Πραγματοποιείται στις 22 μέχρι τις 24 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Νοβοτέλ η 81η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλους τους συλλόγους. Το συνέδριο θα συζητήσει το διεκδικητικό πλαίσιο και θα αποφασίσει το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας για τη νέα σχολική χρονιά.
Η φετινή Γενική Συνέλευση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι η πρώτη συλλογική διαδικασία Ομοσπονδίας μετά τις εκλογές και μετά από μία περίοδο λιτότητας και περικοπών που επέβαλαν η Τρόικα και το ΔΝΤ, και έχουν οδηγήσει στην πλήρη διάλυση το δημόσιο σχολείο και τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Όπως αναφέρει η έκθεση πεπραγμένων της ΔΟΕ για την προηγούμενη χρονιά «Ο Έλληνας Εκπαιδευτικός, για πολλά χρόνια ο χειρότερα αμειβόμενος δημόσιος υπάλληλος, έχει υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Ο μισθός των 630€ του νέου Εκπαιδευτικού μόνο ως προνοιακό επίδομα μπορεί να χαρακτηριστεί και όχι ως αποδοχές για αξιοπρεπή διαβίωση» και ταυτόχρονα η εκπαίδευση «είναι το μεγάλο θύμα των μνημονιακών πολιτικών βιώνοντας μια πρωτοφανή περίοδο όπου ακόμη και «αυτονόητες ανάγκες» έχουν μπει στη μέγγενη των περικοπών (χωρίς βιβλία μέχρι το Φλεβάρη, χωρίς θέρμανση στην καρδιά του χειμώνα, εκπαιδευτικοί που είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν ακόμη και τις κιμωλίες) ενώ ταυτόχρονα δεκάδες τιμωρητικές διατάξεις κάνουν ακόμη δυσκολότερη τη ζωή των εκπαιδευτικών (2ετής υποχρεωτική παραμονή στην οργανική, περιορισμένες μεταθέσεις και αποσπάσεις, αναστολή των μισθολογικών και βαθμολογικών προαγωγών, συνέχιση της επιστημονικής υποβάθμισης, απουσία ουσιαστικής και οργανωμένης επιμόρφωσης κ.ά.).
Απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού του 2012 μείωσε ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για την Παιδεία, στο 2,35% του Α.Ε.Π. «Έτσι και φέτος οι διορισμοί εκπαιδευτικών προβλέπεται να είναι μηδενικοί. Οι δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων θα είναι ανύπαρκτες. Το πρόγραμμα σχολικής στέγης για μια άλλη χρονιά θα είναι παγωμένο μιας και δεν προβλέπεται ούτε 1 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι προσλήψεις αναπληρωτών θα είναι μόνο μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. 60.000 νήπια θα παραμείνουν εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου».
Απεργιακή πρόταση
Παρά τις πρωτοφανείς επιθέσεις το ΔΣ της ΔΟΕ δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση για το πρόγραμμα δράσης του κλάδου τη νέα χρονιά. Παρόλα αυτά, μια σειρά γενικές συνελεύσεις που έγιναν στους συλλόγους δασκάλων αποφάσισαν να προτείνουν συγκεκριμένα απεργιακά βήματα από την αρχή της χρονιάς. Ανάλογη πρόταση πήρε και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων που αποφάσισε: «Την πραγματοποίηση αγωνιστικού απεργιακού βήματος με τη μορφή της 3ήμερης απεργίας και πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων τη δεύτερη ημέρα προκειμένου να συζητηθεί η κλιμάκωση. Επαναλειτουργία της επιτροπής αγώνα του συλλόγου προκειμένου να συντονιστούν τα βήματα που χρειάζονται να γίνουν για την υλοποίηση των αποφάσεων μας.
Οι δυνάμεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα κύρια από την ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που στήριξαν τις πολιτικές των μνημονίων γιατί δεν «έβλεπαν άλλη εναλλακτική λύση» χρειάζεται να σαρωθούν από τη πλατιά συμμετοχή των συναδέλφων στις διαδικασίες βάσης που χρειάζεται το επόμενο διάστημα να οργανώσουμε. Οι Γενικές μας Συνελεύσεις οι επιτροπές αγώνα χρειάζεται να πάρουν το πάνω χέρι. Πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και κατάληψη των γραφείων της πρωτοβάθμιας σε περίπτωση που εφαρμοστεί η αξιολόγηση των συναδέλφων της παράλληλης στήριξης».
«Αυτό που χρειάζεται να γίνει στο συνέδριο είναι να αποφασιστεί συγκεκριμένη αγωνιστική απεργιακή πρόταση για τη νέα σχολική χρονιά», μας είπε η Ανθή Αθανασούλα σύνεδρος από το Σύλλογο Αριστοτέλης. «Οι σύνεδροι της αριστεράς χρειάζεται να καταθέσουν ανοιχτά και καθαρά την πρόταση ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν από το Σεπτέμβρη, αν δεν επανέλθουν οι μισθοί και οι δαπάνες για την παιδεία στα επίπεδα πριν το 2009. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι το πρώτο συνέδριο μετά τις εκλογές και οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα δώσουν το τόνο και στο συνέδριο της ΟΛΜΕ που ακολουθεί αλλά και συνολικά στο εργατικό κίνημα που έχει να παλέψει τη νέα κυβέρνηση της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων».