ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μια από τις πιο μεγάλες και πιο δυναμικές απεργιακές διαδηλώσεις ήταν η διαδήλωση στις 20 Μάη στα Γιάννενα. Oπως αναφέρει ο Ηπειρωτικός Αγώνας «οι πορείες (Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ) ενώθηκαν σχεδόν, στα φανάρια της 28ης Οκτωβρίου, λόγω της μεγάλης συμμετοχής και χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να είναι προγραμματισμένο».
«Πάνω από δύο χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν από το εργατικό κέντρο και γύρω στα χίλια από το δημαρχείο μαζί με το ΠΑΜΕ» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Συμμετείχαν με το πανό τους εργατικοί χώροι που δεν είχαν κατέβει το προηγούμενο διάστημα οργανωμένα στις πανεργατικές απεργίες, όπως οι πυροσβέστες που διαδήλωσαν με τις στολές τους φωνάζοντας συνθήματα για τη μονιμότητά τους.
Στην κεφαλή της πορείας ήταν το Εργατικό Κέντρο, ακολουθούσε το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων, ο δικηγορικός σύλλογος, τα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπαιδευτικοί κλπ. Στη συνέχεια ακολουθούσαν πανώ από πολιτικούς χώρους. Μεγάλη ήταν και η παρουσία των φοιτητών παρόλο που η απεργία ήταν την επομένη των φοιτητικών εκλογών. Βαδίσαμε από το Εργατικό Κέντρο προς την Ακαδημία και μετά τερματίσαμε στη νομαρχία. Περνώντας από τα δικαστήρια ενώσαμε τις φωνές μας με τους δικαστικούς υπάλληλους που έκαναν στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας εκεί».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περίπου 10.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στο απεργιακό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε από το ΕΚΘ και κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Μόλις δυο εβδομάδες μετά την προηγούμενη απεργία στις 5 Μάη το κίνημα έδωσε ξανά ηχηρή απάντηση απαιτώντας απεργιακή συνέχεια.
Η παρουσία πάρα πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων έδειξε ότι η εργατική τάξη καταλαβαίνει πλέον πιο έντονα ότι με την οργανωμένη, δυναμική παρουσία της βάσης μπορεί να σπρώξει τα πράγματα πέρα από τα όρια που βάζει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Μια σειρά από χώροι, με διαφορετική δύναμη και μέγεθος ο καθένας, είχαν κατέβει με πανό. Χώροι μεγάλοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όπως ο ΟΑΣΘ και η ΕΥΑΘ, πιο μικροί όπως η ΜΙΝΕΡΒΑ, οι εργαζόμενοι στα LIDL και στη ΦΙΛΚΕΡΑΜ ΤΖΟΝΣΟΝ, χώροι του δημοσίου όπως οι ΕΛΜΕ, η ΕΝΙΘ, το Ιπποκράτειο, το Ψυχιατρείο, το ΕΚΑΒ. Χώροι πιο αδύναμοι όπως οι εργαζόμενοι στα stage και στο ΚΕΘΕΒΕ. Χώροι δυνατοί όπως το συνδικάτο ιματισμού. Ηταν όλοι εκεί. Σημαντική ήταν και η παρουσία των φοιτητών με το πανό της κατάληψης της Καλών Τεχνών, καθώς και τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Εργατικής Αλληλεγγύης, με συνθήματα που καλούσαν σε κλιμάκωση και αντικαπιταλιστική διέξοδο από την κρίση.
Νίκος Τουρνάς
ΠΑΤΡΑ
Μαζική, αντίστοιχη με εκείνη στις 5 Μάη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην πανεργατική απεργία και τις δύο διαδηλώσεις την περασμένη Πέμπτη στην Πάτρα - το ίδιο μαχητική και η διάθεση των εργαζομένων.
Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γιάννη Θεοδωρόπουλου, προέδρου του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Πάτρας στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Είμαστε από τους χαμηλότερα μισθοδοτούμενους κλάδους και αυτό που λέμε είναι σε αυτή την κρίση να μην την πληρώσουν πάλι οι εύκολοι στόχοι. Παρά τις αντιδράσεις του κόσμου και την μαζική απεργία της 5ης Μάη, αυτοί συνεχίζουν την επίθεση γι΄αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με όλους τους εργαζομένους».
Στην πορεία συμμετείχαν με μαζικά μπλοκ και οι φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, αναρχικοί και πλήθος κόσμου. Μαζικό και το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα συνθήματα: «ό,τι κι να λένε μία είναι η λύση, στάση πληρωμών απάντηση στην κρίση» και «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι η επανάσταση και ο σοσιαλισμός» έδιναν τον αντικαπιταλιστικό τόνο στην πορεία.
Νίκος Αναστασίου