ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Χιλιάδες συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες από όλη την χώρα κατέβηκαν στην Αθήνα και συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη απαιτώντας μονιμοποίηση εδώ και τώρα.
«Κάθε Νοέμβρη μπαίνουμε στο ταμείο ανεργίας και κάθε Μάρτη μας ξαναπροσλαμβάνουν. Εδώ και 12 χρόνια βρίσκομαι σε αυτή την κατάσταση. Άλλοι συνάδελφοι ζουν έτσι ακόμα και 20 χρόνια. Παίζουμε την ζωή μας κορώνα γράμματα όλο το καλοκαίρι και το χειμώνα μας πετάνε στο δρόμο. Ζητάμε το αυτονόητο. Να μπορούμε να ζούμε από την δουλειά που κάνουμε όλο το χρόνο», αναφέρει ο Κώστας Κεφάλας από την Δράμα.
«Δεν γίνεται να δουλεύουμε σκληρά για 8 μήνες και μετά να μας πετάνε στο δρόμο. Και πώς θα ζήσουμε τους άλλους 4 μήνες; Με το επίδομα πείνας που μας δίνουν. Τι δουλειά να καταφέρουμε να βρούμε για τους 4 μήνες μόνο; Είναι παράλογο να συζητάνε για τις φωτιές και την προστασία των δασών, να λένε πως είναι εθνικός πλούτος και από την άλλη μεριά να μην τους νοιάζει για τον κόσμο που παλεύει με τις φωτιές. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κοροϊδία. Δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες», τονίζει ο Δημήτρης Μαυρίδης από την Πιερία.
Αδιαφορία
«Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε. Είμαστε πάνω από 5.000 άτομα σε όλη την επικράτεια που μας πετάνε από την μια κυβέρνηση στην άλλη. Τόσα χρόνια η κυβέρνηση της Ν.Δ. αδιαφορούσε, σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει το ίδιο. Δεν έχουμε κανένα άλλο τρόπο για να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας από το να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας», τονίζει ο Νίκος Παπαδιάς από την Καρδίτσα.
Η αγανάκτηση των δασοπυροσβεστών ήταν έκδηλη. Μετά από δεκάδες κινητοποιήσεις τα τελευταία 6 χρόνια, η συνεχιζόμενη ομηρία τους έχει φέρει στα όρια. Η μαζική παρουσία τους και η μαχητικότητά τους θορύβησαν τον Χρυσοχοϊδη που αναγκάστηκε να βγει και να τους μιλήσει. Οι υποσχέσεις του υπουργού για προσλήψεις στο τέλος του 2010 και το 2011 μπορεί να εκτόνωσαν προς στιγμή την συσσωρευμένη οργή αλλά δεν πρόσθεσαν τίποτα το καινούριο στις διεκδικήσεις των δασοπυροσβεστών. Τα λόγια του προέδρου της ομοσπονδίας Κώστα Παπαντώνη στο τέλος της συγκέντρωσης έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν χαρακτηριστικά του κλίματος που κυριαρχούσε στις τάξεις των δασοπυροσβεστών. «Φεύγουμε με μια υπόσχεση σήμερα. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις. Γι’ αυτό συνάδελφοι, κρατάμε μικρό καλάθι και υποσχόμαστε πως αν δεν δούμε βήματα προόδου για την μονιμοποίησή μας θα μας βρουν ξανά μπροστά τους».
Δίπλα τους, έξω από το Υπουργείο των Εσωτερικών, οι Δασοπυροσβέστες είχαν καταχειροκροτήσει το μπλοκ των συμβασιούχων απεργών της ΠΟΕΙΔΔ που διαδήλωναν και αυτοί με το ίδιο αίτημα. Μόνιμη δουλειά για όλους. Οι υποσχέσεις του Ραγκούση την προηγούμενη εβδομάδα για ανανέωση κάποιων συμβάσεων και για προσλήψεις από την αρχή του έτους γρήγορα διαλύθηκαν. Οι Δασοπυροσβέστες πρέπει να ξαναβρεθούν στο δρόμο διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά μέχρι την οριστική λύση της ομηρίας τους.
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Εκατοντάδες συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη 3/12 στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Με τα πανό τους συμμετείχαν η ΠΟΕΙΔΔ, οι Εκτακτοι Αρχαιολόγοι, οι Συμβασιούχοι Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Συμβασιούχων Εργου ΙΚΑ ΕΤΑΜ, το Σωματείο Συμβασιούχων Εργου ΚΕΠΥΟ, οι Συμβασιούχοι Εργου Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Περιφερειών.
«Στις Διευθύνσεις αλλοδαπών είμαστε συνολικά 270 συμβασιούχοι στην Αθήνα και 600 περίπου πανελλαδικά» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Τάνια Μαυραντζά. «Αποτελούμε το 80% του προσωπικού, καθώς μόνο το 20% είναι μόνιμοι υπάλληλοι. Απαιτούμε τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου. Οσο οι μετανάστες θα διεκδικούν και θα εξυπηρετούνται - και καλώς – αυτό θα σημαίνει ένα όγκο δουλειάς, δουλειάς που απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία, που αποκτάται με την προϋπηρεσία, ένα 8μηνο χρειάζεται μόνο για να την εμπεδώσει κανείς».
Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΙΔΔ Κόλλιας και στη συνέχεια ακολούθησε δυναμική πορεία προς το Υπουργείου Εσωτερικών. «Γιώργο θυμήσου λήγει η σύμβασή σου», «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είσαστε συνένοχοι σε αυτήν την ομηρία», «Οι αλλοδαποί θέλουν χαρτιά και οι συμβασιούχοι μόνιμη δουλειά» ήταν κάποια από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν στη διάρκεια της πορείας. Με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές υποδέχτηκαν τους συμβασιούχους έξω από το υπουργείο Εσωτερικών οι συνάδελφοί τους δασοπυροσβέστες που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι ήδη εκεί από νωρίς.
«Δουλεύω 8 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού, έχω οργώσει την επαρχία, έχω πάρει μέρος στις ανασκαφές, αλλά αυτά πια δε μετράνε» μας λέει η Γεωργία. «Αν 8 χρόνια εργασίας θεωρούνται ‘προσωρινή εργασία’, τότε η λέξη προσωρινός έχει χάσει τη σημασία της». Η οργή των συμβασιούχων που καλύπτουν εδώ και χρόνια μόνιμες ανάγκες και τώρα αντιμετωπίζουν την απόλυση ήταν έκδηλη, καθώς και η ανάγκη για συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα. «Εγώ είμαι με μπλοκάκι, δεν παίρνω δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας, η ασθένεια είναι απλήρωτη, δεν δικαιούμαι κανένα επίδομα» δήλωσε ο Γιώργος εργαζόμενος στο ΙΚΑ. «Με μπλοκάκια και σύμβαση έργου, όλοι μαζί είμαστε 1500 - και άλλοι 1300 είναι στα stage - να πάμε όλοι μαζί, να σταματήσουμε την κοροϊδία».
ΔΗΜΟΙ
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι των δήμων την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη. Την ίδια μέρα η ΠΟΕ ΟΤΑ πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση και πορεία από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη στο υπουργείο Εσωτερικών.
Τα κύρια αιτήματα της απεργίας ήταν η κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η υπεράσπιση και διεύρυνση των συνταξιοδοτικών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η διεκδίκηση νέου ενιαίου μισθολογίου με πραγματικές αυξήσεις, η υπογραφή ΣΣΕ, το ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και όρων απασχόλησης των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ. Στη συγκέντρωση και την πορεία συμμετείχαν με πανό οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην αναπτυξιακή εταιρία του δήμου Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων δήμου Υμηττού, οι Σύλλογοι και τα Σωματεία Εργαζόμενων δήμου Πειραιά, ο Σύλλογος Εργαζομένων δήμου Νίκαιας.
Μαζική παρουσία είχαν οι συμβασιούχες εργαζόμενες στο δημοτικό βρεφοκομείο της Αθήνας. «Θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά», μας είπε η Ζωγραφιά Κενόγλου. «Εργάζομαι στο δημοτικό βρεφοκομείο της Αθήνας. Στους δημοτικούς σταθμούς είμαστε 517 συμβασιούχοι. Δε θέλουμε να απολυθεί κανείς, όχι μόνο σε μας αλλά σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα στον ευαίσθητο τομέα των παιδικών σταθμών δεν μπορεί να υπάρχει εναλλαγή προσώπων για το καλό των παιδιών μας. Δε μας καλύπτει καθόλου η τροπολογία που βγήκε πάνω στο νομοσχέδιο για παραμονή μέχρι το 2011. Ολοι οι συμβασιούχοι πρέπει να μονιμοποιηθούν γιατί βρισκόμαστε από το 2002 όμηροι σε δύο πολιτικές και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι’αυτό ζητάμε τη μονιμοποίηση».
Στο δρόμο
«Είμαστε σήμερα στο δρόμο γιατί δε θέλουμε να βάλουν χέρι στο συνταξιοδοτικό, να δουλεύουμε μέχρι τα 60 και 65, είναι άδικο και για εμάς τις γυναίκες και για τους άντρες», μας είπε η Μαρία Πιτερού, δημοτική υπάλληλος στο δήμο Νίκαιας. «Παλεύουμε επίσης το πάγωμα των μισθών και την εισοδηματική πολιτική που βλέπουμε να μας ρίχνουν σε πιο μεγάλη πείνα από αυτή που ζούμε. Ο δήμος λέει ότι δεν έχει λεφτά γιατί δεν του δίνει το κράτος να μας πληρώσει. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα πληρωμών, σε μια μερίδα ατόμων που μονιμοποιηθήκαμε πρόσφατα μας χρωστά δυόμισι μήνες. Μας πληρώνει την τακτική μισθοδοσία αλλά μας χρωστά από τα πιο παλιά και αυτό είναι πρόβλημα, το να μην ξέρουμε αν θα πληρωθούμε και από πάνω να μας χρωστούν και δυόμισι μήνες. Πώς θα ζήσουμε; Είμαστε στην αβεβαιότητα. Σήμερα η απεργία έχει συμμετοχή, στο δήμο μας δε δουλεύει κανείς. Πιστεύω ότι οι 24ωρες απεργίες δεν φτάνουν, χρειάζεται απεργία διαρκείας. Εγώ θα έκανα, δεν ξέρω για τους άλλους με τη σημερινή οικονομική στενότητα».
«Ζητάμε τη μονιμότητα όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, μόνιμο προσωπικό σε όλους τους δήμους», μας είπε ο Κώστας Τσιμπουκόγλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Υμηττού. «Η συμμετοχή αγγίζει το 80% στο δήμο Υμηττού, εμείς έχουμε καταφέρει να έχουμε καλύψει όλες τις μόνιμες θέσεις εργαζομένων που υπάρχουν στον οργανισμό και τώρα διεκδικούμε με τη δημοτική αρχή νέο οργανισμό με τη δημιουργία νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού. Πρέπει να συνεχίσουμε αγωνιστικά γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο και συνέχεια τα ίδια ακούμε είτε έχουμε κυβέρνηση ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ».
Η απεργία της 3 Δεκέμβρη ήταν η πρώτη απάντηση των εργαζόμενων των δήμων στις νέες επιθέσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το πάγωμα μισθών και συντάξεων, την απόλυση των συμβασιούχων, το άνοιγμα του ασφαλιστικού στο δημόσιο. Ο αγώνας τους μπορεί να κλιμακωθεί. Ηδη, σωματεία εργαζόμενων στους δήμους όπως το Σωματείο Εργαζόμενων Δήμου Περιστερίου, παίρνουν αποφάσεις για στάση εργασίας στις 17 Δεκέμβρη συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από τα κάτω για πανεργατική απεργία εκείνη την ημέρα ενάντια στον προϋπολογισμό. Η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει να δώσει συνέχεια στον απεργιακό αγώνα αποφασίζοντας τη συμμετοχή στις 17 Δεκέμβρη.