Με δυο απανωτές κινητοποιήσεις ξεκινάει η καμπάνια ενάντια στην συγχώνευση του Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ με τον Αγιο Σάββα, που συνοδεύεται από κατάργηση κλινών και οργανικών θέσεων και κλείσιμο ολόκληρων κλινικών.
Στη σημαντικότατη σύσκεψη που καλέστηκε από το Σωματείο εργαζόμενων στο Ελπίς αποφασίστηκε η -από κοινού με το Σύλλογο του Αγ. Σάββα- οργάνωση συγκέντρωσης έξω από το Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 31/5 11.30πμ (στάση εργασίας 10-2.30μμ) και μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία στην πλ. του Αγ. Δημήτριου στους Αμπελόκηπους το Σάββατο 2 Ιούνη στις 11πμ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Νοσοκομείων στην έκτακτη συνάντηση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 28/5 στον Αγιο Σάββα με την παρουσία εργαζόμενων από 11 νοσοκομεία της Αθήνας έβγαλε ανακοίνωση στήριξης των κινητοποιήσεων ζητώντας και από την ΠΟΕΔΗΝ και από την ΟΕΝΓΕ να βγάλουν στάση εργασίας για την Πέμπτη 31/5 για όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και συμμετοχή στην συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο και κάλεσμα για συμμετοχή στην μεγάλη συγκέντρωση του Σαββάτου.
Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας (Λοβέρδος) με συνοπτικές διαδικασίες “μεθόδευσε το κλείσιμο του νοσοκομείου”, αφού με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε λίγες ώρες πριν παραδώσει το υπουργείο στην υπηρεσιακή κυβέρνηση “συρρικνώνει και διαλύει το ιστορικό δημοτικό νοσοκομείο, και διαγράφει μονοκοντυλιά το τόσο σημαντικό έργο στην υγειονομική φροντίδα των κατοίκων της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της χώρας”, όπως ανέφερε στο κάλεσμά του το σωματείο του Ελπίς.
Στην πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ την Παρασκευή 25 Μάη συμμετείχαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι τόσο από το ΕΛΠΙΣ και τον Αγ. Σάββα όσο και από κοντινά νοσοκομεία (Αλεξάνδρα, Ιπποκράτειο, Αγλαϊα Κυριακού, Αγία Σοφία) εκπρόσωποι από την τοπική ΕΛΜΕ και τον τοπικό Διδασκαλικό Σύλλογο, δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου της Αθήνας, εκπρόσωποι λαϊκών επιτροπών και επιτροπών ενάντια στα χαράτσια, μέλη συλλόγων γονέων, τοπικών κινήσεων και εκπολιτιστικών συλλόγων αλλά και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στο ΕΛΠΙΣ Λευτέρης Πανάρετος ήδη το νοσοκομείο λειτουργούσε με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που ξεπερνάνε το 30% ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε υλικά και με τους εργαζόμενους να έχουν απλήρωτες υπερωρίες και νυχτερινά που φτάνουν μέχρι και τους 5 μήνες. Τώρα με το νέο οργανόγραμμα παγιοποιείται μια κατάσταση απαξίωσης του νοσοκομείου αφού καταργούνται πάνω από 70 κλίνες (σχεδόν το 30% του νοσοκομείου) ενώ κλείνουν στην ουσία κλινικές (ΜΕΘ - Καρδιολογική) αφού δεν προβλέπονται ανάλογες θέσεις εργαζόμενων.
Ο Κώστας Καταραχιάς γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας τόνισε: “Η μάχη του ΕΛΠΙΣ είναι μάχη και για τον Αγ. Σάββα αφού μας συγχωνεύουν πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε καρατόμηση οργανικών θέσεων και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Κορυφή του παγόβουνου
Ξέρουμε, επίσης πάρα πολύ καλά πως πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου, θα δούμε αυτήν την κατάσταση να γενικεύεται. Γι' αυτό, πρέπει να βγάλουμε Γενικές Συνελεύσεις που θα οργανώσουν κοινές κινητοποιήσεις στα δυο νοσοκομεία, να έρθουμε σε επαφή με τους εργαζόμενους στα άλλα νοσοκομεία που παλεύουν ενάντια στις συγχωνεύσεις έχοντας μπλοκάρει τις αποφάσεις του Λοβέρδου – και να ενώσουμε όλα αυτά τα ρυάκια σε μια μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση. Να συνδέσουμε τις διάσπαρτες μάχες και να προχωρήσουμε σε μαχητικές απεργίες για να μην κλείσουν τα νοσοκομεία οι πολιτικές του μνημόνιου”.
“Όσοι είμαστε στο ΕΛΠΙΣ γνωρίζουμε καλά πως με όσα περιγράφονται στο νέο Οργανόγραμμα, το νοσοκομείο δεν μπορεί να δουλέψει”, τόνισε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του νοσοκομείου (και δημοτική σύμβουλος της παράταξης Καμίνη) Αγγελίδου. “Να παραμείνει ανοιχτό το νοσοκομείο για τις ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας”, ζήτησε ο Παναγιώτης Κούτας από την Ανοιχτή Πόλη, εξηγώντας πως και από την πλευρά του Δήμου της Αθήνας πρέπει να παρθούν ανάλογες νομικές πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο του ΕΛΠΙΣ
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Δήμο της Αθήνας στην τοποθέτησή του ανέφερε πως “ο Λοβέρδος μιλάει για υγειονομικές βόμβες αναφερόμενος στους μετανάστες και τις οροθετικές γυναίκες, αλλά είναι ο ίδιος που σαν του μαφιόζους και τους ανθρώπους της νύχτας έβαλε πριν φύγει απανωτές βόμβες στο δημόσιο σύστημα υγείας βάζοντας σαν στόχο να κλείσει το ένα τρίτο των νοσοκομείων της χώρας. Ζητάμε από την πλειοψηφία Καμίνη να πάρει καθαρή θέση ενάντια στο κλείσιμο του ΕΛΠΙΣ και τις πολιτικές των μνημόνιων που καταρρακώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων αυτής της πόλης”.
“Πρέπει να μονιμοποιήσουμε την ύπαρξη τέτοιων τοπικών συντονισμών” τόνισε στην τοποθέτησή της η Έφη Γιαννιάρη, εκπρόσωπος της τοπικής ΕΛΜΕ, θυμίζοντας πως συγχωνεύσεις δεν γίνονται μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στα σχολεία. “Οι δυνατότητες που ανοίγουμε με τέτοιου είδους συντονισμούς ώστε να απαντήσουμε στην διάλυση κάθε είδους δημόσιων παροχών είναι σημαντικές αφού θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πόσο θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην καταρράκωση του βιοτικού μας επιπέδου”, τόνισε ο Δ. Μαριόλης από τους Δασκάλους. Η Όλγα Σιάντου από το Αγ. Σοφία και εκπροσωπώντας το ΠΑΜΕ Υγείας μετέφερε την μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζόμενων στο ΕΛΠΙΣ τονίζοντας πως χρειαζόμαστε “Νοσοκομεία για τις λαϊκές ανάγκες και όχι υγεία στα χέρια των αγορών”.
“Έχουμε την εμπειρία από το Γ.Ν. Πατησίων, από το Σωτηρία, από το Παίδων Πεντέλης από το Λοιμωδών. Όπου προσπάθησαν να βάλουν χέρι εργαζόμενοι και τοπικοί φορείς αντέδρασαν. Αυτός είναι και ο λόγος που στην ουσία δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν καμιά συγχώνευση και να κλείσουν κανένα νοσοκομείο. Μια τέτοια μεγάλη καμπάνια ξεκινάμε και τώρα. Με κείμενα υπογραφών και ψηφίσματα στήριξης με εξορμήσεις στην γειτονιά αλλά και στα άλλα διαμερίσματα της Αθήνας”, τόνισε η Θένια Ασλανίδη από την Εργατική Αλληλεγγύη και υποψήφια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Α' Αθήνας.
Την Τετάρτη 30/5 ώρα 12 μεσ. το σωματείο του ΕΛΠΙΣ καλεί όλους τους εργαζομένους σε Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο για την οργάνωση του αγώνα και Υλοποίηση των αποφάσεων της Γ.Σ.
Μια ιστορία που τραβάει χρόνια
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ελπίς μπαίνει στο στόχαστρο. Πριν από 18 χρόνια, το καλοκαίρι του 1994, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε επιχειρήσει ξανά το κλείσιμο του νοσοκομείου, με τον τότε υπουργό Υγείας Κρεμαστινό να δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θα χρησιμοποιούνταν σαν προσωπικό στο νοσοκομείο Ελευσίνας που ήταν ακόμα υπό κατασκευή.
Ο μαζικός αγώνας των εργαζομένων, αλλά και το πλατύ κίνημα αλληλεγγύης, στο οποίο πρωτοστατούσε και τότε η Εργατική Αλληλεγγύη συγκεντρώνοντας χιλιάδες υπογραφές συμπαράστασης, απέτρεψε το κλείσιμο του νοσοκομείου. Σήμερα, που τα μνημόνια απειλούν με κλείσιμο ολόκληρο το ΕΣΥ, η κλιμάκωση, ο συντονισμός και η αλληλεγγύη είναι μονόδρομος για να νικήσουμε.