Παρά το ότι οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αρνήθηκαν προκλητικά να κηρύξουν οποιαδήποτε κινητοποίηση ενάντια στον προϋπολογισμό και έφτασαν στο σημείο να καταγγέλλουν ανοιχτά τα σωματεία που κήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις, δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες κατέβηκαν σε απεργία και στάσεις εργασίας, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα. Τα ΜΜΕ σίγησαν, τα καράβια έδεσαν στον Πειραιά, τα σχολεία υπολειτούργησαν, δεκάδες ακόμα χώροι δουλειάς έμειναν κλειστοί από την απεργία.
Το κέντρο της Αθήνας κυριαρχήθηκε από τα συνθήματα των χιλιάδων απεργών που το πλημμύρισαν διαδηλώνοντας προς τη βουλή. Από διαφορετικά σημεία και προσυγκεντρώσεις οι απεργοί με τα πανό και τα σωματεία τους συνέκλιναν στη Σταδίου και στο Σύνταγμα μπροστά στη βουλή. Τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στο Πεδίο του Αρεως βάδισαν και αυτά στη βουλή μέσω της Σταδίου. Όλα τα κομμάτια των απεργών εκείνης της ημέρας βάδισαν ουσιαστικά μαζί.
Στο Μουσείο είχαν προσυγκέντρωση μια σειρά σωματεία που είχαν πάρει αποφάσεις για τη συμμετοχή στην απεργία. Το σωματείο του Αττικού Νοσοκομείου, η Γ´ ΕΛΜΕ Αθήνας, το Σωματείο των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, ο ΣΕΙΝΑΠ, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο των εργαζόμενων στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ, η Πρωτοβουλία Γένοβα των εργαζόμενων στην Ιντρακομ, η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σωματείων και Συνδικαλιστών. Μαζί τους ενώθηκαν οι φοιτητές από τους συλλόγους του Πολυτεχνείου, της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής, οι μαθητές Anticapitalista. Εκεί ήταν και το πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ.
«Προσλήψεις μονίμων - αυξήσεις στους μισθούς» έγραφε το πανό του σωματείου των εργαζόμενων στο Αττικό Νοσοκομείο. «Η σημερινή απεργία μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα για αγώνες που θα επιβάλλουν ότι την κρίση θα την πληρώσουν οι καπιταλιστές και όχι εμείς οι εργαζόμενοι» μας είπε ο Σπύρος Στάϊκος εργαζόμενος στο Αττικό Νοσοκομείο. Η Γ´ ΕΛΜΕ Αθήνας ήταν ένα από τα πρώτα πρωτοβάθμια σωματεία που είχαν πάρει τη πρωτοβουλία για την απεργία της 17 Δεκέμβρη. «Απεργούμε, απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, όχι στην αντιασφαλιστική επίθεση, κάτω τα χέρια από τα ταμεία» έγραφε το πανό της στη διαδήλωση.
Ανυπακοή
Η πορεία ξεκίνησε από το Μουσείο και ενώθηκε με τους απεργούς των σχολείων -διδασκαλικοί σύλλογοι, ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ, που είχαν συγκέντρωση στα Προπύλαια. Τα συνθήματα έδιναν το τόνο της μαχητικότητας και το δρόμο που μπορεί και πρέπει να βαδίσει το εργατικό κίνημα στις μάχες που έρχονται. «Σχολεία, δήμοι, νοσοκομεία όλοι μαζί στην απεργία», «Ο καπιταλισμός είναι μια απάτη νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Ανυπακοή απεργία γενική».
Το διασωματειακό των ΜΜΕ είχε πάρει απόφαση από τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη για συμμετοχή στην απεργία της 17 Δεκέμβρη. Όπως ενημερώνουν οι Financial Crimes- Πρωτοβουλία Γένοβα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ:
«Στα ΜΜΕ εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους συγκεντρώθηκαν έξω από την ΕΣΗΕΑ και έκαναν πορεία μέχρι τη Βουλή, Οι Financial Crimes μαζί με συναδέλφους που στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ κατέβηκαν στο ψηφοδέλτιο «Πρωτοβουλία για την ανατροπή», έδωσαν το παρόν και έξω από τη Βουλή ενοποιήθηκαν με σωματεία συμβασιούχων από κλάδους εκτός ΜΜΕ, φωνάζοντας από κοινού συνθήματα και στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στο μπλοκ των διαδηλωτών που προέρχονταν από το Μουσείο και τα Προπύλαια.
Ακούστηκαν μεταξύ άλλων και τα συνθήματα: «Θέσεις εργασίας για όλους σταθερές, όχι απολύσεις και περικοπές». «Όχι στα λουκέτα και τις απολύσεις, θέσεις εργασίας-στους μισθούς αυξήσεις» «Όλοι μαζί πορεία και απεργία, όχι απολύσεις κι ανεργία».
Μπορεί ο Παπακωνσταντίνου να υπόσχεται στους τραπεζίτες του Σίτυ την εφαρμογή των πιο σκληρών μέτρων για την «πάταξη των ελλειμμάτων» και ο Παπανδρέου να δηλώνει στα διεθνή ΜΜΕ ότι έχει την «στήριξη του ελληνικού λαού» στη μάχη για τη «σωτηρία της χώρας»... Όμως, η απεργία της 17 Δεκέμβρη έδειξε ότι το κίνημα που γκρέμισε τη ΝΔ δεν έχει καμιά διάθεση να υποστεί τη συνέχεια της πολιτικής της από την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η απεργία της 17 Δεκέμβρη θα γίνει η αφετηρία για αγώνες ακόμα πιο μαχητικούς, ενωτικούς που θα ανατρέψουν όλες τις επιθέσεις των καπιταλιστών και θα επιβάλλουν τις λύσεις των εργατών.
Πανελλαδικά
Μαζικές και μαχητικές ήταν οι απεργιακές διαδηλώσεις της 17 Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα. Από παντού ακούστηκε το ίδιο μήνυμα: την κρίση θα πληρώσουν οι καπιταλιστές, όχι εμείς.
«Περίπου 2.000 ήταν οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη» μας λέει ο Νίκος Τουρνάς «Στη Καμάρα συγκεντρώθηκαν από το πρωί οι απεργοί των ΕΛΜΕ που είχαν πάρει όλες απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, η ΕΝΙΘ που επίσης είχε κηρύξει 24ωρη απεργία, το Σωματείο εργαζόμενων βιβλίου και χάρτου, το νεοδημιουργημένο Σωματείο των εργαζόμενων στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ, το Σωματείο των καθηγητών στα φροντιστήρια, φοιτητικοί σύλλογοι. Η δικιά μας παρουσία, της Εργατικής Αλληλεγγύης και του ΣΕΚ επέβαλε στην ουσία ότι θα υπάρξει μια ενωτική πορεία, μιας και κινηθήκαμε προς το Αγαλμα του Βενιζέλου όπου είχαν τη συγκέντρωσή τους τα σωματεία του ΠΑΜΕ, και το συντονιστικό των εργαζόμενων στα stage.
Τα δυο μπλοκ διαδήλωσαν με απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων προς το υπουργείο. Εξω από το υπουργείο διαδήλωσαν και οι εργαζόμενοι στο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, με τους εργαζόμενους από τον Λαναρά. Στο τέλος ήταν κοινή η πεποίθηση ότι η απεργία της 17 Δεκέμβρη ήταν μια γενική δοκιμή που στέφθηκε με επιτυχία, παρακαταθήκη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».
«Στα Γιάννενα η απεργία της 17 Δεκέμβρη ήταν επιτυχημένη το ίδιο και η απεργιακή διαδήλωση» μας είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου «Στην 24ωρη απεργία καλούσε με απόφασή του το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Δασκάλων και η ΕΛΜΕ. Εξω από το Εργατικό Κέντρο συγκεντρωθήκαμε εκατοντάδες διαδηλωτές από φοιτητικούς συλλόγους όπως το Βιολογικό, Υλικών..., το Σωματείο των εργαζόμενων στο δήμο, το Σωματείο των εργαζόμενων στο Πράκτικερ που συμμετείχε στην απεργία, το Σωματείο των εργαζόμενων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Δουρούτη. Το ΠΑΜΕ έκανε την απεργιακή του συγκέντρωση στο δημαρχείο. Παρά το ότι οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δεν είχαν κηρύξει απεργία, η απεργία της 17 Δεκέμβρη είχε μεγάλη επιτυχία».
Απεργιακές συγκεντρώσεις γίνανε και σε μια σειρά άλλες πόλεις. «Στη Λάρισα», μας λέει ο Πέτρος Θεοδοσιάδης, «η απεργιακή συγκέντρωση είχε περίπου 600 άτομα. Ολες τις προηγούμενες μέρες η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ κινήθηκε δραστήρια για τη επιτυχία της απεργίας. Σε εξορμήσεις στην κεντρική πλατεία μοιράσαμε την προκήρυξη-κάλεσμα της ΑΝΤAΡΣΥΑ και των Παρεμβάσεων για την απεργία στη πλατεία και σε περιοδείες που κάναμε σε νοσοκομεία, εφορίες, πολυκαταστήματα, τράπεζες και σε μια σειρά άλλους εργατικούς χώρους».
Στο Ηράκλειο της Κρήτης «έγινε η ενωτική συγκέντρωση και διαδήλωση» μας λέει ο Βασίλης Μυρσινιάς. «Στη πλατεία Ε. Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 400 εργαζόμενους και φοιτητές και μετά έγινε πορεία. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Σύλλογος απ´τη σχολή υπολογιστών συμμετείχαν με τα πανό τους».
Να συνεχίσουμε!
Σε σύσκεψη στις 14 Γενάρη στις 7μμ στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Κορνάρου και Ερμού) καλούν ΕΛΜΕ και σύλλογοι δασκάλων που είχαν πάρει την πρωτοβουλία για την απεργία της 17 Δεκέμβρη. Η σύσκεψη έχει θέμα τις επιθέσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, με τα σχέδια για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κι όχι μόνο.
Η επιτυχία της 17 Δεκέμβρη χρειάζεται να έχει συνέχεια. Όσο περνάνε οι μέρες τόσο περισσότερο η κυβέρνηση αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της για το πώς θα καταπολεμήσει το «τέρας των ελλειμμάτων»: με μια μαζική επίθεση περικοπών, λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων. Όπως, έδειξε όμως η απεργία της 17 Δεκέμβρη, η εργατική τάξη δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε μια τέτοια επίθεση.
Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ υπόσχεται κήρυξη κινητοποιήσεων στο τέλος του Γενάρη. Στην πραγματικότητα οι ανώτερες συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν παραλύσει κι αναπαράγουν όλη την προπαγάνδα της κυβέρνησης για την ανάγκη να αποδεχτούμε τις θυσίες που ζητούν οι «αγορές», οι τραπεζίτες κι ο Αλμούνια.
Αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι ο συντονισμός κι η κλιμάκωση της αντίστασης των εργαζομένων. Τα σωματεία που πήραν τη πρωτοβουλία για την απεργιακή «γενική δοκιμή» της 17 Δεκέμβρη, πρέπει να πάρουν νέες πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς. Κανείς χώρος να μην μείνει μόνος του απέναντι στις «περιποιήσεις» του Παπακωνσταντίνου, τις απολύσεις, τα κλεισίματα και τις ιδιωτικοποιήσεις.