Ενα ακόμα βήμα προς την κλιμάκωση του αγώνα έκαναν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, με την επιτυχημένη 24ωρη απεργία του κλάδου τη Δευτέρα 28 Μάη.
Η απεργία ξεκίνησε νωρίς το πρωί με περιφρούρηση στο ΔΟΛ ενώ, λίγη ώρα μετά, εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και διαδήλωσαν στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου. Στην κεφαλή της πορείας ανοίχτηκε το πανό του Διασωματειακού και ακολουθούσαν τα πανό της ΕΣΗΕΑ, της ΕΤΕΡ, του Δικτύου Αλληλεγγύης και Παρέμβασης από την ΕΠΗΕΑ, των Financial Crimes και τέλος του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Ανάμεσα στα συνθήματα που φωνάχτηκαν ήταν τα “Ανυπακοή απεργία διαρκή”, “Κούρεμα θα κάνουμε στους τροϊκανούς, όχι σε ταμεία και μισθούς”, “Συλλογικές συμβάσεις και σταθερή δουλειά, ασφάλιση στα μέσα τα ιντερνετικά”, “Θέσεις εργασίας για όλους σταθερές, όχι απολύσεις και περικοπές”, “Για τ' αφεντικά, νόμος είναι της φύσης πρώτα το ξεζούμισμα, μετά οι απολυσεις”.
“Αν και δεν είχαν οργανωθεί από το διασωματειακό ομάδες περιφρούρησης, λειτούργησε από τα κάτω συντονισμός απεργών και υπήρξε περιφρούρηση έξω από το ΔΟΛ”, αναφέρει η ενημέρωση των Financial Crimes για την απεργία, “Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση. Στο υπουργείο εργασίας δεν υπήρξε τίποτα το ουσιαστικό, καθώς η κυβέρνηση δηλώνει "υπηρεσιακή" και παραπέμπει στο μέλλον στο νέο κυβερνητικό σχήμα (όμως η αντεργατική επίθεση εξελίσσεται κανονικά).
Σημειώθηκε όμως πρόκληση από ομάδα νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που πραγματοποιώντας με συνοδεία αστυνομικών πορεία με μηχανάκια, όταν πέρασαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, έβρισαν τους απεργούς των ΜΜΕ, τους μούντζωναν πάνω από τις μηχανές, χαιρετούσαν ναζιστικά και έκαναν χειρονομίες. Πάντα αυτό ήταν, μπράβοι των αφεντικών και της εργοδοσίας. Από την πλευρά τους οι απεργοί τούς γιούχαραν”. Λίγη ώρα μετά, ο ίδιος συρφετός των χρυσαυγιτών βρισκόταν έξω από την ΑΣΟΕΕ οργανώνοντας επιδρομή κατά φοιτητών.
Διαρκείας
Η απεργία της Δευτέρας ήταν η συνέχεια των πολύμηνων προσπαθειών που γίνονται στη βάση του κλάδου για κλιμάκωση του αγώνα με διαρκείας. Δεν είναι μόνο οι απεργίες στο Alter και την Ελευθεροτυπία που συνεχίζουν. Σε όλα τα μαγαζιά, ξεσπούν απεργίες, στάσεις εργασίας, γενικές συνελεύσεις, διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις ενάντια στα κλεισίματα και τις απολύσεις, τις ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, τις καθυστερήσεις των δεδουλευμένων. Η συζήτηση και η προσπάθεια για γενίκευση της μάχης σε όλο τον κλάδο που θα δώσει συνολική απάντηση στις επιθέσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας, έχει ανοίξει ξανά και ξανά αυτό το διάστημα.
Η αγωνιστική διάθεση έχει εκφραστεί και στις διαδικασίες των Ενώσεων. Δεν είναι μόνο οι αλλεπάλληλες εισηγήσεις του Διασωματειακού για 24ωρες επαναλαμβανόμενες που το δείχνουν. Τον περασμένο Γενάρη, στην ΕΣΗΕΑ, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση με απαρτία, ενώ και στην ψηφοφορία που ακολούθησε μια βδομάδα μετά οι αγωνιστικές προτάσεις κέρδισαν την πλειοψηφία έναντι της εργοδοτικής.
Στα τέλη Μάρτη, το αγωνιστικό κλίμα εκφράστηκε στην ΕΣΠΗΤ. Η γενική συνέλευση της Ενωσης, όχι μόνο σημείωσε απαρτία, αλλά επιπλέον η βάση, τιμωρώντας την ηγεσία για την αδράνεια και την αδυναμία της να απαντήσει στα προβλήματα των εργαζόμενων, καταψήφισε τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό οδηγώντας σε εκλογές για νέο ΔΣ (θα γίνουν στις 6 και 7 Ιούλη). Σε κάθε Ενωση, από την ΕΤΕΡ που βρίσκεται συνεχώς σε κινητοποιήσεις δεχόμενη καθημερινά τα αντίποινα των εργοδοτών, μέχρι την ΕΤΙΤΑ που το προηγούμενο διάστημα νέκρωνε τα ιδιωτικά κανάλια αλλά και την ΕΤΗΠΤΑ που προτείνει με τη σειρά της 24ωρες επαναλαμβανόμενες, η προοπτική της κλιμάκωσης με απεργία διαρκείας είναι ανοιχτή.
Γι' αυτό προσπαθούν με νύχια και με δόντια, με άγρια προπαγάνδα και τρομοκρατία, να την εμποδίσουν οι βαρόνοι των ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ανήμερα της απεργίας της 28/5 που αναφέρει: “Η απόφαση της ΕΣΗΕΑ και κυρίως η πιθανότητα κλιμάκωσης έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής. Οχι διότι αμφισβητείται το δικαίωμα του συνδικαλισμού στη διεκδίκηση, αλλά κυρίως επειδή επελέγη γι’ αυτό η προεκλογική περίοδος. Σύμφωνα με την κριτική αυτή, είναι αδιανόητο στην κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας, στις εκλογές, μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, η ελευθερία διατύπωσης και ανταλλαγής απόψεων να τελεί υπό περιορισμό”. Η “πιθανότητα κλιμάκωσης” προκαλεί τρόμο στους εργοδότες. Είναι η καταλληλότερη στιγμή η πιθανότητα να γίνει πραγματικότητα.