“Μηχανή του χρόνου”

Μια ευχάριστη έκπληξη από τη δημόσια τηλεόραση ήταν η εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου» που προβλήθηκε την Κυριακή από τη ΝΕΤ, με θέμα την «Ιστορία των εργατικών διεκδικήσεων και του Οκταώρου».

Η εκπομπή διέτρεξε με ζωντανό αλλά και διεισδυτικό τρόπο την περίοδο από τις πρώτες απεργίες στα τέλη του 19ου αιώνα, τον πρώτο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, μέχρι την ίδρυση της οργάνωσης Φεντερασιόν στη Θεσσαλονίκη, την ίδρυση του ΣΕΚΕ και της ΓΣΕΕ και τη σύνδεση του εργατικού με το αντιπολεμικό κίνημα. Οι πρώτες απεργίες τραπεζοϋπάλληλων, η απεργία στο Πασαλιμάνι το 1923, η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό κίνημα, αλλά και η αδίστακτη στάση των εργοδοτών που γνώριζαν πως είχαν στη δούλεψή τους μια εργατική τάξη που οριακά επιβίωνε (ή δεν επιβίωνε) ήταν μερικά από τα σημεία που αναπτύχθηκαν στην εκπομπή με χρήση και οπτικού αρχειακού υλικού.

Ανάμεσα στους ερευνητές που μέσα από συνεντεύξεις βοήθησαν το υλικό να γίνει κατανοητό ήταν οι Θανάσης Καμπαγιάννης, Λέανδρος Μπόλαρης, Δημήτρης Λιβιεράτος, Άλκης Ρήγος, Ζιζή Σάλιμπα, Χάρης Αθανασιάδης, οι τρεις πρώτοι γνωστοί στους αναγνώστες μας και από τα γραπτά τους στην Εργατική Αλληλεγγύη.

Η εκπομπή υπόσχεται συνέχεια με επόμενες στιγμές του εργατικού κινήματος. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για τα ζητήματα των πρώτων βημάτων του εργατικού κινήματος τα βιβλία «ΣΕΚΕ: Οι επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς στην Ελλάδα», του Λέανδρου Μπόλαρη, «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα 1918-1926», του Θανάση Καμπαγιάννη και η τετραλογία «Κοινωνικοί Αγώνες στην Ελλάδα» του Δημήτρη Λιβιεράτου, είναι διαθέσιμα στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.

• Την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε στο www.tinyurl.com/bsl6gjp