...Ή μήπως ο Κύρκος και οι φίλοι του ξεπέρασαν κάθε δεξιό όριο

Και τι δεν είπε ο Λ. Κύρκος: Ζήτησε τη «συνεργασία των κομμάτων που εμπνέονται από το μαρξισμό με τις δυνάμεις του κέντρου» τονίζοντας ότι «η συνεργασία αυτή, ανοιχτή και σε όσους επιθυμούν να μετάσχουν όποτε καταστεί δυνατή, θα αποτελέσει τη σταθερή πλειοψηφία με τη στήριξη της οποίας θα πυροδοτηθεί και θα διασφαλιστεί η ελληνική αναγέννηση». Χαρακτήρισε «ανεύθυνο να πυροδοτεί κανείς τον πόλεμο στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας ως λύση στα προβλήματα και ως υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο». Μας κάλεσε «να αποδεχθούμε τις επιβαλλόμενες θυσίες μέσα σε ένα σχέδιο που θα καταμερίζει τα βάρη». Εκλεισε το μάτι και προς το ΚΚΕ, επικροτώντας κινητοποιήσεις σαν αυτές του ΠΑΜΕ προσθέτοντας ότι «κατά το δυνατόν πρέπει να αποφεύγονται πρωτοβουλίες που ταλαιπωρούν την κοινωνία και προκαλούν οργή και αγανάκτηση κατά των οργανωτών». Επιτέθηκε στους «βιαστικούς τάχατες επαναστάτες» που «αντιμάχονται την έννοια του συμβιβασμού και πυροδοτούν επικίνδυνες εκρήξεις όπως τα Δεκεμβριανά 2 ή παίζουν το ρόλο των αδιάλλακτων ασυμβίβαστων κηρύσσοντας το θετικό ρόλο του φόβου» και ζήτησε την κατάργηση του ασύλου.

Ανταπόκριση

Οπως ήταν φυσικό, ο Γ. Παπανδρέου, καθώς και το μισό υπουργικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που ήταν καλεσμένο στο δείπνο, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Λ. Κύρκου. 

Είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Πιστεύω ότι τα συγκλονιστικά που είπες, με τους εθνικούς στόχους, πριν από 30 χρόνια, Λεωνίδα μου, είναι σήμερα και πάλι επίκαιρα. Είναι επίκαιρα για να βρούμε εκείνους τους διαύλους και να ξεφύγουμε από τις μικροσκοπιμότητες, για να δούμε τους εθνικούς στόχους της Ελλάδας, τους εθνικούς στόχους που μπορούμε όλοι μαζί να υπηρετήσουμε». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης παραβρέθηκε και χαιρέτησε λέγοντας ότι ο Λεωνίδας Κύρκος υποστηρίζει «την μετακίνηση της πολιτικής ζωής από τη συντηρητική θέση στην οποία βρίσκεται σε ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση».

Πόσο δίκιο είχε πράγματι ο Περικλής Κοροβέσης όταν άνοιγε το καλοκαίρι το ζήτημα του 1989 και τη στάση της αριστεράς και πόσο άδικο όλοι όσοι - από τον Αλαβάνο και τον Τσίπρα μέχρι τις συνιστώσες - τον «εγκαλούσαν» αυστηρά στην τάξη. Και πόσο εκκωφαντική είναι τώρα η αμήχανη σιωπή ή οι χιλιοειπωμένες δικαιολογίες ότι «η πολιτική χαράσσεται από τις εκλεγμένες ηγεσίες» που μουρμουράει η ηγεσία του ΣΥΝ για τους πολιτικούς εναγκαλισμούς του Κύρκου με το Μητσοτάκη και τον Παπανδρέου ενόψει της πιο βάρβαρης επίθεσης που ετοιμάζει η άρχουσα τάξη ενάντια στους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους αυτής της χώρας. Μετά το τέλος του δείπνου ο Λ. Κύρκος αισθάνθηκε δυσφορία και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.