί να κλείσει το εργοστάσιο και να πετάξει τους εργαζόμενος στο δρόμο αν οι τράπεζες δε του δώσουν δάνειο, οι τράπεζες απειλούν ότι χωρίς την εγγύηση του κράτους δε πρόκειται να δώσουν δάνειο και η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί τις απειλές σε βάρος των εργαζόμενων κάνοντας πλάτες σε αφεντικό και τραπεζίτες.

Η απειλή για λουκέτο στην ELITE προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των κλεισιμάτων επιχειρήσεων και των απολύσεων που έχει φέρει τον τελευταίο χρόνο η οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα ότι η κρίση συνεχίζεται και μαζί της η προσπάθεια κυβέρνησης και αφεντικών να την φορτώσουν στις πλάτες των εργαζόμενων. 

Κρατικοποίηση

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να περιμένουν πότε -κι αν- η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα μπει εγγυητής στο δάνειο των τραπεζών. Ανάλογη «λύση» είχε προωθηθεί στα εργοστάσια του Λαναρά. Οι τράπεζες έδωσαν δάνειο με την εγγύηση του κράτους αλλά οι εργαζόμενοι έπρεπε να αποδεχτούν ένα επιχειρησιακό σχέδιο με δραματική μείωση θέσεων εργασίας. Η μόνη λύση που μπορεί να βάλει τέλος στις απειλές και τα παιχνίδια του αφεντικού και των τραπεζιτών είναι η κρατικοποίηση του εργοστασίου χωρίς αποζημίωση για τον Χριστοδουλάτο και με εργατικό έλεγχο. Αυτό πρέπει και μπορούν να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Για να κερδίσουν, οι εργαζόμενοι της ELITE χρειάζονται την αλληλεγγύη όλων μας. «Επισκεφτήκαμε τους εργαζόμενους δύο φορές μέσα στις γιορτές και συζητήσαμε μαζί τους», μας είπε η Λίλιαν Μπουρίτη, από το ΣΕΚ στο Περιστέρι. «Τη μία φορά, μαζί μας ήρθε σύντροφος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δουλεύει σε κοντινή εταιρία και οι εργαζόμενοι εκεί είναι απλήρωτοι. Από τη μεριά μας ανοίξαμε το ζήτημα της κρατικοποίησης χωρίς αποζημίωση για το αφεντικό και πολλοί συμφωνούσαν. Παράλληλα έχουμε σαν Εργατική Αλληλεγγύη ξεκινήσει καμπάνια συμπαράστασης με κείμενο υπογραφών και ψηφίσματα. Σε εξόρμησή μας στο πεζόδρομο του Περιστεριού μαζέψαμε πάνω από 100 υπογραφές και σημαντική οικονομική ενίσχυση, ενώ στις περιοδείες μας στους δήμους Πετρούπολης και Περιστεριού, πάνω από 70 εργαζόμενοι υπέγραψαν το κείμενο. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και αυτό το μεταφέραμε στους εργαζόμενους της ELITE».